Кике Сетиен - некаталунецът с ДНК на Барселона, който би отрязал пръста си заради Кройф


Кике Сетиен - некаталунецът с ДНК на Барселона, който би отрязал пръста си заради Кройф
Снимка: Getty Images/Guliver

10601 0

Барселона изненада с решението си да уволни Ернесто Валверде по средата на сезона. Такова нещо не се бе случвало в последните 17 години. Но още по-изненадващо бе решението на ръководството да назначи на поста кантабриеца Кике Сетиен. Човек, който, на първо място, няма никаква връзка с клуба - нито е роден в Каталуня, нито е играл в Барселона, нито е работил в клуба като треньор. Освен това няма и кой знае какви успехи като наставник - не е известно някога да е печелил трофей, тренирал е повече отбори от Сегунда или третото ниво на испанския футбол, отколкото елитни тимове.

За всеки, който познава биографията на Сетиен, е ясно, че той спечели един от най-мечтаните постове в треньорската професия с визията си за играта. Защото тя е много близка до философията, която от много години изповядва Барселона. 61-годишният Сетиен е последовател на Йохан Кройф, като често е наричан "кройфист". Нещо повече - веднъж дори казва, че би отрязал единия си пръст, за да получи възможност да поиграе под ръководството на Кройф. Сетиен признава, че Барса на легендарния холандец го е научила да разбира футбола.

"Моят модел на игра е основан върху задържането на топката. Това е моят принцип. Ако топката е у вас, никога няма да допуснете гол. Разбира се, ако сами не вкарате в своята врата. Помня как играеше Барселона на Йохан Кройф. Срещу тях ти тичаш след топката в продължение на целите 90 минути. Казах си: "Това е, което ми харесва. Искам да бъда част от такъв отбор и да разбера как се случва това. Как успява да владее топката постоянно, принуждавайки съперника да тича след играчите му през целия мач?". Тогава започнах да гледам по-реално футбола. Да го анализирам. За да разбера какво чувствам, какво искам да постигна, когато стана треньор. Аз исках топката", написа Сетиен в колонката на Coaches’ Voice.

Така става ясна най-важната причина Барселона да се спре на кантабриеца - предвид факта, че поема тима в средата на сезона, на него няма да му е нужно време, за да настройва отбора към своята философия. Каталунците вече са готови да играят футбола на Сетиен. Към това навеждат и думите на бившия играч на "блаугранас" Марк Бартра, който след първите тренировки със Сетиен в Бетис си е спомнил за заниманията със сочения за създател на стила "тики-така" Хосеп Гуардиола на "Камп ноу". Както е известно, футболът при Валверде рядко беше привлекателен, а сега има всички предпоставки, че магията в играта на Барселона отново ще се върне.

Но да се върнем към Кике. Да разкажем какъв човек, какъв треньор е той. Започва кариерата си в плажния футбол, а първият му отбор в големия футбол става Расинг, където Кике си изгражда име като централен полузащитник. В клуба от родния си град настоящият треньор на Барселона изкарва 12 сезона в 2 периода и си заслужил прякора "Ел Маестро". Другият важен клуб в кариерата му на футболист е Атлетико (Мадрид), с който печели Суперкупата на Испания. Това се случва през сезон 1984/85. Има и 3 мача за националния отбор на Испания, като дори е повикан за Световното първенство през 1986 г., но не изиграва там нито един мач. Струва си да се отбележи, че записва 374 мача в Примера дивисион, а в продължение на 3 години е основен играч на "дюшекчиите".

Треньорската си кариера испанецът започва също в Сантандер, след което работи с третодивизионни испански клубове като Полидепортиво, Логроньес. Пробва се и като селекционер на Екваториална Гвинея. Това е труден период в живота му и Сетиен признава, че тогава е имал финансови проблеми и е работил главно за пари. "Треньорски амбиции тогава не съм имал", обяснява по-късно Кике. През 2015 г. оглавява Лас Палмас, когато тимът е в зоната на изпадащите, но успява да го класира на 11-о място в края на сезона. Резултатите на тима от Канарските острови започват да се обсъждат в Европа, особено заради резултатността им - мачове на тима завършват с 5:3, 4:3, 3:3... Тимът дори завършва сезона на второ място по владение на топката в Ла Лига.

През 2017 г. Сетиен започва работа в Бетис, като още в първия си сезон класира тима на шестото място в първенството и му осигурява участие в Лига Европа. През втория сезон обаче андалусийците завършват на десето място, а в Лига Европа излизат от групата си, но отпадат в 1/16-финалите срещу френския Рен. Сетиен имал договор и за трети сезон с Бетис, но предпочел да напусне. Преди това обаче успява да запише името си в историята на клуба с няколко постижения: През септември 2018 г. в мача срещу Леганес Бетис постига рекорд в Ла Лига по процент владение на топката в двубоя - 82,5%. Интересното е, че тук подобрява рекорд, поставен от Барса на Гуардиола. С него начело Бетис побеждава и Реал Мадрид и големия градски съперник Севиля, което кара феновете да го обикнат още повече.

Кантабриецът има неособено добра статистика срещу Барселона като треньор и играч. На тревата той се е изправял 22 пъти срещу каталунците, като е загубил в 12 случая, спечелил е 5 мача и 5 пъти е постигал равенство. Вкарал е 2 гола. Като треньор Сетиен е имал 7 мача срещу каталунския гранд, в които е победил само веднъж - героичното 4:3 на "Камп ноу" през 2018 година. Загубите му са 6. Но това, че трудно надвива Барса, не означава, че няма какво да даде на отбора. Освен, че в него има прословутото ДНК на Барселона, той е добър в работата с млади футболисти. А всички знаем, че това е един от полимерите на каталунското ДНК, а напоследък треньорите по-рядко залагат на собствените си играчи. Сетиен е извел до ново равнище играта на футболисти като защитника на каталунците Жуниор Фирпо и една от звездите на големия враг Реал - Дани Себайос. С него можем да очакваме нова вълна играчи от "Ла Масиа" да се влее в първия тим.

Освен това, Кике е голям и неприкрит фен на иконата на каталунците - Лионел Меси. Испанецът неведнъж публично се е възхищавал на качествата на аржентинеца и винаги е изразявал предпочитанието си към него в спора за най-добрия играч в света с Кристиано Роналдо. "Той е играчът, който може да промени хода на мача и сам да изкове необходимия резултат. А такива като Кристиано в Примера ще има още. Пожелавам на Роналдо късмет и големи постижения. Но ако Меси беше заминал някъде, може би щях да се разстроя. Когато Меси завърши кариерата си, ще плача за него до края на живота си", казвал е той. Самият треньор пък си има почитател сред титулярите на Барселона. И играчът го е показал много преди да се заговори, че кантабриецът може да поеме един от най-големите клубове в света. Това е халфът Серхио Бускетс. След загубата с 3:4 на своя стадион, футболистът подарява на треньора на Бетис своя фланелка с надпис: "За Кике с любов и възхищение за вашите футболни възгледи. Всичко най-хубаво".

За да анализира по-добре футболната игра, на Сетиен му помага любовта му към шаха. Той дори е играл демонстративни партии срещу големи фигури в шахмата като Анатолий Карпин и Гари Каспаров. "Шахът ме учи на търпение, капацитет за анализиране на ситуациите и контрол над емоциите. Мисля, че той ми помогна много да анализирам по-добре и това, което се случва във футбола", признава неотдавна специалистът. И за финал, ще ви запознаем с няколко от вижданията на Кике Сетиен за футбола. За да анализирате него по-добре, както той нищи футбола.

"Този спорт е основният смисъл на живота ми във всеки един вид, откакто бях малък и играех в градината, през цялото време като професионален играч до сегашната ми позиция като треньор на Реал Бетис и мисля, че ще бъде така докато умра. Никога не съм имал способността да си измислям нещо, така че, винаги съм гледал какво правят другите и съм вмъквал тези нюанси в моята игра. Моят игрови модел се основава главно на връзката с топката, ако имате топката, никой не може да ви вкара гол, освен ако вие самите не го направите в своята врата".

"Нямам конкретна или предпочитана схема на игра. Променяме нещата според нуждите на мача. На полувремето схемата ви може да се промени много. Опитвам се да се обградя с хора, които са много по-умни от мен в много аспекти. Искам да работя с хора, които са подготвени и които ще ми покажат нови неща, защото аз не се преструвам на по-умен или по-глупав от всеки друг, но винаги е добре да сте заобиколени от хора, които ви принуждават да внасяте нови елементи в играта".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички