Куман е обсебен и лудо влюбен в Барселона


Куман е обсебен и лудо влюбен в Барселона
Снимка: Getty Images/Guliver

3057 0

Преди да бъде назначен за треньор на тима, Роналд Куман прекара 7 години в Барселона, шест като играч, една - като асистент на Ван Гаал. През това време той се влюби в клуба и запази това чувство през следващите 20 години. Нидерландецът стана треньор на каталунците на 19 август, но формално това можеше да се случи още през зимата. Тогава той отказа с думите: "Обещах на президента на Нидерландската футболна федерация, че ще работя на Евро 2020 с отбора. Но вие ме питате за Барселона и ще отговоря: някога ще стана треньор на тима. Това е голямата цел на живота ми".

В Барселона Куман има дом още от игровата си кариера. От края на юни той живее там със семейството си. Тогава нямаше слухове за уволнението на Кике Сетиен, а до тежката загуба от Байерн Мюнхен оставаше месец и половина. Но Куман се премести в Испания в любимата му страна и любимия му град.

Куман е толкова обсебен от Барса, че в залата на славата на Грьонинген той е изобразен в тяхната фланелка. През 1997 г., когато той завърши кариерата си, му се обадиха от Грьонинген и му казаха, че искат да го включат в залата на славата си. Куман отговорил: "Ок, но само ако съм там с фланелката на Барса". Клубът се съгласява.

От 2016 до 2017 г. нидерландецът тренираше Евертън. Когато отиде в Ливърпул, той веднага е поискал от ръководството на клуба нови номера за своето "Бентли". Номерът е "RK04 BAR" - инициалите му, номерът, с който игра на "Камп ноу", и първите 3 букви от името на каталунския клуб. 

Друга тема от времето му в Евертън: когато идва с отбора в Лондон за мач, той винаги отсяда в хотел "Sopwell House". В същия хотел отседна Барса преди финала на Шампионска лига през 1992 година срещу Сампдория. В този мач Куман вкара решителния гол - мачът завърши с 1:0 за Барселона. 

В Барселона той работи като асистент на ван Гаал, когото нарича един от най-важните хора в живота му. След това те се скараха. През 1997 г. Куман завърши кариерата си, а известно време след това получи покана за Барселона от Луис ван Гаал. Разбира се, че той се съгласи.

"Обожавам този човек (ван Гаал, бел.ред.). Той е най-големият треньор във футбола. За мен е чест да работя с него в най-великия клуб в света. Вероятно това е един от най-важните хора в живота ми", казва той. Двамата стават най-добри приятели, сприятеляват се и съпругите им и често си уреждат общи семейни ваканции.

В Барса Куман отговаряше за комуникацията с младите играчи и работеше с Шави, Патрик Клуйверт, Алберт Селадес и други юноши. Ривалдо, който тогава беше на 26 г., забелязваше всичко и описа работата му така: 

"Той е идеалният човек да бъде старши треньор на Барса. Под негово ръководство израснаха много млади играчи. Той отлично разбира философията на този клуб: когато трябва да се слага акцент върху играчите от клубната академия".

Две години по-късно, под ръководството на Ван Гаал, Куман осъзнава, че е готов сам да води отбор. В средата на сезон 1999/00 Грьонинген го покани да им стане треньор. Куман се съгласи, но ван Гаал не го пусна. Той смяташе, че: а) Не трябва да губи важен помощник; б) Куман още не е готов за самостоятелна работа.

Второто си предложение Куман получи от Витес - той пак се съгласи, но ван Гаал пак не го пусна. Но този път двамата се скараха. Куман си тръгна, но връзката между тях се развали. По-късно те се засякоха в Аякс. Куман беше там старши треньор, а Ван Гаал - технически директор, но постоянно се намесваше в работата на бившия си асистент. Например, слагаше си стол до тренировъчния терен, поправяше програмата и оспорваше всички решения. 

В автобиографията си ван Гаал написа за този период: "Куман винаги е казвал, че мечтае да работи самостоятелно в Барса. Но по това време не го виждах като силен треньор. Той беше много далеч от Барселона, този младеж се нуждаеше от подкрепа. Направих всичко, за да го накарам да остане на тази позиция, а той просто се оплака на ръководството. Тъпак".

Куман се ядоса на авторитарната опека на ван Гаал. Пред играчите той го нарече "изрод", а след тренировки и мачове ходеше при босовете и се оплакваше, че ван Гаал му се меси. В резултат на това Аякс уволни ван Гаал. Съпругите им също така се скараха, че си върнаха една на друга вещите, които са си подарявали през годините приятелство.

Признанието за "един от най-важните хора в живота" се изпари. Сега Куамн изобщо не обича да говори за ван Гаал. За последно го коментира така: "Не харесвам стила му. Скучен, директен. Така могат да играят средняци, но не и топклубовете. Винаги е бил такъв, дори когато работехме заедно. Казвах му за това, но той не ме послуша. Това е негова работа, времето показа, че съм прав".

През 2003 г. Барса предложи работа на Куман, но се отказа, след като научи откупната му клауза в Аякс. Тогава клубът е търсил нидерландски треньор, който да стане наследник на ван Гаал и Кройф. Но Аякс не искаше да се раздели с фаворита на каталунците без пари.

"Разговарях с ръководството и се договорихме за личния ми договор, но те така и не постигнаха споразумение с Аякс. Те поискаха много пари за мен. Бях само на 40 години и бях тренирал сам само във Витес и Аякс", споделя Куман.

Според "El Mundo Deportivo" грандът от Амстердам е поискал 3 милиона долара. Две седмици след тази комуникация Барселона назначи Франк Рийкард, въпреки че имаше опит от само 4 години работа в националния отбор на Нидерландия и Спарта (Ротердам). А днес - днес мечтата на Куман се сбъдна. 

Източник: gol.ru, превод: Адриана Димитрова.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички