Катарзисът, който може да освободи Левски от всички влияния или да го остави техен заложник


Катарзисът, който може да освободи Левски от всички влияния или да го остави техен заложник
Снимка: БГНЕС

3291 0

В последните 10 години ситуацията в Левски не е спокойна, а от 2015 година насам се превърна и в истински тревожна, вървяща към катастрофа. Точно тогава Тодор Батков прехвърли акциите на „синия“ клуб на Иво Тонев и Александър Ангелов. Акции, които днес адвокатът определи, че юридически се водят ничии. А случилото се през последните години около Левски претърпя своята кулминация до този момент във вчерашния ден.

До този момент - защото събитията подсказват, че едва ли това ще са последните събития на „Герена“, към които ще бъдат приковани толкова много погледи и ще донесат още страдания и подигравки на привържениците му. Събития, за които много от феновете са подозирали, че ще се стигне до тях, но са се надявали, че по един или друг начин ще бъдат избегнати. Изключвайки последната година, от 2015-а насам Левски бе пример за лошо управление. И това бе така, защото на „Герена“ намираха място хора или спуснати от някого за собственици, или назначение без изобщо да са компетентни в своята област, или легенди на клуба, които временно да успокоят феновете с присъствието си, разчитайки на успехите, които са постигнали в миналото.

За спускане на собственици във футбола се говори отдавна и именно това е определян за големия проблем. Защото няма как човек, който не е запален по играта или по идеята, свързана с клуба, да стане емоционално обвързан с него. А друг начин изглежда, че в България не може да бъде възприет. Странно за мнозина, но вече толкова време не се намери човек, който да се възползва от огромния интерес, който може да генерира Левски и да направи от клуба печеливш бизнес.

По този път бе тръгнал Васил Божков, но за по-малко година. Без да сме сигурни с какви мотиви и защо е решил да влага пари в Левски е сигурно, че подобни суми не са влагани в българския гранд от времето на Тодор Батков. Божков обаче бързо се превърна от бизнесмен в „обвиняем“  и сам се изпрати на заточение в Дубай, преди държавата да успее. След като остана без бизнес, най-големият и силен актив в ръцете му остана футболен клуб Левски, като той избра чрез него да продължи битката си с Бойко Борисов. „Аз бих направил за Левски всичко, за да върви добре. Отново искат да ми отнемат имуществото силово. "Няма да помагаме на Левски, ако не се смени собствеността!" - това какво значи, според вас? Готов съм да дам акциите на всеки един... Не да ги продам, а да ги дам, само и само Левски да бъде спасен. А кой унищожи Левски? Всички знаем - Борисов. Той унищожи компаниите, които издържаха Левски.

Другият вариант е да дам акциите там, откъдето съм ги взел. Трудно могат да се дадат акциите сега, но ще ги дам. Или да ги дам на феновете. Те ще ви кажат откъде съм ги взел. Вижда се откъде са прехвърлени. Ще ги дам на който пожелае, но не виждам бъдеще за "Левски", на който и да ги дам“, заяви Васил Божков на 8 май в интервю пред btv.

Именно и това е същата дата, на която Божков, или по-точно дясната му ръка Георги Попов, прехвърля акциите на Борисов. А на изпратените документи наистина се вижда от кого са били прехвърлени и това не е Спас Русев. Тези книжа са били „заложници“ на двама от големите любимци на публиката като играчи – Христо Йовов и Даниел Боримиров. В продължение на близо месец от 28 януари до 20 февруари 2019 година двамата са били собственици на Левски. А този факт само подсказва, че вчерашната публична разправа с акциите показва как, само че задкулисно, те са се озовавали в най-различни притежатели. Без да е ясно как, защо и по какъв начин, докато феновете на тима са търсели поредния начин, по който да помогнат. Именно тогава новината за Йовов отново бе определена с удобното оправдание, че е фалшива, а социалните мрежи кипнаха от недоволни фенове, които виждаха, че чрез бившите играчи ще е поредният удобен начин да се влияе върху всичко, случващо се в клуба.

Може би и заради това, „палачинката се обърна“ и огънят бе потушен, като се обяви, че все пак Васил Божков ще поеме Левски чрез своите фирми. Само че, виждайки акциите и как те се „джиросват“, на когото падне, това няма как да не обиди феновете на Левски. Няма как да не се обидят и от отношението на бивши играчи, които са подкрепяли във всяка битка на терена, а след това биват излъгани, за да може да влезеш в спиралата, която бутна клуба в бездната.  Както и че в някакъв момент част от тях са били притежание на Стоян Кръстев, който благодарение на добрата воля на Спас Русев е бил вписан като акционер на Левски.

И докато на феновете може да им е обидно от всички тези действия, то е повече от ясно, че дори не е тяхна задача да се занимават с тези неща. Дори и в изказване представители на Тръста обявиха, че дори и привържениците може да имат своята вина за това, че са позволили любимия им клуб да се ползва като разменна монета. Задачата им обаче е да подкрепят отбора, да ходят на стадиона и да изразяват позицията си там.

Не да се интересуват от дружества, акции или срещи с Бойко Борисов, Васил Божков или поредният, който е решил да въвлече клуба в политическа игра. И през последните месеци те показаха, че са готови да платят за грешките на всички останали, събирайки пари, за да може да защитят техния клуб. Надявайки се, че всички са временно преминаващи през клуб, който все пак може да оцелее. А дали това ще е катарзисът, който Левски трябваше да изживее, за да се отърси от всички влияния, или ще продължи да бъде техен заложник? Скоро ще разберем.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички