ВИДЕО: Когато България освободи Русия от Световното


ВИДЕО: Когато България освободи Русия от Световното
Снимка: Gary M Prior/Allsport

3879 0

Приятелският мач между България и Русия ще бъде пети двубой между двата тима от разпадането на СССР досега. Безспорно най-запомнящият се от досегашните сблъсъци е срещата от квалификациите за Световното първенство през 1998 г., играна на 10 септември 1997 г., в която нашите момчета спечелват с 1:0, а руските медии и до днес отправят тежки обвинения към съдията на срещата Вацлав Крондъл.

Двата мача между България и Русия са от квалификационната група, в която са още Израел, Кипър и Люксембург. Преди директните двубои водим с 1 точка в класирането пред „Сборная“, като възпитаниците на Борис Игнатиев имат нужда от задължителна победа за директно класиране.

„Трикольорите“ започват срещата настървено, като още във втората минута Христо Стоичков се разминава на сантиметри с опасен пас на Балъков. Руснаците отговарят с неточен удар на Аленичев. В 10-ата минута Емил Костадинов вкарва, но голът е от засада и бива отменен. При следващата атака Кишишев фаулира Игор Коливанов, като Русия иска дузпа, но Крондъл свири фал.

В 15-ата минута Любо Пенев е много близо до гола, а в следващата атака гостите искат наказателен удар още веднъж за фал срещу Симутенков. Крондъл обаче не отсъжда нищо. Играта продължава да бъде динамична през първата част, като за нашите момчета шансове изпускат Пенев и Костадинов, а за Русия – Коливанов и Симутенков.

„На полувремето, когато играчите ни получаваха инструкции за второто полувреме, беше много трудно да си представим, че ключова фигура ще е чешкият съдия Крондъл. Непонятно е как съдия с такава висока квалификация не можа да определи още два груби фала, които направиха българите в своето наказателно поле срещу Коливанов и Яновски. Ако Крондъл се беше решил да свири поне един 11-метров наказателен удар, не се знаеше как щеше да свърши мачът“, пише по-късно руският „Спорт Експрес“.

В 55-ата минута Стоичков центрира към Трифон Иванов, който изскача пред слисаните защитници на „Сборная“ и матира Сергей Овчинников за 1:0. Голът успокоява националите ни и те удържат аванса до края на срещата, като именно този мач ни класира за шампионата във Франция – авансът на върха става 4 точки, а остава само още 1 мач.

Години по-късно Игор Коливанов си спомня срещата, като я нарича „пълен безпорядък“ и заявява, че за Русия е трябвало да се свирят цели 4 дузпи – две срещу него и две срещу Игор Симутенков.

„И двете дузпи срещу мен бяха стопроцентови. Една през първото и една през второто полувреме. При това и втората беше още при резултат 0:0. Влязох в наказателното поле, овладях топката и ми скочиха с два крака.

На Симутенков бяха двестапроцентови. Той беше готов да вкара на празна врата, замахна с крак и в този момент беше съборен. Никаква реакция от съдията. Такова беззаконие може би никога не съм виждал. До такава степен никога не са ни убивали“, казва нападателят.

Друго изказване, с което ще се запомни срещата, е това на Христо Стоичков, който заявява преди двубоя: „„На 9 септември те са ни освободили, а на 10-и ние ще ги освободим от Световното“. Думите на Камата се оказват пророчески, след като в баража Русия губи от Италия и не се класира за шампионата на планетата.

10 септември 1997 г.

България – Русия 1:0

1:0 Трифон Иванов (55)

БЪЛГАРИЯ: Здравко Здравков, Радостин Кишишев, Трифон Иванов, Милен Петков, Гошо Гинчев, Златко Янков, Красимир Балъков, Йордан Лечков, Емил Костадинов (73-Илиан Илиев), Христо Стоичков (84-Ивайло Петков), Любослав Пенев

РУСИЯ: Сергей Овчинников, Юрий Ковтун, Юрий Никифоров, Алексей Косолапов (46-Дмитрий Хохлов), Игор Яновски, Ахрик Цвейба, Виктор Онопко, Андрей Канчелскис, Дмитрий Аленичев, Игор Коливанов, Игор Симутенков (76-Дмитрий Черишев)

София, „Васил Левски“ - 55 000 зрители

Съдия: Вацлав Крондъл (Чехия)

Жълти картони: Здравко Здравков, Гошо Гинчев (България); Юрий Ковтун, Юрий Никифоров, Алексей Косопалов, Игор Яновски (Русия)

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички