ВИДЕО: 61 години от най-черната дата в историята на Манчестър Юнайтед


ВИДЕО: 61 години от най-черната дата в историята на Манчестър Юнайтед
Снимка: Getty Images/Guliver

998 0

Днешният ден - 6-и февруари, е един от най-черните във футболната история. Един ден на преклонение, особено за феновете на Манчестър Юнайтед. На тази дата през 1958 година двадесет и трима души, включително осем футболисти и трима членове на клубната управа, загинаха при самолетна катастрофа в Мюнхен.

На връщане от мача в Белград - за Купата на Европейските Шампиони (сегашната Шампионска Лига) срещу Цървена Звезда, самолетът прави междинно кацане в Германия, за да презареди. Лошото време възпрепятства нормалното излитане на самолета и първите два опита се оказват неуспешни. Третият опит за излитане от пистата се оказва фатален – самолетът катастрофира. Двадесет и двама от пътниците на борда умират на място, докато Дънкън Едуърдс – един от осемте футболисти – губи живота си петнадесет дни по-късно в болница, вследствие на контузиите и нараняванията, които е получил.

Трагедията оставя незаличимо черно петно в историята на Манчестър Юнайтед. Сър Мат Бъзби, който също е получил доста травми от катастрофата, успява да преодолее нараняванията си и изгражда нов велик отбор, който спечелва Европейската Купа десет години по-късно. Момчетата, които губи треньорът, са известни и като "Бебетата на Бъзби".

Да си спомним имената на загиналите: Роджър Бърн (28), Еди Коулман (21), Марк Джоунс (24), Дейвид Пег (22), Томи Тейлър (26), Джеф Бент (25), Лиъм Уелън (22), и Дънкън Едуърдс (21), заедно с клубния секретар Уолтър Крикмър и треньорите Том Къри и Бърт Уейли.

Етикети:
Sportlive.bg

Още по темата


Timeout


виж всички
Реклама

Избрано от Из архива


Как Михаил Лозанов - Танка покори Байерн Мюнхен?

Михаил Лозанов - Танка е един от най-изявените български футболисти в годините преди Втората световна война....

Реклама

Най-четени новини


виж всички