От Златна Добруджа до злато в Токио: Стойка Кръстева, която позлати България!


От Златна Добруджа до злато в Токио: Стойка Кръстева, която позлати България!
Снимка: Getty Images

3472 0

2021 година ще остане в историята на българския спорт с първото олимпийско злато за жена в бокса. Стойка Кръстева го донесе, превръщайки се в петия българин в историята, стъпвал на олимпийския връх в бокса.

В ранните часове на 7 август 36-годишната Стойка Кръстева събуди цяла България с изключителния си успех на Олимпийските игри в Токио. Родената в Добрич боксьорка завоюва олимпийско злато и показа на света "коя е България и че мястото ѝ е на върха".

В богата си спортна кариера Стойка Кръстева е постигала изключителни успехи, но кулминацията бе запазена за финала. След дълги години, в които олимпийските медали убягват на боксьорката по една или друга причина, тя се добра до олимпийската титла в последния си мач на ринга.

Златото, което убягваше на Стойка

През годините Стойка доказа класата си с две европейски титли, но на олимпийски игри и на световни първенства златото все не идваше. След два сребърни медала на шампионати на планетата - през 2016 и 2018, Кръстева сякаш се поколеба във възможностите си да стъпи на световния връх.

След двегодишно оттегляне от бокса Стойка отново слага ръкавиците през 2020-а с една цел - да покори олимпийския връх. След много хвърлен труд и пот в тренировки, след които Стойка е била пред отказване, нейните усилия са възнаградени година по-късно, когато не оставя съмнение коя е най-добрата боксьорка в света при 51-килограмовите.

Безапелационната Стойка Кръстева в Токио

Стойка тръгна трудно в Токио, след като записа победа с 3:2 съдийски гласа срещу виетнамка. След това обаче българката напипа ритъма си на игра и започна да мачка наред - три последователни победи с 5:0, 4:1 и 5:0 гласа в своя полза, за да си осигури място на финала. Там Стойка Кръстева бе още по-безапелационна, след като разби Бюс Наз Чакъроглу от Турция с 5:0 гласа за олимпийското злато.

За Стойка Кръстева победата над туркинята е по-специална, защото тъкмо от нея българката претърпява загуба по-рано. Нейният треньор Борислав Георгиев ѝ дава уникални наставления, които може да прочетете ТУК. С тях Кръстева успява да сломи съпротивата на Чакъроглу и да я унижи на боксовия ринг.

"Знаехме, че трябва да я смачкаме", споделя треньорът на Кръстева след финала. И добавя: "Стойка е една истинска българка!"И е така - Стойка Кръстева е една истинска българка, която направи така, че "малка България успя" в един от най-конкурентните спортове. Стойка отиде, видя и победи в Токио... И като истински шампион реши да се оттегли от бокса на неговия връх.

ВИДЕО от награждаването на разплаканата Стойка Кръстева под звуците на химна на България!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички