700 гола, но заради полицейската професия не става професионалист: Как бащата на Белингам помогна за трансфера в Реал?


700 гола, но заради полицейската професия не става професионалист: Как бащата на Белингам помогна за трансфера в Реал?
Снимка: Getty Images

3035 0

Коя е фигурата, която вдъхнови Джуд Белингам да стане футболист и който сега наблюдава развитието на кариерата на английската звезда? Играчът, който се превърна във второто най-скъпо попълнение в историята на Реал Мадрид. Говорим за бащата на полузащитника Марк Белингам, който също е бивш играч. Наистина, той е легенда на английската игра извън професионалната лига.

Успешен голмайстор извън лигата

"Гледах го как играе през цялото време. Там започнах да получавам тази любов към футбола", каза Джуд в интервю за Guardian през 2020 г. "Мисля, че можете да видите в начина, по който играя, че съм гледал мачовете му от малък. Този стил на твърдост извън лигата и смелост, когато трябва, се отразява в моята игра. Наистина мисля, че това идва от гледането на баща ми как играе - въпреки че той никога не се е захващал професионално!".

46-годишният Марк си спечели репутацията на ненаситен голмайстор в долните лиги. Кариерата му започва през 1994 г., девет години преди раждането на Джуд. Ежедневната му работа - той е полицейски сержант - пречи на прогреса му като играч и той никога не надхвърли ниво извън непрофесионалната лига.

Любопитно е обаче, че неговите над 700 гола в кариерата го правят един от най-резултатните в историята на непрофесионалния футбол в Англия. За един сезон, 2005/06, той натрупа 61 гола в девета дивизия.

Белингам старши е играл за повече от дузина отбори, главно в района на Уест Мидландс. Той вкара 700-ия си гол през кампания 2016/17, докато игра за Пагет Рейнджърс в "Мидланд Лига", 11-то ниво на пирамидата на английската лига. Той си беше поставил за цел да достигне забележителната цифра предишния сезон - но тогава не му достигат два гола. Затова четиридесет и няколко годишният нападател решава да удължи кариерата си с още една година.

По-малкият син, Джоб Белингам, също възпитаник на академията в Бирмингам

Страстта на Марк към играта се отразява не само на Джуд, но и на другия му син, 17-годишния Джоуб. Той следва стъпките на по-големия си брат, като излиза от младежките редици на Бирмингам Сити. Джоуб прави своя старши дебют за "сините" през януари 2022 г. Като агент на Джуд, Марк Белингам изигра решаваща роля, тъй като 19-годишният футболист най-накрая завърши преминаването си в Реал Мадрид. Белингам се превърна в шестия англичанин, който ще защитава фланелката на "Сантяго Бернабеу".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички