Удар за Барселона: Подписва най-скъпия си договор за спонсорство - край на кризата!


Удар за Барселона: Подписва най-скъпия си договор за спонсорство - край на кризата!
Снимка: GettyImages/колаж: Sportlive.bg

15498 0

Най-тъмните финансови времена за Барселона изглежда ще останат зад гърба на клуба, за който се твърдеше, че е пред финансов колапс само преди по-малко от година. Новото ръководство на тима, начело с президента Жоан Лапорта, ще обяви най-скъпия договор за спонсор на екипите на тима в историята на клуба, като инвестицията ще донесе стотици милиони в клубната каса. 

Един от най-популярните отбори в световен мащаб ще има нов могъщ спонсор през следващите три години, а след редица преговори през последните месеци избраният спонсор е Spotify - най-голямата компания за стрийминг на музикални файлове и подкасти в световен мащаб. 

Договорът се очаква да бъде подписан официално днес (би трябвало да има и обявление от клуба), но вече са ясни до голяма степен параметрите по сделката, в която обаче влиза дори "корекция" в името на стадиона - "Камп Ноу", като почти със сигурност името на спонсора ще бъде добавено към името на съоръжението (статията продължава надолу).

Финансовата страна на сделката 

В следващите тежки финансови месеци (може би и повече от година), Барселона съумя да се договори със "Спотифай" за спонсорски контракт на обща стойност близо 300 милиона евро (280 милиона евро). 

Сумата на годишна база ще бъде малко над 93 милиона евро, което автоматично я прави най-скъпата спонсорска договорка в историята на футбола (що се отнася до спонсор на фланелката). В момента първото място се държи от договора на Реал Мадрид с "Емиратс", която е на стойност около 80 милиона евро на година. 

Компанията "Spotify" не се намира в най-доброто си състояние в момента заради проблемите покрай подкаста на Джо Роган, както и заради спада на цената на акциите на компанията. Само преди година акцията на стрийминг гиганта се продаваше за малко над 363 долара, докато настоящата цена е около 171 долара. Сделката ще е "плодородна" и за музикалния гигант, тъй като фен базата на Барселона се изчислява на стотици милиони в цял свят. За тази сделка обаче, се е наложило каталунците да направят няколко отстъпки (статията продължава надолу). 

Какво включва сделката? 

За рекордната сума, която Барселона ще получава, ръководството трябваше да направи няколко компромиса. Първоначално, ръководството искаше да си осигури различни спонсорски договори за официалната фланелка, тренировъчния екип и, евентуално, за правата за наименованието на стадиона. След дълги преговори обаче, Барселона ще позволи на Spotify по-широко разпространение. 

Името на компанията ще бъде добавено на главно място на фланелката на отбора като официален спонсор. Тренировъчният екип също ще е "брандиран" с логото и името на "Спотифай". 

Най-големият компромис определено е с името на "Камп Ноу". Трябва да се изчака официалното обявление на сделката, но според информация на "RAC1" (достоверен източник за Барселона), и правата върху името на стадиона са включени в сделката. По всяка вероятност, стадионът ще носи името "Камп Ноу Спотифай". 

Ще има ли още нови спонсори за Барселона? 

Въпреки че сделката със "Спотифай" ограничава възможността за нови големи спонсори, все още има вероятност за значителна финансова инжекция от спонсор, който желае да се рекламира на ръкава на фланелките на Барселона. Преговори за този вид реклама продължават и в момента, като желаещи не липсват. Оферта на масата за Барселона има и от разработващите криптовалутата "Полкадот". 

Отличните месеци на Барселона 

Със сделката за основен спонсор, ръководството на Барселона затваря един изключително силен икономически период в клуба. Повечето играчи на клуба преподписаха своите договори на по-ниски заплати, за да може отборът да бъде подсилен. Новите футболисти, сред които Адама Траоре и Пиер-Емерик Обамеянг, са подписали договори с клуба за значително по-ниски месечни възнаграждения в сравнения с предишните им клубове. 

Най-важната част от икономическия план на Жоан Лапорта пък беше преструктурирането на заемите на клуба, като с помощта на "Голдмън Сакс" клубът получи по-дълъг срок за изплащане на дълговете, както и по-добри лихвени проценти. Всичко това, свършено през последните месеци, ще помогне на Барселона да подобри драстично финансовата си ситуация в следващите месеци и отново ще "седне на масата" на най-богатите клубове в света. 

Само преди няколко дни лично Лапорта разкри колосалната сума, която Барселона е "спестила", благодарение на играчите и ръководството (подробности в линка) 

Вижте още: 

От СУПЕР милионер до фалит и обратно - как Роналдиньо "оцеля"? 

Коли, пари, къщи, ВСИЧКО - какво е богатството на Лео Меси? 

Икономическата реалност на Барселона - ужасните разкрития на Лапорта

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички