Когато Герд Мюлер едва не премина в Барселона вместо Йохан Кройф


Когато Герд Мюлер едва не премина в Барселона вместо Йохан Кройф
Снимка: Getty Images

4543 0

Герд Мюлер е една от емблемите на футбола през 70-те години. Той е добре познат като голмайстор на германския национален отбор и Байерн Мюнхен. Малцина обаче знаят, че великият нападател е можел да облече екипа на Барселона през 1973 г.

Пазарът за футболисти в Испания е отворен за чужденци още през 60-те години, като в началото на 70-те Барселона има достатъчно финансови средства, за да направи селекция и да конкурира вечния враг Реал Мадрид.

По това време Мюлер е утвърден като голмайстор на Световното първенство през 1970 г., Евро 1972 и КЕШ през 1973 г. "Блаугранас" са готови да платят 30 милиона песети - почти 200 000 евро. За сравнение най-скъпият по това време трансфер е 500 000 евро на Пиетро Анастази в Ювентус.

Тогава обаче се намесва треньорът на националния отбор Хелмут Шьон - той не желае да загуби най-добрия си играч и то в навечерието на домашното световно първенство през 1974 г. Наставникът веднага изпраща молба до правителството да спре трансфера.

По това време не е прието националите на ФРГ да играят в чужбина (изключение прави Гюнтер Нетцер, който по това време е в Реал Мадрид) и, разбира се, правителството удовлетровява молбата на Шьон, като спира преговорите с каталунците още в зародиш.

Така Мюлер остава в Байерн до 1979 г, а Барселона се насочва към своя план Б - Йохан Кройф. Благодарение на факта, че треньор на Барселона е Ринус Михелс, звездата на Аякс отново се събира с наставника, а останалото е история.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички