Карлос Насар: Как тийнейджър "спаси" България, изуми света и вече "заплашва" Наим Сюлейманоглу


Карлос Насар: Как тийнейджър "спаси" България, изуми света и вече "заплашва" Наим Сюлейманоглу
Снимка: Yulian Todorov / LAP.bg

5775 0

Иван Стоицов - Световното първенство в Чагмай (Тайланд) през 2007 година. Това бе последният златен медал за България на световно първенство по вдигане на тежести. Допреди по-малко от месец. Три години преди споменатия подвиг на Стоицов се ражда едно момче във Франция.

Кой е Карлос Насар?

Това е Карлос Насар. На 2 май 2004 година той се появява на бял свят и макар това да не се случва в България, той си идва у дома и израства в Червен бряг. 17 години след раждането му слага край на 14-годишна суша, 14-годишно очакване България да има своя нов световен шампион при вдигането на тежести.

Тийнейджърът го прави със стил - записва световен рекорд при изтласкването от 208 килограма, а това се оказва ключово, за да стане световен шампион с двубой от 374 килограма, оставяйки Махмуд Джавади Алибади (Иран), който бе най-близо от всички до него, на 7 килограма разлика.

Насар е част от школата в Червен бряг, състезава се в категория до 81 килограма, а негов треньор е Илиян Илиев. До момента има златен медал от професионалния си дебют (като 14-годишен) на Европейското първенство за юноши в Милано, златен медал на Световното за кадети до 17 години в Лас Вегас, златен медал на Европейското в Ейлат, първо място на Световната купа за младежи от онлайн първенството, което трябваше да се проведе в Перу.

Не печели първото място в голям турнир само при дебюта си при мъжете - на Европейското първенство в Москва, където остана втори. Впоследствие признава, че много съжалява за това и че няма да допуска отново едни и същи грешки, както и че напрежението е изиграло своята роля. И го доказва на Световното само няколко месеца по-късно!

Бъдещето е пред Карлос Насар

Вече започнаха сравненията с великия Наим Сюлейманоглу, но Карлос Насар искрено признава, че предпочита тях да ги няма, тъй като не му влияят по позитивен начин. Тези сравнения обаче изглеждат неизбежни. А голямата цел на 17-годишния "БГ Херкулес" е олимпийското злато в Париж през 2024 година. Най-важното е да се пази от контузии, а успехите изглеждат неизбежни!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички