Новият отбор на Филип Кръстев: В открита война срещу дискриминацията и с ясна подкрепа към ЛГБТ общността


Новият отбор на Филип Кръстев: В открита война срещу дискриминацията и с ясна подкрепа към ЛГБТ общността
Снимка: GettyImages

3113 0

Преди два дни родният национал Филип Кръстев се изправи срещу легендата на световния футбол Лионел Меси в двубой от елита на САЩ. Двамата офанзивни играчи преминаха зад Океана през последните седмици, като българинът подсили Лос Анджелис ФК под наем, а аржентинецът подписа с Интер Маями. 

На двубоя между двата тима присъстваха над 20 000 души, сред които повече от 30 знаменитости на стадион BMO. Част от по-скорошните запалянковци на футбола зад Океана са обърнали и сериозно внимание на атмосферата в дербито, което Меси и компания спечелиха с 3:1. 

Подкрепата към ЛГБТ общността

Безспорно, впечатление на феновете пред ТВ екраните са направили знамената с цветовете на дъгата в сектора с най-върлите запалянковци на стадиона. Организираните симпатизанти на Лос Анджелис ФК са се обединили под името "3252 Independent Supporters", а Pride Republic е една от другите организации по трибуните, които обединява запалянковци на тима. 

Именно сред феновете на Лос Анджелис ФК от тези фракции е станало като традиция през последните години да се развяват знамена с цветовете на дъгата в подкрепа на ЛГБТ общността. Клубът и феновете му водят война през половината си съществуване срещу дискриминацията на база сексуална ориентация, раса, национален произход, религия, политически възгледи и други. 

Кодекс сред феновете

Като много агитки по света - и тази на Лос Анджелис ФК има своя кодекс, който трябва да спазват крайните фенове по време на двубой: 

"Ние приемаме всички, които са готови да застанат с The 3252, пеят с The 3252 и подкрепят Лос Анджелис ФК с нас, независимо от вашата раса, национален произход, религия, политически възгледи, сексуална ориентация. Дискриминирането или предразсъдъците никога няма да бъдат толерирани от 3252".

Предприетите мерки

Подобни мерки ръководство и лидери взимат след още първия по-сериозен инцидент на дискриминация в двубой на Лос Анджелис ФК. Той датира от пролетта на 2018 година, когато калифорнийци приемат Сиатъл Саундърс, а в част от двубоя се чуват дискриминационни коментари на испански език. 

Още тогава ръководството на клуба обявява, че при подобни провинения феновете ще бъдат гонени от стадиона, а сезонните им абонаменти ще бъдат прекратявани. На по-късен етап клубът заиграва и с някои цветове по екипите в подкрепа на ЛГБТ общността, включително и през настоящия сезон.

Сега тренировъчният екип, който се продава в свободна продажба на стойност 70 долара, има своите специфични цветови значения. 

Video edited on Kapwing

Вижте като какъв определиха колегите на Христо Стоичков - Филип Кръстев, след дебюта му в САЩ!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички