5 неща, които научихме от битката Антъни Джошуа - Карлос Такам


5 неща, които научихме от битката Антъни Джошуа - Карлос Такам
Снимка: Guliver/GettyImages

6371 0

Последната страхотна боксова гала за 2017 година отмина. Антъни Джошуа осъществи 4-а успешна защита на световните си титли, след като успя да спечели срещу Карлос Такам след технически нокаут. Мачът беше неочаквано вълнуващ, след като камерунецът даде всичко от себе си и беше много близо до това да се превърне в първия боксьор, който издържа 12 рунда срещу хегемона в тежка категория. Но очакваното се случи - 20-и двубой за британеца на професионалния ринг и 20-а победа с нокаут.

Но какво научихме от битката пред 77 хиляди зрители на стадион "Принсипалити" в Кардиф? каква беше ролята на Кубрат Пулев, който се отказа преди срещата? Защо отне цели 10 рунда на Джошуа да пречупи уж "слабия" камерунец? Правилно ли съдията прекрати мача? Отговорите на тези въпроси в анализаторската рубрика на Sportlive.bg "5 неща, които научихме".

Джошуа е най-притегалтелната сила в света на бокса

Флойд Мейуедър може и да прибра 300 милиона долара от последния си двубой срещу Конър МакГрегър, но към настоящия момент Антъни Джошуа е единственият боксьор, който може да пълни стадиони. Всенародният любимец, който привлича феновете на своя страна със завидни умения, скромност и себераздаване, е най-голямото име в бокса. Канело Алварес, Генади Головкин и други топ боксьор може да се ползват с голяма популярност, но последните два мача на Джошуа бяха посетени от около 170 хиляди души.

И, ако през април това беше очаквано срещу Владимир Кличко, то в мач срещу Кубрат Пулев или срещу Карлос Такам едва ли някой е предполагал, че стадион "Принсипалити" ще се пука по шевовете. Единствената причина да има над 75 хиляди фенове на бокса се казва Антъни Джошуа, а популярността му расте все повече и повече. Като нищо, ако се стигне до негова битка в САЩ, тя да се проведе на някой стадион, а не в зала в Лас Вегас. Разбира се, това изглежда немислимо в момента, но не забравяйте, че Еди Хърн е негов промоутър, а той вече напълни и "Уембли", и "Принсипалити".

Такам беше дошъл за титлата, не за парите

Камерунецът разбра едва 12 дни преди да се наложи да се изправи срещу Антъни Джошуа. Но той прегърна възможността за пръв път в кариерата си да се изправи за световната титла и остави страхотни впечатления с играта си, превръщайки в зрелище боксовата гала в Кардиф. Такам демонстрира превъзходна дефанзивна игра, което се дължеше и на факта, че Джошуа не успяваше да се нагоди към по-ниския ръст на своя съперник. Но заслугата е и на претендента, който се пазеше идеално от ъперкътите на съперника, който нито веднъж не сполучи така, както го направи срещу Кличко. В атака Такам успя да нанесе няколко много точни удара, но в крайна сметка разликата в класите беше очевидна. Такам обаче се опита, издържа 10 рунда, а ако не беше съдията, може би щеше да оцелее до самия край на мача. Карлос си заслужи уважението на фенове и колеги боксьори и определено не беше в Кардиф, за да вземе някой друг милион, а за да остави всичко на ринга.

Джошуа се е подготвял много здраво... за Кубрат Пулев

За всички беше видно, че световният шампион започна плахо в първите два рунда - чисто статистически едва 3 мача на Джошуа бяха приключили след 3-ия рунд и очакваният бяха, че това ще се повтори. Нищо подобно обаче - шампионът мина през цели 10 рунда преди да спечели двубоя, и то след спорно съдийско решение за прекратяване на боя. Но за късната победа на Джошуа си има няколко обяснения и едното е свързано с Кубрат Пулев. 14 дни преди двубоя нямаше никакви индикации, че Кобрата ще се откаже, но в последствие се наложи да отложи битката с Джошуа заради контузия - факт, в който в Германия се усъмниха.

Това буквално провали цялата подготовка на Джошуа, който изведнъж трябваше да се бие с боксьор, който е около 8 сантиметра по-нисък от българина. И това си пролича - 454 опита за удар и едва 152 точни, като Ей Джей се слави като доста точен боксьор. Много от ударите му минаха над челото на Такам, където трябваше да е именно главата на Пулев. Очевднидно Джошуа беше проучил много внимателно стила на Кобрата, тъй като се опитваше да нанася еднократни тежки и най-вече нокаутиращи удари. Инстинктивно на моменти той правеше атаките, които готвеше за Пулев, но благодарение на ниския си ръст Такам "избяга" от ранния нокаут и удължи зрелището за кеф на десетките хиляди на стадиона.

Съдиите не пазят Джошуа, а взеха правилно решение

Кубрат Пулев изрази мнение, че Антъни Джошуа е пазен от съдиите, но подобно твърдение е немислимо след мач, в който световният шампион прегази своя съперник. Фактът, че Такам така и не беше нокаутиран в класическия смисъл на думата може и да остави черно петно върху мача, но и решението на рефера Фил Едуардс беше по-скоро правилно - Джошуа беше спечелил всички 9 рунда до момента, а Такам не виждаше почти нищо от двете аркади, които му бяха открити от ударите на шампиона. При други обстоятелства (например срещу Кличко), съдията нямаше да вземе нещата в свои ръце. Но при вече решен двубой Едуардс взе правилното, макар и дискусионно решение да прекрати боя, давайки победата очаквано на Джошуа.

Този двубой показа, че Джошуа е най-добрият в дивизията

Мачът срещу Кличко беше изключително атрактивен и за пръв път видяхме Джошуа да изпада в нокдаун. Той доби сериозен опит във въпросния сблъсък, но неочаквано тежката среща срещу Карлос Такам показа, че Антъни притежава всички качества, които се изискват от хегемона в тежка категория на световния бокс. Британецът беше с променена физика, повишено лично тегло и с нов арсенал от комбинации, които трябваше да тества срещу Кубрат Пулев, но все пак успя да се нагоди към по-ниския и по-пъргав съперник. Фактът, че може толкова бързо да се адаптира към смяната на съперника показва израстване, което е важно, но не беше толкова очаквано предвид възрастта на Джошуа.

Другият фактор, който трябва да бъде отбелязан, е, че Антъни игра със счупен нос от началото на втория рунд. Такам удари с глава шампиона право в носа и видно разклати Джошуа. Подобна контузия по време на битката може да обърне развоя на събитията, тъй като Антъни е имал сериозни затруднения с дишането, а и с фокусирането върху противника, тъй като болката при счупен нос е много сериозна, особено в началото. Въпреки това шампионът взе с отличен това неочаквано предизвикателство, след като в нито един момент не остави инициативата на камерунеца. И както Ленъкс Люис каза: "Някои се разпадат, когато им бъде счупен носът. Но той запази присъствие на духа и контролираше битката". Джошуа показа качества, които са задължителни за един голям шампион. И това е лоша новина за всички, които претендират, че могат да спрат опустошителната му серия от 20 нокаута в 20 професионални мача.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички