Гениалност или лудост? Да пуснеш вратаря си като нападател (ВИДЕО)


Гениалност или лудост? Да пуснеш вратаря си като нападател (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

3932 0

В края на сезон 2004/05 тогавашният треньор на Манчестър Сити Стюарт Пиърс прави една от най-неочакваните тактически рокади. "Гражданите" се борят за класиране в Купата на УЕФА и мачът в последният кръг срещу Мидълзбро е от изключителна важност.

Към 88-ата минута Сити обаче губи с 0:1. Тогава Пиърс решава да замени полузащитника Клаудио Рейна с...резервния вратар Ники Уийвър. Титулярният страж Дейвид Джеймс е пратен в атака, за да тормози защитата на Боро. Въпреки факта, че Джеймс никога не е играл като нападател, той не протестира срещу решението.

За сметка на това нападателят Джон Макен остава на пейката, докато Джеймс маха своите ръкавити и тръгва в предни позиции. Лудостта на Пиърс почти дава резултат, когато Сити печели дузпа. Именно некоординираните действия на Джеймс объркват защитник на съперника, който играе с ръка. Роби Фаулър застава зад топката, но Марк Шварцер спасява удара му.

"Стана по този начин: човекът, отговарящ за екипите спомена на полувремето, че е подготвил фланелка за мен. Аз реагирах с "Какво имаш предвид?" и той подсказа, че може да има смяна и да играя като полеви играч", си спомня Джеймс години след това.

"Говорих с Пиърс няколко пъти и той каза, че би пробвал да ме пусне като централен нападател, но аз мислех, че ще играя повече като плеймейкър, не знаех къде трябва да застана. Ако ми беше казано ден преди мача, щях да остана още час на тренировка и да подготвя всичко необходимо за полеви играч", добавя вратарят.

Вижте и историята на сръбския Рамбо, който стана легенда в Бразилия.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички