На този ден: Смъртта застига първия голям шампион в бокса


На този ден: Смъртта застига първия голям шампион в бокса
Снимка: Getty Images

6438 0

На днешната дата преди повече от век си отиде Джон Лорънс Съливан - първият голям шампион в бокса. Американецът, който има ирландски корени, е първият световен шампион в тежка категория. Съливан печели световния пояс в дивизията през 1882 година и го задържа в свое притежание в продължение на 10 години, когато допуска първата си и единствена загуба в кариерата.

От бейзбола към бокса

Съливан е роден през 1858 година в Мазачузетс, САЩ в семейство на ирландци, емигрирали в САЩ. Като малък той започва да се занимава с бейзбол и дори прекъсва училище, за да може да се фокусира върху спорта и да изкарва пари от него. Впоследствие преоткрива таланта си - да се боксира, а успехите не закъсняват.

През 1879 година Съливан изиграва общо шест мача, като постига шест победи - всичките в Бостън. Още през следващата година той излиза извън щата Мазачузетс и започва да се бие по различни турнири, за да дойде 7 февруари 19882 година, когато побеждава Пади Райън и става световен шампион.

Декада на боксовия връх

В следващите години Съливан записва куп победи, както и две равенства, но остава непобеден. С напредването на възрастта започва да се боксира все по-рядко: по един-два мача на година. Последната му победа идва през 1889 година, която е 47-а в кариерата му. Цели три години по-късно 34-годишният Съливан допуска първата си загуба - отстъпва на Джеймс Корбет и е детрониран.

Така приключва и знаковата кариера на Съливан, който остава в историята като първия голям шампион в тежка категория. Смъртта застига Съливан на 59-годишна възраст - през 1918 година, след сърдечно заболяване. Така приключва историята на "силното момче на Бостън" - званието, с което са се обръщали към Съливан по време на професионалната му боксова кариера.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички