Радостин Василев: Никога не бих помогнал на ЦСКА за сметка на Левски


Радостин Василев: Никога не бих помогнал на ЦСКА за сметка на Левски
Снимка: Emona Tsoncheva / LAP.bg

2022 0

Спортният министър Радостин Василев говори по актуалните теми. Той заяви, че никога не би ощетил Левски заради ЦСКА и добави, че му предстои среща със собственик на "сините" Наско Сираков. Василев е категоричен, че е нямало скандал с Илияна Раева и такъв е бил създаден единствено от медиите.

"Безобразията в спорта ще бъдат обявявани от мен поетапно в рамките на дълъг период от време, тепърва ще ставате свидетели на пресконференции, на които ще разкриваме какво и как се е случвало в българския спорт. През 2020 г. са сключени от ММС договори за изграждане на спортни салони в училища в различни части на държавата, около 15 милиона лева са изплатени авансово на изпълнителите по тези проекти, до ден днешен нямаме изграден нито един салон. Виждаме класически пример на "Автомагистрали" в ММС - изплащане на 15 милиона, а договорите вече са изтекли, парите и салоните ги няма. Тепърва ще разберем къде са парите, година и няколко месеца никой не знае къде са. Това е огромен ресурс, с който искаме наистина да строим салони. Искам да разбера какво е станало. Ако не ни бъдат върнати парите, ще сезирам всички комптентни органи, информирал съм премиера, финансовия министър и министър Рашков.

Ще докажем, че работим в името на обществото! Мисля, че и служебният министър работи по този казус, аз съм се захванал много сериозно. Фирмите по-скоро са създадени специално, за да извършат тези поръчки, не може да се търси история в тяхното съществуване. Срамно е, че след толкова открадните средства нищо не е направено и спортната база, спортните училища са в такова състояние! Спортната инфраструктура трябва да се подобрява оттук нататък. Изисквам документ преди няколко дни по актуален казус и този документ го няма в оригинал в министерството, не знаем този документ къде се намира. Може да се стигне и до доказване на незаконосъобразни действия", заяви Радостин Василев пред "Нова телевизия".

"Спор и скандал с нито една федерация не съм имал. На срещите те дадоха страхотни идеи за програмата за развитие на спорта за високи постижения, ще ги въведем в управлението. Имаше недоразумение с г-жа Раева по време на първата среща, тя написа съобщение в личната й "Фейсбук", обърнах внимание на този въпрос. Не мога да имам скандали с г-жа Раева, защото нашите отношения са професионални. Отношението ми към федерациите е равнопоставено. Г-жа Раева ми се обиди на самата среща, защото казах, че когато съм бил извън ММС, ми се е струвало, че БФХГ е имала относителен комфорт, тя се обиди. На следващата сутрин тя беше в моя кабинет и уточнихме, че съм направил коментар относно нейното поведение, тя е написала нещо необмислено - стигнахме до извода, че или ще продължим да вървим заедно, или няма как да се развива системата на спорта.

Никога не съм я обиждал, никога не съм й повишавал тон, не съм искал да я засегна, този скандал беше изкуствено създаден, работим в нормална диалогичност. Получих информация вечерта, че г-жа Раева е в много тежко състояние, приела е много неприятно думите ми на брифинга. Звъннах й, попитах я как е. Аз съм човек, който уважава всички страни в спорта. Казах й, че ако се е почувствала засегната от коментари, аз й се извинявам. Поканих я на среща в моя кабинет, тя беше точна, дойде, срещата приключи с колегиален жест", добави министърът.

"Дали е имало трети човек? Кой е кръстникът на мафията? Дотук бяхме в сферата на сериозното, с намесата на г-н Борисов и неговия коментар отиваме в сферата на забавното. В моето съзнание като човек, който е обикновен член от нашето общество, единственият човек, който може да се асоцира за мен с кръстник на мафията е този, на когото заместник-председател на ПГ и министри целуват ръка. Този, който заповядва да спира проверка в една бирена фабрика, защото така е решил. Този, който говори цинизми за европейските ни партньори, защото така е преценил. Този, който участва в 35-40 скандала през годините, които са направили държавата ни за подигравка. Този, който накара обществото да приема за нормално снимки с пачки и кюлчета в леглото. Та неговият образ най ми прилича като човек на кръстник на мафията, но никой не ми е звънял. Аз съм достатъчно възпитан и г-жа Раева е достатъчно интелигентна, за да можем да уточним отношенията си помежду си. Ако някой си мисли, че със звънене по телефона се решават проблеми, това е само г-н Борисов. Страните разрешават проблемите заедно. Винаги, когато заговорим за мафия и кръстници на мафията, някак си се появява г-н Борисов. Трети човек не е имало, това може да бъде потвърдено", каза още Радостин Василев.

"Българският спортен тотализатор е има печалба 8 милиона през 2020 година и 11 милиона печалба през 2021 година. Обясних, че е взето политическо решение за тяхното освобождане, по коалиционното споразумение. Искаме да разберем защо две години след национализацията на лотариите БСТ не реализира печалбата, която отива по отношение на цифрите. БСТ е дружество, учредено със специален закон, ключово дружество е, трябва да бъде управлявано от хора, на които имаме доверие", продължи той.

"Не съм министър на ЦСКА. Някой недоброжелател в задкулисието иска да бута половин България, "синя" България, да мрази министъра на спорта, защото някога той е работил в ЦСКА и защото е бил привърженик на ЦСКА. От момента, в който съм станал министър, съм привърженик на целия български спорт. Подал съм ръка на всички, не само на футбола, не само на Левски и ЦСКА. Поставен съм в сложна ситуация, никога не съм парадирал с принадлежността си към ЦСКА, никога не бих помогнал на ЦСКА за сметка на Левски, компромиси за никого няма да правя, колкото ми е близък г-н Сираков, толкова ми е близък и г-н Ганчев!

За разлика от предишния премиер, който 12 години се хвалеше, че е върл левскар, аз не бих направил подобно нещо. Когато фалира ЦСКА, бившият премиер каза, когато имаше два отбора - ЦСКА 1948… "тъкмо ще играят събота и неделя", ето това е подигравка. Коментарът ми за стойността на трибуната, го направих, пресъздавайки думите на главния архитект в моя кабинет. Ако съм знаел, че това ще обиди ръководството на Левски, нямаше да го правя. Уточних го това с г-жa Раева, с г-н Сираков се разбрахме да се видим, не съм човек, който иска да мачка някого, да притистика - напротив.

Стадионът на ЦСКА е в "Сердика Спортни Имоти", аз съм принципал на това дружество, искам законово те да имат възможност да построят сами нещо. Ако Левски, понеже стадионът им е в патримониума на областния управител, искат да построят трибуна, аз първи ще отида при областния управител на София и ще иска да им съдейства документално да построят козирката на своята трибуна, не трябва да има деление между феновете, 30 години българите се делим - ЦСКА или Левски, грозни или красиви, трябва да се обидиним без омраза", каза още Радостин Василев.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички