Как Стилиян Петров изговори по телефона 6000 паунда в първия си месец в Селтик


Как Стилиян Петров изговори по телефона 6000 паунда в първия си месец в Селтик
Снимка: Getty Images/Guliver

3745 0

Големият български футболист Стилиян Петров, който преди броени години приключи с активния футбол, е изпитвал големи трудности през първите си месеци в Глазгоу. След като премина в тамошния гранд Селтик през 1999 година, халфът се е чувствал самотен, защото не е знаел английски език. Поради тази причина е навъртля телефонна сметка от 6000 паунда през първия месец от престоя си в шотландския град.

За подкаста "The Broken Metatarsal" бившият капитан на България разказа, че заплатата по първия му договор със Селтик е била около 400 паунда на седмица. Затова не е могъл да си плати сам тлъстата сметка и той е взел пари назаем от приятели в България. Петров изкара 7 години в европейския гранд в периода 1999-2006 година и се превърна в звезда на "келтите".

"Втората ми телефонна сметка, тъй като постоянно разговарях с хора от България, защото не говорех английски, беше 6000 британски лири. Можете да си представите колко време бях на телефона - 24/7! Надявам се един ден да имам възможност да говоря с човека, който ми помогна за тази сметка. Заплатата ми за месеца беше около 1600 долара, така че трябваше да взема назаем от приятели в България, за да съм сигурен, че мога да живея в Шотландия", разказа българската легенда.

По-нататък Петров, който записа 228 мача за Селтик, разказа кой му е помогнал с адаптацията и научаването на езика. "Сприятелих се с един от охранителите в Селтик. Казваше се Брайън. Той не говореше български, затова използвахме знаци с ръце. Беше наистина интересна връзка, която се разви. Брайън започна да ме учи на английски. Чакаше ме след тренировка, уверяваше се, че имам какво да ям, отивахме и да пазаруваме заедно", споделя Стенли. Още за приятелството му с Брайън и оказаната от него помощ четете тук.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички