Росен Барчовски: Везенков е на Луната, отличава се с баскетболната си интелигентност


Росен Барчовски: Везенков е на Луната, отличава се с баскетболната си интелигентност
Снимка: Yulian Todorov / LAP.bg

2032 0

Националният селекционер по баскетбол Росен Барчовски сравни трансфера на Александър Везенков като стъпване на Луната. Според него баскетболистът има едно голямо предимство, но не разчита, че са големи шансовете да играе за националния отбор на Евробаскет.

Баскетболната интелигентност, която отличава Везенков

"Положително се развиват нещата - за него, за баскетбола, за спорта ни, за България. Примерът е ясен - много постоянство, труд и упоритост. Защото той така го е постигнал, не са му дадени от Господ свръхкачества. Всичко това е страшна работа, при това дълго време. Може да те закара на Луната. В случая той е на Луната.", каза Барчовски пред bTV по време на лагера на "лъвовете" В Правец преди квалификациите за ЕвроБаскет.

"Не съм Ванга, не мога да кажа дали ще успее в САЩ. Той се отличава с баскетболната си интелигентност, там разликата е много голяма. Смятам, че тя ще е основното му преимущество. Другите неща се учат, а това не можеш. Не можеш да го купиш в магазина. Или го имаш, или не."

Относно шансовете за класирането ни на ЕвроБаскет

"Само първият се класира. Ако ние сме в пълен състав, щях да кажа, че със сигурност се класираме. Сега обаче сме много далеч от това състояние, така че съм оптимист, но умерен. Знам, че ще бъде много трудно. Ще направим всичко възможно, вярвам в тези момчета, че ще компенсират отсъствието на класни и опитни играчи. Но - да съм честен - стои и виси тревогата в главата ми. Няма да е лесно".

Ще играе ли Везенков?

"Има 1% шанс, в моята глава, Везенков да играе. Предстои ми разговор с него. Не вярвам обаче, не съм оптимист. Положението е такова, че той се готви за нещо много велико и надали ще приеме този риск, но все пак трябва да го чуя от него. Иначе ще разчитам на тези, които са тук. Те са 10 човека. Има още 4 да пристигнат в рамките на 2-3 дни."

"Много лесно е да кажа, че виждам и други везенковци. Въпросът е, че той изпъкваше още по европейските първенства за подрастващи. Идваха да го гледат скаути отвсякъде, включително и от Америка. Това не е от вчера или от онзи ден, неслучайно го взеха от Арис в Барселона. Иска ми се да има като него, но засега не ги виждам. Надявам се да има, да не се случи след 100 години, поне да е по-скоро". А междувременно уменията на Везенков могат да върнат Кингс в топ 10 във важна класация.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички