Александър Везенков: Как "ефектът на пеперудата" и Джеймс Хардън го пратиха в Сакраменто?


Александър Везенков: Как "ефектът на пеперудата" и Джеймс Хардън го пратиха в Сакраменто?
Снимка: euroleaguebasketball.net

4127 0

Чакането приключи и България има своя втори играч, който ще играе в НБА. И това е благодарение на Александър Везенков, който направи истински фурор с Олимпиакос. Как обаче се стигна до преминаването му Сакраменто Кингс, гръцките медии незабавно направиха обобщението за една раздяла, която не им носи радост.

Българският национал бе селектиран от тима на Бруклин Нетс в драфта преди старта на сезон 2017/18 отвъд Океана, докато защитаваше цветовете на Барселона. Той бе избран под номер 57 във втория рунд, но не бе повикан от "мрежите" моментално. След това правата върху него минаха през отбора на Кливланд Кавалиърс, а след това се озоваха в Сакраменто Кингс.

Избран през 2017 г. от Бруклин Нетс, Саша Везенков беше част от сделката с Джеймс Хардън и няколко години по-късно се премести в Сакраменто Кингс при свои условия.

Ефектът на пеперудата

"Това всъщност е набор от диференциални уравнения. В теорията на хаоса ефектът на пеперудата е чувствителната зависимост от началните условия, където една малка промяна на параметър в нелинейна система може да доведе до големи разлики в по-късните състояния. И най-често се изразява в метафората, че "ако пеперуда движи крилата си в Амазонка, тя може да донесе дъжд в Китай", така започва материала си гръцкото издание gazzeta.gr.

Подобен е и случаят с Везенков, който избра да премине в Сакраменто Кингс. През лятото на 2023 г. ухажването прерасна в брак, но всичко започна през юни 2022 г.

Точно, когато никой не очакваше правата върху българина смениха собственика си. Те се се озоваха в Кливланд на 14 януари 2021, като той бе част от мегасделката за звездата Джеймс Хардън, в която участваха четири отбора. Близо година и половина по-късно Сакраменто се раздели с 49-ия избор в драфта през 2022, за да притежава правата на 26-годишния играч.

Така през лятото на 2022 г. Везенков не предприе стъпката за "Лигата на извънземните", но година по-късно "Най-полезния играч" в Евролигата се премести в Калифорния при свои условия и с изгоден договор.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички