От сълзи на радост до ужаса на войната: Последният медалист на Украйна се крие и живее в страх за семейството си


От сълзи на радост до ужаса на войната: Последният медалист на Украйна се крие и живее в страх за семейството си
Снимка: GettyImages

3850 0

Само преди месец стартираше събитието на годината - Зимните олимпийски игри в Пекин. Както е известно, световният форум е време за мир и разбирателство, време за обединение и смирение. Преди по-малко от три седмици пък Олександър Абраменко се превърна в единственият медалист за Украйна по време на Игрите в Пекин.

Абраменко не е просто олимпийски медалист (сребро). Майсторът на "свободните ски" е 5-кратен участник на Олимпийски игри и дори беше знаменосец на Украйна по време на откриващата церемония. Тогава на никого не му направи впечатление, но сега Абраменко е един от най-известните спортисти от Украйна. За съжаление, повод за това е военният конфликт и инвазията на Русия в родината му. 

Една от най-споделяните снимки от старта на конфликта насам е именно на Абраменко и негов колега от Русия, с когото се прегръщат по време на състезание. 

Щастливият до преди 2 седмици олимпийски състезател днес живее в страх за своето семейство. Той се укрива в гараж под жилищна сграда, заедно със своята съпруга - Александра, и едва 2-годишния им син - Дмитри. 

В материал на "New York Times" Абраменко обяснява, че от 7 дни той и семейството му са в гаража под сградата, в която живеят - облечени възможно "най-дебело", живеещи върху матрак. Той изпраща и снимка от "новата реалност" за него и най-близките му хора. 

 

"Нощите ги прекарваме в подземния гараж в колата, защото сирените за въздушни атаки са постоянно пуснати. Страшно е да спим в апартамента. Аз лично видях през прозорците как работят защитните системи срещу противникови ракети. Виждаха се и се чуваха страшни експлозии", разказва Абраменко пред американската медия. 

Преди седмица Абраменко осъзнава, че е време да напусне Киев, като в съботния ден е искал да напусне града със семейството си и личния си автомобил. Идеята е била да стигне до границата със Словакия или Унгария. 

"Планирам да стигна до треньора си, Енвер Аблаев, който живее в Мукачево. Ще пътувам с кола и ще взема само най- важното - вода, храна и олимпийските си медали", казва още Абраменко. 

Негови приятели в малкото общество на "ски свободен стил" се опитват да му помогнат, като някои планират да са в близост до Мукачево, за да осигурят провизии и подкрепа на своя колега. Но Абраменко не е наясно какво го очаква в близките дни и седмици. В същото време той мисли и за родителите си, които са в Николаев  - град, разположен между окупираните Одеса и Херсон. 

"Има боеве в Николаев. Родителите ми си стоят вкъщи и чуват експлозиите. Опасно е да напуснат града в момента. Може би на по-късен етап ще могат да си тръгнат". 

Засега планът на Абраменко е да стигне до Мукачево, да си събере мислите и да се опита да прекара семейството си през границата. Той няма да може да напусне, тъй като може да се наложи да се включи в армията - така, както се случи с Усик, Кличко и много други бивши и настоящи спортисти

"Не знам дали ще участвам във войната. Не знам какъв е процесът за тези, които са повикани на служба. В момента нашите момчета се справят с офанзивата на Русия", пише още Абраменко. 

След последните думи журналистът на New York Times е спрял да получава отговори от Абраменко. 

ВИЖТЕ ОЩЕ: Предупреждение: Путин НЯМА да спре с Украйна! 

ВИЖТЕ ОЩЕ: Кличко алармира: Не спре ли Русия, можем да видим нов Чернобил (ВИДЕО)

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички