Ето защо и ЦСКА, и Левски, и Лудогорец привлякоха бразилци в атака


Ето защо и ЦСКА, и Левски, и Лудогорец привлякоха бразилци в атака
Снимка: Getty Images

4004 0

Тази зима три от водещите български клубове - ЦСКА, Левски и Лудогорец, се подсилиха в нападение. Интересното е, че и трите тима се довериха на бразилци за своят атака - "орлите" привлякоха крилото Рик, "сините" взеха Уелтън Фелипе, а "червените" привлякоха Маурисио Гарсес.

Бърз поглед към статистиката за първия полусезон в Първа лига показва, че това общо решение на трите клуба не е лишено от смисъл. Защото бразилците са нацията, която най-често отбелязва голове в българското първенство след нашите собствени играчи. За есенния полусезон 2021/22 в Първа лига са паднали 169 български гола, реализирани от 261 родни играчи. На второ място са бразилците, като 16 от тях са реализирали 24 попадения в родния елит.

Най-много от "кариоките" са вкарали Маркиньос от Ботев (Пд) и Октавио от Локо (Сф) - 6 пъти. По 4 попадения са нанизали Родриго Енрике от Черно море и Алекс Сантана от Лудогорец. Два пъти се е разписал друг играч на "орлите" - Каули, а по веднъж са вкарали Лукас Салинас и Матеус Дуарте.

На трето място по голове в българския шампионат са французите, които са вкарали 15 гола в полусезона. Лидер сред тях е Мохамед Брахими от Ботев (Пд) с 4 попадения, следван от Йоан Баи от ЦСКА (3 гола). Антоан Бароан от Ботев (Пд) и Кийлан Лебон от Берое са се разписали по 2 пъти, а Венсан Марсел, Реда Рабей, Виржил Пинсон и Людовик Соарес са вкарали по веднъж.

В топ 5 нации, вкарали най-много в Първа лига, са Северна Македония (12 гола) и Еквадор, също с дузина попадения. Интересното е, че от северномакедонските 12 гола 10 са реализирани от един играч - Дориан Бабунски с екипа на Ботев (Враца). Всичките 12 еквадорски попълнения у нас са забити от един футболист - Жорджи Кайседо от ЦСКА. А дали на този етап има общо между опита на играчите на даден тим и мястото му в класирането четете тук. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички