Най-добрите футболни филми, които трябва задължително да гледате!


Най-добрите футболни филми, които трябва задължително да гледате!
Снимка: Guliver/GettyImages

15966 0

Пандемията от коронавирус промени коренно начина на ни живот (поне засега) и навиците ни. Очертава се дълга футболна пауза, и то в разгара на сезона, с каквато феновете не са свикнали. На всичкото отгоре изобщо не се очаква скоро да гледаме футбол от най-високо равнище и на всички ни играта страшно много липсва. По време на изолация обаче ще трябва да се научим как да се справим с „футболната“ си депресия и има няколко много добри футболни филми, които биха ни помогнали в трудната ситуация и да ни заредят с малко емоции, свързани с най-великата игра! 

Пеле: Раждането на една легенда (2016)

Биографичен филм за една от най-големите легенди на футбола – Пеле. Филмът е посветен на ранните години от кариерата на бразилската легенда. Поставен е акцент върху връзката му с неговия баща и как футболът му помага да се измъкне от тежката действителност, която е в Бразилия. Кулминацията е Световното първенство в Швеция през 1958 година, когато „Селесао“ побеждава домакините с 5:2 на финала. Тогава и блести силно звездата на Пеле, който бележи два гола в двубоя. Самият Пеле също взима малко участие във филма.

Марадона (by Kusturica 2008)

Биографичен филм за легендата Диего Армандо Марадона, чийто режисьор е сърбинът Кустурица. Но и самият той разбира колко трудно е да правиш филм за подобен идол и легенда. Изглежда дори невъзможно да си представим, че друга футболна звезда би допуснала толкова близо и за толкова дълго време до себе си режисьор за направата на филм.

Режисьорът проследява кариерата на Марадона от Буенос Айрес, през Куба до Неапол. От самото начало на великата му кариера, до висотите, които стига, но и до тъжния край на кариерата му. След снимките дори двамата са се сприятелили и се твърди, че Марадона е ходил на гости у Кустурица в Сърбия. Безспорно обаче това е един от най-добрите документални футболни филми.

Гол! (2005)

Първият филм от поредицата е за млад футболист на име Сантиаго Мунес, който се озовава в Англия и играе за Нюкасъл. Той трябва сериозно да се подобри и да промени някои от навиците си, за да си осигури място сред титулярите. А това се оказва никак не толкова лесно.

Сантяго е от мексикански произход и живее в покрайнините на Лос Анджелис, а баща ми се опитва по всякакъв начин да го отдалечи от футбола и да го прилече като помощ в семейния бизнес. Това обаче не се случва, а като допълнителен „бонус“ за филма е, че участват звезди като Дейвид Бекъм, Зинедин Зидан, Алън Шиърър. Филмът бе изключително успешен, което доведе до снимането на още две части, които обаче не се радваха на толкова голям успях (Гол 2: Да изживееш мечтата и Гол 3).

Бягство към победата (1981)

Един от ранните футболни филми за група съюзнически военнопленници, които играят демонстративен мач срещу германски футболен отбор в средата на Втората световна война. Нацистите обаче се опитват да придадат идеологическо значение на срещата и с това вдигат залога.

Те осъзнават, че са в средата на пропаганден план и планират дръзко бягство в средата на футболния мач. Американският войник Робърт Хеч (Силвестър Сталоун) играе ролята на вратаря и демонстрира изключителни спасявания, включително спасена дузпа в последните минути, попречила на нацистите да спечелят. Някои от членовете на отбора планират бягство на полувремето (предвождано от Хеч), но останалите от тима (водени от Ръсел Осман), казват: “Но ние можем да победим!”

United (2011)

Започва като филм на BBC, но се превръща в световноизвестен. Филмът е за периода между 1956 и 1958 година, както и за историята на „Бебетата на Бъзби“ – отборът на Манчестър Юнайтед, който е бил почти изцяло съставен от местни таланти. Драмата се фокусира върху отношенията между Джими Мърфи, помощник-мениджърипа и младия Боби Чарлтън. Филмът включва и Мюнхенската въздушна катастрофа, в която загиват седем от играчите на отбора. Това е най-добрата футболна история за преодоляване на несгоди и намиране на увереност в най-тежката ситуация.

The Miracle Of Bern (2003)

Когато Ричард Любански, бивш немски войник, се завърща у дома след края на Втората световна война, разбира, че семейството муе продължило напред без него. Най-малкият му син се възхищава на местен футболен герой. Обикновено Ричард е изключително строг със воя син, но решава да го заведе на финала на Световното през 1954 година. Тогава Федерална Република Германия побеждава фаворита Унграия, което сега не е изненада, но тогава поставя началото на възрадаженето на силата Германия. А преплетено с истинска и лична история прави филма още по-емоционален и вълнуващ.

Offside (2006)

Има няколко филма, които носят това име, но този от 2006 година със сигурност грабна сърцата на хиляди фенове. Иранският филм разказва историята на 6 момичета, които искат да гледат квалификационния мач за Мондиал 2006. Според законите в Иран обаче на жените е забранено да присъстват на стадионите и затова е опитват отвъд забраната на влязат и да наблюдават на живо двубоя. Филмът е сниман наистина по време на двубой на иранския национален отбор, но излъчването му в страната е било забранено.

Проклетият Лийдс Юнайтед (The Damned United (2009)

Това е британски игрален филм от 2009 година на режисьора Том Хупър по адаптиран сценарий на Питър Морган, базиран на едноименния роман на Дейвид Пийс. Във филма се разказва от гледната точка на футболния треньор Брайън Клъф за неуспешния му 44-дневен престой начело на Лийдс Юнайтед, като действието е прекъсвано от моменти от успешната му кариера в Дарби Каунти преди присъединяването му към Лийдс. Той се опитва да промени значително стила на игра на отбора и след малко повече от месец е уволнен.

Три години след това оглавява Нотингам и успява да спечели шампионската титла още същата година, в която влиза в елита на английския футбол. В следващите няколко години отборът е опреденелн като британското чудо по европейските терени, като печели Купата на европейските шампиони два пъти през 1979 година и 1980 година.

Fever Pitch

Британски филм от 1997 г., който е по адаптация по автобиографичната книга на Ник Хорнби - "Fever Pitch: A Fan's Life" от 1992 г. Хорнби е и сценарист на филма. По-различен от останалите, с малко по-модерна история и погледнато през призмата на футболен фен.

В главната роля на учител е Колин Фърт, а героят му е вманиачен фен на лондонския тим Арсенал. Той обаче влюбва в новата си колежка Сара, като му се налага трябва да избира между любовта и шампионския сезон на любимия си клуб. А върхът във филма е е финален сблъсък за шампионската титла на Англия през 1989 г. срещу претендента Ливърпул.

НЕ ВИ СЕ ГЛЕДАТ ФИЛМИ ЗА ФУТБОЛ? 

Звучи ни странно, но ако не ви се гледат филми за футбол, или вече сте ги изгледали, имаме няколко предложения, с които да запълните Вашето време. Ето и няколко предложения: 

  • Най-добрите филми за края на света
  • 20-те най-добри комедии за всички времена (част 1)
  • 20-те най-добри комедии за всички времена (част 2) 
  • 25 филми за деца, които трябва да гледат преди да навършат 12
  • Най-добрите филми за мафията за всички времена
  • Ако пък не ви се гледат филми, то спокойно може да се отдадете и на четене, преминавайки към специалната ни рубрика за любопитни спортни истории и много други.

    Етикети:
    Sportlive.bg

    ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


    виж всички

    Още по темата


    Timeout


    виж всички
    Избрано от ЦСКА

    "Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

    "Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

    Реклама
    Най-четени новини

    виж всички