Неразказаната истина: Кличко загуби от Антъни Джошуа, слушайки грешните инструкции


Неразказаната истина: Кличко загуби от Антъни Джошуа, слушайки грешните инструкции
Снимка: Gulliver/GettyImages

18521 0

60-те секунди на хаос след шестия рунд срещу Антъни Джошуа е моментът, който от щаба на Владимир Кличко искат да върнат назад и променят. На 29 април 2017 година звездата на Ей Джей изгря, след като на "Уембли" успя да свали от трона в бокса легендарния Кличко.

Все още обаче има разочарование у хората, които бяха в ъгъла на украинеца затова, че не се възползваха от предимството, което са имали. Виталий Кличко публично пое вината за инструкциите си към по-малкия си брат, а именно да остане предпазлив и търпелив. В предишния рунд Кличко точно бе разклатил Джошуа и британецът бе на крачка от поражението. Защо тогава Виталий дава такъв съвет? За да се погрижи просто за брат си? Каква е истината?

Дионтей Уайлдър или Владимир Кличко: Кой притежава по-силен удар?

"Казах му: Владимир, трябва просто да го довършиш. Без повече бокс, приключи с него. Все още е наранен. Трябва да го довършиш". Смятам, че се съгласи, но просто не виждаше това, което аз виждам. Виждаше човек, който все още е способен да се бие", разказва пред Sky Sports главният тогава треньор на Кличко - Джонатан Бенкс.

Джошуа бе осъществил първия нокдаун, но Кличко се възстанови изключително бързо и издебна британеца, като му нанесе изключително тежък удар. В шестия вече тотално наложи контрол върху двубоя и Джошуа като по чудо изобщо успя да се изправи. Именно това се очертаваше като момента, в който украинецът да рискува и да действа твърдо.

Именно за този момент и Виталий признава, че е дал грешния съвет на брат си: "Когато брат ми почти нокаутира Джошуа, му дадох грешния съвет. Бях сигурен, че Джошуа заради голямата си мускулна маса няма да успее да поддържа дистанция дълго време. Казах на Владимир да не действа прибързано, имах надежди за след седмия или осмия рунд, че Джошуа наистина ще забави темпото. Сега, осъзнавам, че бе грешка и бе необходимо да приключи с него бързо", разказва той.

Възможно ли е обаче Виталий нарочно да е казал това, за да свали малко огромното напрежение от брат му. "Двамата говореха на родния си език, така че не хванах това, което говорят. Иска ми се да върнем времето назад и отново да го направим", споделя Джейкъб Дюран. Но Банкс, допълва: "Разбрах, че Виталий каза това на руски, така че веднага скочих. Охраната ми каза да си седна, затова започнах да крещя: "Довърши го, довърши го". Знаех, че гласът на брат му ще надделее, но направих, каквото можах".

Както добре знаем, точно и това се случи, защото Кличко не рискува и не довърши опонента си. Дори напротив, Джошуа имаше предостатъчно време, за да се възстанови и да нанесе решаващ удар в 11-ия рунд. "Ако Кличко имаше 5% повече енергия, щеше да приключи с този бой. Джошуа беше на удар от нокаутирането", съжалява Дюран.

ВИДЕО: Антъни Джошуа посочи кой е най-тежкият удар, който е получавал

Банкс от своя страна признава, че никога не е повдигал на въпрос, че неговите инструкции не са взети под внимание. "Нямаше никакъв смисъл. Аз също имам братя и сме много близки. Ако някой постави под съмнение моя брат, то първата ми реакция ще е да го защитя. Трябва да разберем, че това, което Виталий направи не бе грешка. Неговата работа бе да предпази малкия си брат. Неговите емоции попречиха на бизнеса. Много от бащите, които тренират синовете си спират двубоите или прекалено рано, или прекалено късно. Моята работа е също да предпазвам, но емоциите са различни".

Владимир Кличко - световен шампион в тежка категория за близо десетилетие, се оттегли след невероятните усилия, които положи в двубоя срещу Джошуа. "Ако бях в ъгъла на Джо Фрийзър срещу Али, щях ли да съжалявам, че сме загубили? Или щях да съм ентусиазиран, че съм бил част от подобно историческо събитие. Обичах как Кличко се бие. Той се представи по-добре в този двубой, отколкото повече хора смятаха, че го е правил през цялата си кариера. Той отговаряше на въпросите на всички критици от 2004 година. Точно, както в "Гладиатор" - печелиш тълпата на своя страна и печелиш свободата си".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички