Ако "Златната топка" се печелеше веднъж: История с Христо Стоичков, вратари и защитници


Ако "Златната топка" се печелеше веднъж: История с Христо Стоичков, вратари и защитници
Снимка: Getty Images

7877 0

Футболът е колективен спорт, но не трябва да забравяме за "Златната топка", която е най-престижната индивидуална награда, способна да направи даден играч легенда. Тя се връчва от френското списание "Франс Футбол" на най-добрия играч за годината. Единственият българин, който я е печелил, е Христо Стоичков.

За наградата са гласували футболни журналисти, но в момента включва и вотовете на треньорите и капитаните на националните отбори. Преди е връчвана само на европейски играчи, но сега може да се даде и футболисти от целия свят. Както е известно, от 2008 година при нея доминират двама - Лионел Меси и Кристиано Роналдо. В последните 11 от общо 12 издания (Лука Модрич наруши серията) Меси е печелил приза 6 пъти, а Роналдо 5.

Мишел Платини, Йохан Кройф, Марко ван Бастен, Франц Бекенбауер, Роналдо Назарио, Алфредо Ди Стефано, Карл-Хайнц Румениге и Кевин Кийгън - всички те също са печелили "Златната топка" повече от веднъж. Но какво щеше да се случи, ако призът можеше да се печели само по веднъж? Този сценарии бе разработен и при него би имало 22 нови победители.

Ще посочим тези след 1990 година, които се различават, както и най-интересните факти и изводи, които биха се получили при това развитие на нещата. Едно от тях касае и българина Христо Стоичков, който щеше да спечели приза през 1992 година (а не през 1994 г.), тъй като щеше да измести Марко ван Бастен, който вече бе спечелил наградата през 1988 година (и през 1989-а, но тя също се "анулира").

През 1994 година Паоло Малдини щеше да грабне "Златната топка" вместо българина. През 2002 г. Роберто Карлош щеше да измести Роналдо Назарио, а след това се почва и с голямото разместване заради Кристиано Роналдо и Лионел Меси:

Аржентинецът щеше да бъде изместен от Андрес Иниеста (2010 година), Шави Ернандес (2011 година), Радамел Фалкао (2012 година), Неймар (2015 година) и Върджил ван Дайк (2019 година), докато португалецът от: Франк Рибери (2013 година), Мануел Нойер (2014 година), Антоан Гризман (2016 година) и Джанлуиджи Буфон (2017 година).

Дино Дзоф (1973 година), Буфон и Нойер щяха да се присъединят към Лев Яшин като единствените вратари, спечелили "Златната топка". Ван Дайк и Франко Барези (1989 година) щяха да се присъединят към Фабио Канаваро, Матиас Замер и Франц Бекенбауер като единствените централни защитници, печелили приза. Роберто Карлош, Паул Брайтнер (1981 година) и Паоло Малдини щяха да са единствените крайни защитници, печелили наградата (всеки от тях, играещ отляво), докато Фалкао щеше да е единственият колумбиец, който я печели (и най-ниско класираният във финалното гласуване, който да печели - 5-о място).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички