Забравени герои: Унгарският евреин, който превзе Израел, след като блестя за Левски


Забравени герои: Унгарският евреин, който превзе Израел, след като блестя за Левски
Снимка: Getty Images

5918 0

Името Ерньо Вайнбергер едва ли говори нещо на съвременните фенове. Най-много да е срещано в дългите списъци с чуждестранни футболисти, играли в Левски. Нападателят обаче влиза в историята като първи капитан на националния отбор на Израел.

Вайнбергер е унгарски евреин, роден в Будапеща през 1916 г. - в разгара на Първата световна война. Той започва кариерата си в унгарския ФК 33 през 1936 г. Два сезона по-късно той става част от състава на "сините". За съжаление сведения около идването му в България не се пазят.

Факт е обаче, че нападателят се представя доста добре - за 7 мача вкарва 5 попадения, с което е втори голмайстор на отбора след Кирил Андреев. Той вкарва хеттрик в мача с ФК 13 и два гола на Левски (Русе). Още през септември 1939 г. обаче Вайнбергер напуска България и отива в тима на Бейтар (Тел Авив) в Палестина.

За Бейтар нападателят играе цели 16 сезона. През 1948 г. със създаването на Израел той получава паспорт под името Ернст Вермеш. За качествата му говори фактът, че нападателят е избран за капитан на националния отбор в първите срещи на страната. Той изиграва 4 срещи, като вкара 2 гола в контролата с Кипър за победата с 3:1.

Вайнбергер играе до 40-годишна възраст. След края на кариерата си е наставник на Бейтар Йерусалим, а през 1957/58 печели титлата във втория ешелон. Въпреки това резултатите от състезанието са анулирани и тимът не печели промоция. През 1959 г. той става треньор на Бейтар Тел Авив. След само два сезона обаче се оттегля от футбола и отваря магазин за бижута.

Един от първите чужденци в историята на Левски умира през 2000 г. на 83-годишна възраст.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички