Причините Джошуа да не иска да се бие с Пулев са много, но страхът не е сред тях


Причините Джошуа да не иска да се бие с Пулев са много, но страхът не е сред тях
Снимка: Guliver/GettyImages

14342 0

Кубрат Пулев е страхотен боксьор. Харесван или не, факт е, че той е в топ 10 на професионалния бокс вече години наред и за трети път в кариерата си се добра до бленуван мач за световната титла, а това не се случва случайно. Кобрата е отлична реклама за българския спорт в цял свят, но за едно не е прав, и то е, че Антъни Джошуа го е страх от него

Изключително несериозно звучат думите на Пулев, че световният шампион на WBA, WBO и IBF изпитва уплаха от това да се качи на ринга срещу българския боксьор. Само преди няколко години той се готвеше за двубоя си срещу Кобрата преди родният представител да се оттегли от двубоя заради контузия. Тогава не го беше страх да се бие с българина, какво пък толкова се е променило оттогава насам? 

Антъни Джошуа е един от най-добрите боксьори на 21-и век и във визитката си има стряскащи нокаути срещу изключителни имена в тежка категория, включително Владимир Кличко - същата легенда, която нокаутира Пулев при първия опит на Кубрат да стигне до световна слава. Ако някога Ей Джей е изпитвал страх, то е било след шокиращото поражение от Анди Руис, както и преди реванша между двамата, защото това можеше да означава край на мечтите му за званието "абсолютен световен шампион". На всичкото отгоре мексиканецът е със стил и размери, максимално неудобни за Джошуа, но само 6 месеца след поражението и въпреки всички съвети да не излиза толкова скоро на ринга срещу Руис, Джошуа го направи и смачка бившия шампион от бой. Сериозно ли този изумителен атлет го е страх от Кобрата? 

В ера, в която боксьорите показват сериозно уважение помежду си, освен в случаите когато трябва да популяризират следващите си битки, Пулев избра най-грешния начин, по който да се опита да обиди Джошуа или да покаже на българина, че той гори за този мач, но пък Ей Джей не се вълнува особено. Можеше да каже, че се опитват да го прецакат за битката за световна титла, защото това е далеч по-вероятно от твърдението, че световният шампион го е страх. Не просто от Пулев, а от когото и да било. 

Пулев има IBF и екип от опитни мениджъри зад гърба си, които да се погрижат, че няма да изпусне шанса си за титлата. Такъв му е гарантиран, но в нито един момент не е казано, че задължително трябва да е срещу Джошуа. Той може да оваканти титлата и друг да е опонентът на Кобрата - възможност, която всъщност е далеч по-добра за самия него, ако целта наистина е титлата. Но дори след победата на Тайсън Фюри над Дионтей Уайлдър, възможността Джошуа да се изправи срещу Циганския крал е нищожна. 

В интервюто си Кобрата визираше, че Хърн умело е изчакал битката на Тайсън, за да се опита да уреди двубой на Ей Джей срещу него. Това обаче категорично не е от страх от бой с Пулев. Двамата отдавна искат да се бият помежду си и, поглеждайки мащабно, сега е идеалният момент за това. Двамата са световни шампиони и на върха на дивизията. Подобен двубой може да се окаже рекорден по приходи и гледаемост в историята на тежка категория, а фактът, че и двамата са британци, допълнително усилва огромната значимост, която такъв сблъсък ще има за наследството на Обединеното кралство в спорта. Джошуа и Хърн са длъжни да проучат поне възможността това да се случи, независимо че Уайлдър на 99.9% ще се възползва от клаузата си за реванш. 

Пулев, както и мениджърът му Ивайло Гоцев, можеха да кажат всичко друго за опитите на британския тандем да се измъкне от битката с българина. Можеше да се изтъкне фактът, че в профи бокса всичко е за пари и никой не се интересува от мечтите на по-малко популярните представители на дивизията. Подобно становище всъщност щеше да е право в целта, но Пулев реши да заложи на първичните емоции, които ще събуди у хората, обявявайки Джошуа за страхливец. А подобни емоции не са нужни. Едва ли има някой в България, който няма да подкрепи Пулев срещу Джошуа и не мечтае през лятото Кобрата да вдигне победоносно титлата над главата си. 

Абсолютната истина е, че Ей Джей наистина не иска да се бие с Пулев. Шампионът предпочита други съперници, както е казвал неведнъж, но причината е, че не смята Пулев за достатъчно сериозно препятствие в сравнение с Усик, Уайлдър и Фюри. И звучи смешно да се изтъква страхът като основа за нежеланието на шампиона да се бие с Кобрата. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички