За 5 години: Българските отбори са продали футболисти за 120 млн. лева!


За 5 години: Българските отбори са продали футболисти за 120 млн. лева!
Снимка: Оф. сайт на ЦСКА

2801 0

За последните близо пет години елитните футболни отбори на България са продали играчи на обща стойност 61 милиона евро, или около 120 млн. лева. Това показват данните от последното изследване не Международния център за спортни изследвания (CIES Football Observatory).

Футболната обсерватория прави анализ на трансферите по държави в цял свят от юли 2017 година до днес. Впечатление прави това, че България е на сериозна печалба от трансфери - 29 милиона евро, тъй като похарчените пари за входящи трансфери са 32 млн., а от изходящи трансфери клубовете са получили 61 млн.

ЧУДОВИЩНА СДЕЛКА: БАРСА СКЛЮЧИ НАЙ-СКЪПИЯ КРИПТО ДОГОВОР В СВЕТА!

Очаквано - най-сериозни суми се въртят в английския футбол, където са похарчени почти 7 милиарда евро за входящи трансфери за пет години. Изходящите трансфери на английските отбори са на обща стойност малко под 2,6 млрд. евро - тоест 4,35 млрд. евро загуба. Веднага след Англия в класирането по отрицателен баланс се нарежда Италия - 910 млн. евро загуби. Трети е Китай с минус 433 млн. евро.

Португалия пък е държавата с най-голяма печалба от трансфери - 1,15 млрд. евро. След това идва Бразилия с малко над милиард евро, а на трето място е Нидерландия. Любопитното е, че френската Лига 1, където играе Пари Сен Жермен, е на печалба за последните пет години в размер на 690 млн. евро. Ла Лига е на загуба от 295 млн., както и Бундеслигата - минус 90 млн. евро.

А кои най-грешно похарчените 150 милиона за трансфери, четете в този материал на SportLive.bg!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички