Юрген Клоп намери липсващото парче в пъзела на Ливърпул


Юрген Клоп намери липсващото парче в пъзела на Ливърпул
Снимка: Getty Images/Guliver

15530 0

Едва ли някой ще оспори, че Върджил ван Дайк е един от най-надеждните защитници по отношение както на доброто представяне (с изключение на няколко грешки след рестарта), така и на играта във всеки един мач, седмица след седмица. Показателно за това е, че през миналия сезон нидерландецът стана едва петият външен футболист, който игра във всяка една минута през шампионската кампания във Висшата лига. Трябва да се върнем до септември 2018-а, за да открием последния шампионатен мач, в който Ван Дайк не взе участие. През този сезон Ван Дайк дори бе използван в мачовете за Купата на Лигата.

Партньорите на Ван Дайк отдясно никога не са били толкова силни. Няма съмнение в таланта на Джо Гомес, но английският национал често отсъства заради контузии, а същото важи и за Жоел Матип, както и за Деян Ловрен в миналото. Ако въобще трябва да се търси промяна в стартовите 11 на Ливърпул, то определено това е позицията на бранителя до Върджил ван Дайк. И изглежда, че Юрген Клоп вече е намерил липсващото парче от пъзела...

ДАЙО УПАМЕКАНО - ЛИПСВАЩОТО ПАРЧЕ В ПЪЗЕЛА НА ЛИВЪРПУЛ

Според авторитетното немско издание Bild ръководството на Ливърпул се опитва да привлече защитника на РБ Лайпциг Дайо Упамекано. Твърди се, че неговата клауза за откупуване е на стойност 40 милиона евро, като може да бъде активирана в края на сезон 2020/2021. А тази цена звучи изключително разумна на днешния трансферен пазар - при това за един от най-добрите млади бранители на Стария континент.

Ръководството на мърсисайдци вече има опит в преговорите с представители на групата "Ред Бул", като в последните години взеха Наби Кейта от РБ Лайпциг и Такуми Минамино от РБ Залцбург. Близките отношения между двете страни могат да се окажат жизненоважни за желания трансфер от Юрген Клоп. А интересът на Ливърпул към 21-годишния френски национал е лесно обясним от показателите и стила му на игра.

Една от най-силните му страни е да изнася топката в предни позиции. Статистиката показва, че сред играчите, които са записали поне 2250 минути през миналия сезон, само трима футболисти могат да се похвалят с подавания на по-голяма дистанция. Освен това Упамекано притежава изключителен дрибъл: само 12 футболисти от топ лигите през миналата кампания са направили повече успешни дрибъли от него. Един от тях е Тиаго Алкантара.

Феновете на Ливърпул вероятно си спомнят как Жоел Матип често пробива в противниковата половина, но след това е затруднен при избора си какво да прави със завършващото подаване. Същото не може да се каже за Упамекано, който през миналия сезон е на 24-то място в топ първенствата на Европа за подавания във финалната третина на игрището. Само четирима бранители са по-напред от Упамекано в подреждането.

Упамекано е отличен и в упражняването на преса срещу противниковия отбор - качество, без което не можеш в редиците на Юрген Клоп. През миналата кампания бранителят се нареди на седмо място сред играчите в 5-те топ първенства, които упражняват най-голяма преса. Единственият бранител, който е по-активен от него по този показател, е Алфонсо Дейвис от Байерн Мюнхен. 

И ако тази статистика ви се струва незначителна за твърдостта на английския футбол, то сега е моментът да посочим, че е висок близо метър и деветдесет. Със своята височина той е спечелил 81,1% от въздушните дуели, в които е участвал през сезон 2018/19. Този процент спада до 66 през миналата кампания, но неговият потенциал е неоспорим. Ако Упамекано изиграе силен сезон през тази година, то през следващото лято той може да се окаже онова толкова търсено последно парче в "пъзела" на Ливърпул.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички