"Или ще стана лекар, или футболист" - историята на Кристиан Атсу


"Или ще стана лекар, или футболист" - историята на Кристиан Атсу
Снимка: Getty Images

4840 0

Футболистът, чието тяло бе открито под отломките след земетресението в Турция, е само част от над 40 хиляди животи, които са отнети в онзи ужасяващ момент. Неговото име е Кристиан Атсу и, въпреки че много малко хора знаят кой всъщност е той, заслужава да разкажем неговата история, защото от малък е живял в помощ на своите близки, а по-късно и на хиляди други деца.

Атсу е бил 12 години, когато баща му почива внезапно в родната им Гана. Трите деца на Атсу обаче, не са достигнали тази възраст, преди да загубят баща си. Най-голямото му момче, Джошуа, е само на девет.

Или ще бъда лекар, или футболист

Загубата на баща му кара младото момче, най-малкият от 11 братя и сестри, да заяви: "Или ще бъда лекар, или футболист". Това е била мотивацията да извлече максимума от себе си и на свой ред да се грижи за семейството си. По това време той играел в западноафриканската академия на Фейенорд.

" Не ми плащаха в академията и поради това баща ми почина. Нямахме пари за лечението", обясни той. " Сега нямаше кой да помогне на семейството. Това ме вдъхнови. Или щях да бъда лекар, за да помагам на болните, или да се справя като футболист, за да осигуря семейството си.", разкрива Атсу в интервю от времето, в което е пребивавал в Нюкасъл. 

В крайна сметка той успява да се превърне и в двете. Като посланик на Arms Around the Child, британска благотворителна организация, която подкрепя сайтове за сиропиталища, той се връща в Гана всяко лято, неизменно въоръжен с купища футболни екипи, дрехи, бутонки и обувки. Съотборниците в Нюкасъл говорят за неговата щедрост винаги, когато се появи възможност. Степента на неговата благотворителна дейност никога не получи широкото отразяване, което заслужаваше. Но това никога не е била целта му.

" Трудният живот, през който преминах, знам как е. Тези деца на улицата, те нямат родители, нямат приятели, нямат нищо. Опитвам се да осигуря храна, книги и дрехи, но най-вече искам да им дам надежда, искам да имат по-добро бъдеще. За тях е по-важно да се чувстват обичани, да знаят, че има кой да помогне, някой, който го е грижа.", разкрива в друго свое интервю Атсу, който завинаги ще остане на 31. 

Децата на Атсу, които все още живеят в Нюкасъл, бяха в "Сейнт Джеймс" в за мача срещу Ливърпул. Съпругата на му, Мари-Клер, искаше те да изпитат топлината към баща си.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички