"Промяна" ли? Нищо добро не чака българския спорт, ако "продължаваме" така


"Промяна" ли? Нищо добро не чака българския спорт, ако "продължаваме" така
Снимка: БГНЕС

3314 0

Открай време България е последна дупка на кавала в световния спорт - във всяко отношение. Това се дължи най-вече на визията на хората, които управляват българския спорт в последните години. Защото тяхната визия се превърна в крайно грешна стратегия как България може да се върне сред водещите нации в спорта.

Още по времето на ГЕРБ "планът" за постигане на високи спортни успехи бе следният: изсипваме едни пари на елитните ни спортисти и чакаме резултати. Наивно е да вярваме, че тези парични средства са били в основата на успехите, които постигнаха българските олимпийци на Игрите в Токио, например, защото те дойдоха по-скоро въпреки държавата, отколкото благодарение на нея.

Проблемът в случая е, че България се опитва да си построи къщичка, като започне от покрива и грам не се интересува какво стои под нея. На върха на спортната пирамида стоят неколцина елитни състезатели, но някой въобще замисля ли се дали идва поколение след тях? И докога ще извират нови таланти, ако продължаваме да не правим нищо в тази посока?

България налива пари в елитен спорт, Европа - в масов. Защо?

В последните години се похарчиха куп средства, за да се строят модерни спортни зали (станали впоследствие концертни), да се подобрява инфраструктурата за елитните спортисти, но накрая резултатът е нулев. В развиващите се спортни нации в Европа се прави точно обратното на това, което се случва в България - там се инвестират милиони в масов спорт, а едва след това идва елитният спорт, който е станал достатъчно силен, за да функционира самостоятелно.

Всъщност тъкмо от масовия спорт тръгва и елитният. Когато развиваш масов спорт, очаквано от него излизат и таланти, които се превръщат в елитни състезатели, които пък от своя страна носят високи спортни постижения. Българският случай изглежда така: нямаш никаква база, от която да излизат елитни състезатели, но решаваш да инвестираш всичко в елитните състезатели, с които разполагаш към настоящия момент и които ще изгубиш след няколко години.

Каква "промяна" предлага Радостин Василев?

Тази лоша практика, изглежда, ще бъде продължена и от новия министър на спорта Радостин Василев. Бившият адвокат на ЦСКА е от месец и половина на новата си длъжност, но заявките, които дава за развитие на спорта, не са обнадеждаващи. "Промяната" явно няма да промени своя курс и ще продължи да се носи по течението, както си е било в последното десетилетие под управлението на ГЕРБ и тяхната политика за развитие на българския спорт.

Радостин Василев не дава никакви идеи как да се развива масовият спорт у нас и това е притеснително. Никой не си задава най-важния въпрос: как да накараме населението да спортува. Държавата ще продължи да инвестира 2/3 от бюджета си за спорт в елитните спортисти, а "трохичките" ще останат за масовия спорт. А Радостин Василев, съдейки от досегашните му медийни изяви, ще продължи да обръща внимание на футболни отбори и теми от типа стадионът на ЦСКА "Българска армия", козирката на Левски на "Герена" и прочие.

От проектобюджета на Министерски съвет, публикуван преди седмица, стана ясно, че парите за спортното ведомство се увеличават с 26%, като почти всичките отново ще се налеят в елитен спорт - разбирайте спортни федерации, олимпиада и спортни съоръжения. Заделените пари за спорт на учащи, например, се състоят в увеличението на заплатите в спортните училища - още една "гнила" ябълка, на която Василев все пак обърна внимание.

България е най-малко спортуващата нация и това трябва да се промени

"Промяната" в българския спорт няма да дойде, като увеличим парите за елитните спортисти. "Промяната" ще дойде, когато се замислим какво стои под елитните спортисти и как можем да развием масовия спорт. България е с най-малко спортуващото население в Европа и това няма да се промени, докато се работи "на парче" - да закрепим предстоящата олимпиада, пък по-натам ще го мислим.

Единствено работа за масовия спорт може да повиши трайно както успехите на България в спорта, така и здравето на хората. Ако България развие масовия си спорт, това непременно ще доведе и до по-здраво население, съответно и милиони левове, спестени от здравеопазване. Докато това не се осъзнае от новите управляващи, държавата ще продължи да тъпче на същото място и да стиска палци за някой олимпийски медал, за който дори няма заслуги.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички