"Битката на най-лошите": Фюри срещу Нгану в бойния "кросоувър", който не искахме, но ще гледаме!


"Битката на най-лошите": Фюри срещу Нгану в бойния "кросоувър", който не искахме, но ще гледаме!
Снимка: GettyImages

5233 0

Може би най-добрият боксьор в последното десетилетие Тайсън Фюри най-накрая се качва на ринга през 2023 година, но не и срещу опонент, който очаквахме. Едно от страшилищата в UFC - Франсис Нгану, сменя октагона с квадратния ринг, за да дебютира срещу боеца с най-голям арсенал в тежка категория. 

Едва ли има фен на бокса, който иска да гледа Циганския крал срещу ММА боеца, вместо срещу Усик, Джошуа или Уайлдър. Но в същото време едно е сигурно - никой няма да откаже да гледа двама от най-бруталните атлети в последните години в своеобразен "кросоувър" двубой, в който можем да очакваме неочакваното (вижте как можем да гледаме Фюри - Нгану в България). 

Фюри срещу Нгану - само в стрийминг платформата DAZN

Битката на най-лошите - лудата галавечер, оценена на 9-цифрена сума 

В Рияд ще се проведе "битката на най-лошите" - специална галавечер, подготвяна от месеци, която обещава да е изпълнена с много заряд. И, за разлика от Флойд Мейуедър срещу Конър МакГрегър, ще гледаме двама атлети в пика на силите си. И ММА боец, чиито юмруци са далеч по-летални от тези на Конър. 

Галавечерта определено си заслужава. В нея ще можем да наблюдаваме бившият световен шампион при тежките Джоузеф Паркър, който има тежък тест срещу Саймън Кийн. Един от най-обещаващите млади боксьори - Моузес Итума, ще се бие с Истван Бернат, а безспорното "боксово" шоу №1 е между Фабио Уордли и Дейвид Аделейе. 

Двамата ще спорят за британската титла, като враждата между атлетите обещава да създаде невероятно шоу за феновете на бокса. На една от срещите си лице в лице двамата дори се сбиха, което доведе до сериозни наранявания по Уордли, като със сигурност фаворитът в срещата е готов да си излее целия гняв срещу Аделейе. 

Но все пак най-важното събитие е между Фюри и Нгану - и не просто заради интригата как ще се развие двубоят. 

Фюри срещу Нгану - само в стрийминг платформата DAZN

Въпросите, които възникват 

"Кросоувър" битките не са нещо ново в бойния свят, но изглежда ще зачестят все повече. След като Флойд Мейуедър и Конър МакГрегър отвориха "портите на Ада", все по-често гледаме боксьори и представителите на смесените бойни изкуства да застават един срещу друг, най-вече на боксовия ринг. 

Интересът към "кросоувъра" е изключително висок, за което свидетелстват хонорарите на Фюри и Нгану - съответно 50 и 10 милиона долара. И за двамата това е рекорд. И повдига много въпроси.

Фюри не изглежда в топ форма преди дуела с Нгану

Например, струва ли си за топ боксьорите да търсят световни титли, като в полудемонстративен мач могат да спечелят двойно, тройно или дори четворно повече пари, без да рискуват много? Що се отнася до ММА бойците - трябва ли през месец да се бият в UFC, при условие че хонорарите са в пъти по-ниски от боксовите? Не е ли по-разумно да се достигне до едно ниво, а след това с два боя за 2 години да се генерират няколко милиона долара и спокойни старини? 

Залязва ли окончателно боксът? Това е също въпрос, който мнозина си задават. Да, интересът все още е висок, но нито при тежките, нито при по-леките - най-големият интерес е генериран от инфлуенсъри, които сипят закани по 6 месеца и после правят трагикомични боеве, но генерират 9-цифрен приход. Това ли е и целта на "кросоувър" сблъсъците между бокс и ММА - бързо генериране на пари, без каквато и да е мисъл за бъдещето на бокса като спорт? 

Фюри срещу Нгану - само в стрийминг платформата DAZN

Битката, която не искахме, но нямаме търпение да гледаме 

Определено всички фенове искат да видят Фюри срещу Антъни Джошуа. Както и срещу Усик (този мач поне ще го получим, и то по Коледа). Но след дълга пауза получихме... мач срещу дебютант. Никой не искаше този двубой. Но всеки ще го гледа. 

Франсис Нгану е огромно страшилище и, въпреки че е "бос" в бокса, определено има умения. Последната му половин дузина нокаути в UFC идват след тежък побой с юмруци, а ъперкътът на ММА боеца може да е дори смъртоносен. Миг невнимание на Фюри и всичко може да приключи много, много бързо за него. Затова и всички погледи ще бъдат насочени към Рияд и битката, която не искахме, но нямаме търпение да гледаме. 

Най-важното преди Фюри - Нгану 

Безспорно фаворит е Тайсън Фюри. Няма букмейкър на планетата, който да дава коефициент, който да е по-висок от 1.08 за британеца, което прави Нгану тотален аутсайдер. Но това не означава, че няма да станем свидетели на страхотно зрелище. 

Нгану е "налял" 7 килограма мускулна маса за дебюта си в професионалния бокс, докато Тайсън Фюри никога не е тежал повече в кариерата си. И видимо не е прекарал кой знае колко време в подготовка за този двубой. 

Правилата в мача 

Двамата атлети ще се бият по боксови правила и без елементи от ММА. Рундовете ще са 10 (не 12) по 3 минути всеки. Титлата на Фюри на WBC няма да бъде заложена, но резултатът от мача е официален и ще бъде зачетен към визитката с победи/загуби на двамата тежкоатлети. 

Кога и къде е битката 

Галавечерта е в Рияд, Саудитска Арабия, като дуелът е новопостроено съоръжение за 26 хиляди души, което ще посреща и мачовете на Ал-Хилал в местното футболно първенство. Галавечерта е днес, 28.10.2023 година, като главното събитие се очаква да започне не преди 23:30 часа българско време. 

ТВ излъчване на Фюри - Нгану 

Основната карта с двубои започва в 20:00 часа българско време, а главното събитие, както написахме, трябва да започне не преди 23:30 часа. В България всички двубои от галавечерта ще се излъчат от стрийминг гиганта DAZN (линк за регистрация и абонамент). 

Фюри срещу Нгану - само в стрийминг платформата DAZN

Това ще бъде и първото "пей-пър-вю" събитие в България, което означава че: Тези, които искат да гледат събитието, трябва да имат действащ абонаментен план за DAZN и от опцията "My Account" да закупят правата за гледане на Фюри - Нгану. Цената е 19.99 лева. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички