Само подкрепа от Везенков не стигна: България изненадващо загуби от Норвегия към Евро'25


Само подкрепа от Везенков не стигна: България изненадващо загуби от Норвегия към Евро'25
Снимка: Yulian Todorov / LAP.bg

1578 0

Българският национален отбор по баскетбол, без голямата си звезда Александър Везенков, изненадващо загуби от Норвегия в първия мач от трети етап на предварителните европейски квалификации.

В Аксер "лъвовете" отстъпиха с 80:86, като загубиха 3 от четвъртините и взеха само последната с 33:18. Събуждането на родните национали, сред които имаше и млади играчи, в края се оказа недостатъчно. Резултатите в първите 3 четвърти бяха 21:22, 18:27 и 8:19.

Както е известно, само победителят от групата, в която сме още с Австрия, ще продължи към същинския етап на пресявките за Евробаскет 2025. В събота (22 юли) ни предстои домакинство на Австрия в Ботевград.

Още преди трансфера на Везенков в Сакраменто Кингс стана ясно, че той няма да помага пряко на националите в тези квалификации, а само ще ги подкрепя отстрани.

В първата част Норвегия поведе с 6:0, след като българите не успяха да завършат нападенията си. Авансът стана 8:0 след наша грешка, след което Барчовски поиска ранен таймаут. Когато след това скандинавците дръпнаха с 10:0, тройка на Алипиев ни върна надеждите. После Милър - Макинтайър намали на 5:10.

В средата на частта Павлин Иванов успя да стопи преднината на съперника до 2 точки. След това Васил Бачев изравни за 17:17, но до края така и не успяхме да изпреварим съперника - 21:22.

И втората четвърт започна с български грешки в атака и домакините поведоха с 24:21. Милър-Макинтайър намали до 25:26, а след това успяхме да поведем след отиграване на Алекс Симеонов (28:29), но Крис-Ебу Ндоу отново върна преднината на Норвегия.

В средата на втората част отново България успя да поведе - 31:30, но след добра серия съперникът напредна с 36:31. Това доведе до нов таймаут за България, след което намалихме изоставането си на 3 точки, но с 5 поредни такива Норвегия поведе с 42:34. В края на частта резултатът бе 49:39 за съперника.

И през третата четвърт скандинавците запазиха преднината си, а нашите неведнъж грешаха. След фаул Харалд Фрай отбеляза и при двете си хвърляния, за да поведе тимът му с 11 точки - 53:42. Последва тройка на Алипиев и неточност на Павлин Иванов. Фрай и наша грешка в разиграването отредиха преднината на съперника да стане 13 точки (58:45).

Нашите като че ли се предадоха и домакините спечелиха с 21:8, при което преднината им стана 21 точки - 68:47.

В последната четвърт България показа различно лице и след тройка на Павлин Иванов и забивка на Костадинов поведохме с 5:0. 7 минути преди края стигнахме до поредни две тройки и резултатът стана 60:72 в полза на Норвегия.

Българският тим имаше добър момент и отбеляза още няколко точки, достигайки до 72:78. Ндоу обаче бе фаулиран и направи резултата 81:72 за своя тим. До края играта продължи равностойно, но съперникът съумя да запази аванса си и мачът завърши с резултат 86:80.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички