Левски срещу ЦСКА: Дерби с логика или законите на битката?


Левски срещу ЦСКА: Дерби с логика или законите на битката?
Снимка: Официален сайт на Левски

5743 0

Дългата история на мачовете между ЦСКА и Левски ги вкарва в класическия смисъл на голямото дерби. Със собствените закони, с емоцията на момента, с нагласата за битка. Общо взето преди такъв двубой винаги някой е фаворит - с малко или много. Нужно ли е обаче да припомняме, че това почти нищо не означава? Най-големите драми в тези мачове са идвали именно от подобни предварителни нагласи.

Левски - резултатите и треньорът

Въпреки проблемите по високите етажи, "сините" се представиха на ниво по време на зимната подготовка. Тимът спечели три контроли и загуби едва една. През зимата бе добавено качество в състава с привличането на опитния Симеон Славчев, както и холандеца Спиерингс. Това усилва сериозно халфовата линия на "сините".

На вратата Миятович показва стабилни изяви, това помага и на колегите му в защитата. Именно там Петър Хубчев дължи много нещата да са наред. Силни бекове - миланов и Горанов, съчетани с безспорното име в защитната зона - Ейлофсон. Повече може да се очаква от Райнов и Рейеш.

Пак според вкуса на Хубчев,дефанзивните полузащитници пред защитата също изглеждат стабилни - Хали Тиам и споменатият трансфер на Славчев. А Славчев има и подчертан вкус към по-офанзивната игра в определени моменти. Другата важна покупка - Спиеринг, може да излезе като титуляр в дербито, въпреки, че още кара период на адаптация. Тук обаче добра опция е и Нашименто.

Сериозните проблеми на Левски преди мача идват от контузиите на младите си звезди Найджъл Робърта и Станислав Иванов. Все пак Иванов може и да бъде използван, както и Паулиньо. От бразилеца се очаква да върне формата си. Изискванията към Станислав Костов са същите. На този етап не е много ясно пък защо в тима е привлечен Дени Алар.

Като говорим за Левски - накрая е големият коз - треньорът. Опитен, взискателен, спокоен. Това е Петър Хубчев, чийто математически подход към играта компенсира някои недостатъци в отбора и носи точки. Горещата тема - финансовата криза в отбора. Нейният изход засега не е ясен, освен това ситуацията може да послужи за мобилизация в синия лагер. На пръв поглед не може да се каже със сигурност, че проблемите с Васил Божков може да се отразят пагубно за Левски в този мач.

ЦСКА - напрежение от загубите и наставник енигма

ЦСКА регистрира катастрофални резултати по време на подготовката си в Испания и това му отрежда ролята на лек аутсайдер в дербито. Въпреки, че в червения лагер логично се опитват да говорят : оставете контролите, всичко започва от събота!

Споделеното в социалните мрежи „Уплашен съм“ от иначе безстрашния лидер на агитката Иван Велчев-Кюстендилеца говори достатъчно за чувствата, които този състав на ЦСКА предизвиква у феновете. Преди Вечното дерби "червените" привърженици с основание са силно притеснени не само за изхода от сблъсъка, но и за целия пролетен полусезон.

Не загубите, а представянето на отбора на испанска земя е това, което тормози червената общност. Факт е - играта бе кръгла нула. Както каза Паро Никодимов в един от анализите си – няма нито една силна линия. Формата на играчите и колективното представяне в почти всички линии не носят оптимизъм. Може би само на вратарския пост с Бусато е постигната някаква стабилност.

На определени постове никой не показва достатъчно аргументи за титулярно място. Най-ясен е примерът с десния бек, където в контролите с еднакъв резултат бяха редувани Турицов и Гълъбов. Тук в центъра ва защитата ще се разчита сериозно на Албентоса. Много опит, много хъс за игра. Но понякога и неприятни грешки.

В халфовата линия е налаган младият талант Валентин Антов, но може да се разчита и на Жанио Бикел. И двамата са с дефанзивни функции. Антов се нуждае от още опит.

Безспорно една от ключовите фигури в средата на терена трябва да бъде Кристиян Малинов. Чак след него ще говорим за Стефано Белтраме, който тръгна с надежди в първите си контроли с тима. Тиаго Родригес се води за най-скъпият играч на ЦСКА в момента, но и неговото представяне е нестабилно от много време. Като цяло липсва креативност на тима в средата на терена и оттам идват сериозни проблеми ив атаката.

Енрике бе дълго време контузен, формата на Евандро през есента разко спадна, а Али Соу пропуска два пъти повече, отколкото вкарва. Новото попълнение Ахмедов засега не показва качества за ЦСКА. Връщането на Чорбаджийски и Джеси в отбора също не е кой знае каква опция.

И накрая - треньорската енигма Милош Крушчич. Този мач ще покаже каква ще е неговата съдба в клуба, след като ЦСКА направи фундаментални грешки със смяната на треньорите от една година насам.

Автор: Владислав КОЛЕВ

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички