Малко вероятната история на "MVP": Как Александър Везенков едва не напусна Олимпиакос преди възхода си


Малко вероятната история на "MVP": Как Александър Везенков едва не напусна Олимпиакос преди възхода си
Снимка: euroleaguebasketball.net

3928 0

Не много отдавна той наблюдаваше най-добрите баскетболисти отстрани на най-големите арени в Евролигата, опитвайки се да разгадае пъзела на кариерата си. Но след три години той е посрещнат от легенди на Евролигата, най-добрите играчи на лигата и всички светлини на прожекторите са насочени към него.

Александър Везенков никога не е играл, за да бъде център на внимание. Напротив, стилът му на игра улесняваше тази на неговите съотборници, поставяйки ги в най-добрата ситуация, за да успеят.  Но дойде моментът, когато огромната му работа се отплати и цяла Европа призна уникалния му набор от умения. "BasketNews" разказва невероятната MVP история на Саша Везенков.

Олимпиакос - Реал Мадрид по ТВ: Къде да гледаме Везенков в битката за титлата в Евролигата?

Един от най-трудните периоди за Везенков

Малцина помнят, че Саша Везенков преживя един от най-трудните периоди в кариерата си преди три години. Този състав на Олимпиакос сега звучи впечатляващо. Кевин Пънтър, Уейд Болдуин и Василис Спанулис в задното поле. Никола Милутинов, Георгиос Принтезис, Августин Рубит и Саша Везенков в предно поле. Но през 2019 г. повечето се представяха на най-голямата сцена в Евролигата. Но не беше само това. Те се сблъскаха помежду си толкова яростно, че съотборниците им често влизаха в разгорещени спорове и дори битки по време на тренировки.

В първите 15 мача от редовния сезон на Евролигата Олимпиакос отбеляза шест победи и девет загуби. Ръководството на клуба в Пирея вече се готвеше да наеме третия си старши треньор за пет месеца. Настоящият MVP на Евролигата, който е на прага да се присъедини към Сакраменто Кингс, имаше средно време за игра от едва 9 минути и отбелязваше 3,7 точки на мач. Това беше първият сезон, когато Олимпиакос се оттегли от висшата гръцка лига, така че играчите записваха само по един мач на седмица в Евролигата.

Такова темпо беше истинско мъчение за играчите от пейката. "Беше тежко, честно казано", призна пред BasketNews Саша Везенков. "Това беше труден момент за отбора. Две-три години не бяхме в Топ 8. Последните ми шест месеца също не бяха добри. Опитах се да намеря отбор, в който да мога да играя и да покажа това, което искам и можех. Но първата година и половина също не беше успешна, така че се опитвах да проуча какво да правя. Дали да остана в отбора, или да напусна, за да отида на по-ниско ниво, за да играя. В крайна сметка имах нужда от минути и увереност. Не бях позитивен, за да бъда честен с вас. Не бях позитивен за себе си", разкри той.

Проблемът не беше само в самия Везенков

Стартовият състав имаше позиция нападател, заета от изключително продуктивния Георгиос Принтезис. През сезон 2018-19 негов дубльор беше енергичният Зак ЛеДей, а година по-късно ролята пое Августин Рубит.

"Саша беше започнал да се изморява психически, защото работеше здраво нон-стоп и беше над 24", спомня си агентът му Тим Лотсос пред BasketNews. "Въпреки че страхотни неща се случиха по-рано в кариерата му, като това да бъде най-младият MVP на гръцката лига или да бъде избран, нямаше голям напредък през следващите две години и половина".

Когато Георгиос Барцокас се завърна в Пирея през януари 2020 г. и стана третият старши треньор на Олимпиакос през същата година след Дейвид Блат и Кестутис Кемзура, той знаеше, че Везенков може да напусне отбора. "Той беше готов да премине в друг отбор, само за да намери време за игра, за да изрази потенциала си. Той го обмисляше", потвърди Барцокас пред BasketNews. "Дори някои членове на нашия клуб също си мислеха, че може би за Саша е по-добре да отиде някъде да играе".

Имаше един отбор, който беше много нетърпелив да привлече Везенков

Това беше граничен отбор от плейофите на испанската лига и вицешампион на Шампионска лига по баскетбол - Тенерифе, а от клуба са показали голям интерес към българина. "За момент Саша се държеше така, сякаш е готов да тръгне". Това са били напрегнати дни в живота на Везенков.

Неговият агент Тим Лотсос, съосновател на агенцията Лотсос, потърсил съвет от баща си Ник какво да посъветва Саша да направи. "Знаете ли какво? Прочетох някъде преди няколко дни, че "Най-тъмното време на нощта е точно преди зазоряване".  Мисля, че трябва да бъде малко по-търпелив и да остане!" това казала Ник Лотсос, основателят и главен изпълнителен директор на "Lotsos".

"Наистина ми хареса казаното от Ник и му казах, че трябва да каже това на Саша“, спомня си Тим Лотсос. Но Ник имаше различен отговор. "Не, предпочитам да му дам малко място. Саша е много зрял и има голяма личност, въпреки че е млад. Вярвам, че ще вземе правилното решение. Ако видя, че не го прави, тогава ще говоря с него".

"Нямаше нужда от това, защото Саша, както винаги, взе своето правилно решение да остане. И както можете да си представите, той не съжалява за това“, завърши Тим Лотсос.

Първата промяна дойде с пристигането на Барцокас

"Най-важното нещо беше треньорството“, каза бившият център на Олимпиакос Августин Рубит пред BasketNews. "От първия ден, когато треньорът пристигна в Олимпиакос, основният му фокус беше движението на топката. Бързи пасове и затваряния. Фалшив удар и затваряне. Само това пасва толкова добре на играта на Саша. Нямаше само един герой в отбора, а направи голям колектив", сподели Рубит за философията на Барцокас.

"Саша се вписва много в моята баскетболна философия. Той не прекалява с дрибъла при създаването на своя удар. Той може да играе в колектив. Той е отличен в отбор, който подава топката, където всеки се движи. Мисля, че тази философия идеално подхожда на играта му. Помогна му да намери увереност", потвърди треньорът на Олимпиакос Барцокас пред BasketNews.

"На хартия можехме да бъдем невероятни. Но тренирането и сглобяването на парчетата имаше най-голямо значение. Можете да го видите сега със Саша, тъй като той е много неудържим. Може да изглежда лесен за защита, но не е", похвали Рубит бившия си съотборник.

Промяната беше вдъхновена и от самия Саша

"Единственото, което можех да направя, беше никога да не се отказвам, а да се опитам да се справя“, спомня си най-мрачния си момент Везенков. През това време той работи индивидуално всеки ден с треньора на Олимпиакос Михалис Калаврос. "Но никога няма да го забравя. Спечелихме мача във Валенсия и на следващия ден треньорът Барцокас дойде. И аз казах: "Добре, може би това е възможността, която се опитвах да намеря.“

Везенков продължи да работи здраво в залата, а Барцокас започна да му дава повече минути. Вкарването на 14 точки срещу ФК Барселона, 19 срещу Валенсия и 20 срещу Байерн, включително пет тройки, изкара Везенков в титулярния състав.

В последните 13 мача от сезона, преди COVID да го прекъсне, игровото време на Везенков се увеличи до 18 минути, ефективността му се покачи до 10,4 точки (64,4% 2FG, 41,7% 3FG) и 2,8 борби на мач.

"Мисля, че точката на промяна беше доверието, което ми даде Барцокас, и работата, която положих през лятото, защото две лета работихме много. Така се появиха резултатите“, обясни Везенков. Когато целият свят спря заради COVID-19, Везенков се затвори за четири месеца в малка баскетболна зала в град в България.

"Това беше период на самоусъвършенстване в продължение на четири месеца, в който работих много здраво върху себе си. Без всички тези парчета всичко можеше да се развие по друг начин", разсъждава Везенков.

"Заслугата е на Саша и неговата невероятна работа на и извън корта. За начина, по който подготви тялото си, диетата, почивката, всичко. Той направи всичко, което трябваше да направи, за да стане MVP на Евролигата“, гордее се Барцокас със своя играч в навечерието на финала на Евролигата. "Но той все още има потенциал. Неговото баскетболно IQ е най-доброто му качество." Везенков стана едва третият играч в историята на Олимпиакос, който печели MVP на Евролигата, следвайки стъпките на Василис Спанулис и Милош Теодосич. А след наградата Везенков в типичен стил заяви, че тя няма нищо да промени и продължава да следва целта си.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички