ТОП 5: Най-доминиращите, смазващи и впечатляващи триумфи на Кличко (ВИДЕО)


ТОП 5: Най-доминиращите, смазващи и впечатляващи триумфи на Кличко (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

3974 0

Днес, 25.03, един от най-великите боксьори в тежка категория - Владимир Кличко, празнува 46-ия си рожден ден. Едва ли обаче в момента, в главата на шампиона се явяват мисли за празненства. Един от любимците на украинския народ остана в обсадената столица Киев, водейки сражения с руските войски.

Бившият боксьор в тежка категория неведнъж е утежнявал дните на опонентите си. В своите 69 професионални двубои, украинецът завоюва 64 победи с уникалните 53 нокаута и едва 5 загуби. Определено запомнящите се срещи на Кличко са много. Ето 5-те най-велики негови победи.

Кличко срещу Пулев (Нокаут в 5-и рунд)

За съжаление, започваме класацията с нашето момче Кубрат Пулев. Мачът бе очакван от милиони, еуфорията сред българските фенове бе неописуема. Дали Кубрат прегоря именно от огромните очаквания, или просто по-високата класа на именития му съперник си каза думата, мачът се превърна в един от най-силните в актива на украинеца. Когато излиза срещу Пулев, Кличко е на 38 години, шампион от цели 8 години. Още от първата минута на двубоя сякаш всичко е ясно. Кличко разнася Кобрата от ъгъл в ъгъл. В 4-ия и 5-ия рунд Пулев показа хъс и започна да нанася тежки удари върху шампиона, като дори го разклати. Това "взриви" българската публика и даде сили на българския боксьор. Всичко приключи с ляво кроше на украинеца, което нокаутира Кубрат Пулев. Победата за Кличко е велика, поради факта че в едва 5 рунда успя да свали доста по-младия Пулев, и то по прекрасен начин. За сравнение, Джошуа се изправи срещу него през 2020г., когато българинът бе на 38 (с 10 години по-възрастен от англичанина). Тогава на Джошуа отне цели 8 рунда да победи родния боксьор. Много от феновете на бокса по цял свят дори определят мача между Кличко и Пулев за най-добрия такъв в кариерата на украинеца.

Самюел Питър (Единодушно съдийско решение)

Един от коравите съперници на Кличко. Притиснат между тежката загуба от Ламон Брюстър и победата в реванша срещу Крис Бърд, Кличко се изправя за първи път срещу нигериеца Самюел Питър, където не го очаква нищо по-лесно. В първата половина на двубоя украинецът бе свален цели 3 пъти, но съумя да се изправи преди отброяването. Втората част на мача се превърна в истинска война. Кличко събра ума си и не даде никакъв шанс на съперника си. Победата беше още по-сладка след трудностите в последните 3 мача и непрестанните обиди по адрес на "стъклената" брадичка, която била като ахилесова пета за боксьора. Въпреки непрестанните удари по себе си, двукратният световен шампион в тежка категория показа сърце и увереност и продължи своя възход.

Руслан Чагаев (Технически нокаут в 9-и рунд)

След като Хeй се оттегли като шампион, Кличко и Чагаев се договориха да се срещнат на "Фелтинс Арена" за вакантния колан в тежка категория. Това бе първият път, в който линейният шампионат се оспорва, след като Ленъкс Люис победи Виталий Кличко през юни 2003 г.
През 2009г., пред 61 000 души в препълнената "Фелтинс Арена" в Гелзенкирхен, Кличко не остави никакъв шанс на опонента си. Още във втория рунд двуметровият украински боксьор пропусна да реши мача. Постепенно с навлизането към заключителната фаза на мача, той ставаше все по-агресивен. В деветия рунд нещата станаха изключително критични за Чагаев и треньорът му не му позволи да се върне на ринга. Реферът бе принуден да прекрати мача, а Кличко грабна шампионския пояс.

Александър Поветкин (Единодушно съдийско решение)

Този мач много приличаше на победата над Пулев. Кличко се изправи срещу далеч по-младия Поветкин. Тоталната доминация на шампиона бе явна през целия двубой. Почти всеки рунд бе спечелен категорично от украинеца, който прати в нокдаун руския боксьор 4 пъти, като 3 от тях бяха в един рунд. Подобен резултат бе трудно предвидим. Поветкин влезе в мача за победа. Прекрасните му триумфи срещу съперници като Карлос Такам, Мариуш Вах, Дейвид Прайс и Хюи Фюри не бяха случайни. Поветкин дори изключително затрудни Антъни Джошуа, като бе близо до това да го неутрализира, когато в крайна сметка мощта и размерите на англичанина казаха своята дума. Дори след загубата от Кличко и Джошуа, руснакът изигра силни мачове, като един от тях бе победата над Дилиън Уайт. Безспорните качества както на Поветкин, така и на Пулев, както и възрастта на Кличко правят неговите победи още по-значими и невероятни. 

Дейвид Хей (Единодушно съдийско решение)

Това е вероятно най-удовлетворяващата победа в кариерата на Владимир Кличко. Отвратителният език и държание на Дейвид Хей срещу украинеца, както и отлагането на мача, разпалиха страстите до краен предел. Единствените боксьори, успели да отидат от лека-тежка категория в тежка категория и да спечелят шампионската титла са трима - Ивендър Холифийлд, Дейвид Хей и Александър Усик. За разлика от Холифийлд и Усик обаче, Хей не съумя да обедини титлите в тежка категория, поради любезното съдействие на Кличко. Въпреки заканите си, британецът бе тотално неутрализиран, когато стъпи на ринга. В 11-ия рунд, Хей падна в нокдаун, след което загуби мача с 118-108, 117-109, 116-110. Кличко обедини три от най-големите колани на федерацията. 

Владимир Кличко винаги ще остане спорен боксьор. Някои фенове определят играта му като не особено вълнуваща, а ерата, в която блести - слаба. Може би точно уменията на украинския шампион караха останалите боксьори да изглеждат слаби. Едно е сигурно - със своите дух, себераздаване и сърцатост, Кличко ще остане завинаги в сърцата на милионите си привърженици, което в крайна сметка е смисълът на всичко.

Междувременно Кличко продължава с призивите си за помощ на Украйна във войната с Русия. Преди дни, боксьорът изригна срещу Владимир Путин

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички