ТРИУМФ ИЛИ НИЩО! Вижте големите фаворити за титла на Световното по футбол!


ТРИУМФ ИЛИ НИЩО! Вижте големите фаворити за титла на Световното по футбол!
Снимка: Getty Images/Guliver

2918 0

Да играеш на световни финали е незабравимо, но да ги спечелиш със сигурност е нещо магично и приказно. 32 национални отбора ще получат шанса да се окичат със златните медали на Световното първенство в Катар, но не всички от тях са считани за фаворити.

В настоящия материал ще ви представим 9-те национални селекции, които влизат в арабската страна с една-единствена нагласа – „Триумф или нищо“, която ще ги води към триумфа, за който те жадуват силно.

Бразилия и желанието за безкрайно величие

Винаги е фаворит, нали? Това е Бразилия! Карнавал, забава, футбол и Пеле! Но що се отнася до Световното първенство, „Селесао“ е доста колеблив през последните 2 десетилетия. След като Роналдо „донесе“ златото през 2002 година, Бразилия успя да премине четвъртфиналите само веднъж, и то у дома през 2014-а.

Бразилците са все още единствените представители на друг континент освен Европа, които триумфираха, откакто Диего Марадона поведе Аржентина към славата през 1986 година. Точно сега се очаква те да прекъснат този цикъл на европейско господство. През тази година момчетата на Тите доминираха, печелейки три срещи с 4:0, две с 5:1 и още една с 3-0. Победените отбори обаче също не са за подценяване – Чили, Парагвай, Юнжа Корея, Тунис и Гана.

Тите е треньор, който цени много класата. Той залага основно на играчи от английската Висшата лига – Алисон, Едерсон, Тиаго Силва, Каземиро, Ричарлисон, Роберто Фирмино и дуото „Габриелс“ от Арсенал – Жезус, Мартинели и Магаляеш.

„Селесао“ премина през южноамериканските квалификации, спечелвайки 14 и завършвайки наравно в три от своите 17 мача. Футболистите на Тите вкараха 40 гола и допуснаха само пет. Бразилия бе категорична в тези срещи и показа манталитета на истински световен шампион. Именно заради това тя е един от фаворитите на Мондиала.

Това показват и коефициентите за Световното първенство на Sesame.bg, които определят Бразилия като абсолютен фаворит, оценен с 4.50 коефициент. 

Ще запазят ли „петлите“ короната си?

Франция притежава абсурдна сила в дълбочината на състава си, че просто няма как да не е фаворит във всеки един международен турнир. Групата, в която се намират „петлите“, също изглежда доста преодолима като само и единствено Дания може да създаде сериозен проблем на Дидие Дешан и компания.

Нека се върнем на дълбочината в състава на „петлите“ за секунда. Редица експерти вярват, че резервите на Дешан могат да се превърнат в трети фаворит, а третия му състав също има класата да бъде в топ 5 сред основните отбори. Това наистина е впечатляващо и главозамайващо едновременно

Отборът на Дидие Дешан се класира за Катар по удобен, но и не съвсем убедителен начин, като направи равенство у дома и като гост с Украйна и също така не успя да победи Босна и Херцеговина в Париж.

Както винаги, когато става дума за големи турнири, шансовете на французите винаги са огромни, но и „петлите“ са способни на разочарование. Да, те преодоляха с лекота конкуренцията на Мондиала в Русия през 2018-а, но нека си спомним за момент какво се случи на Евро 2016 и 2020, когато французите също бяха считани за фаворити. Интересното е, че и на двете европейски първенства се появяваха най-различни информации, които твърдят, че има неразбирателства в съблекалнята. Дали Дидие Дешан ще успее да се справи с това този път? Предстои да разберем.

Независимо от проблемите на селекционера, както и сериозните контузии най-вече за звезди в халфовата линия, Sesame.bg предлага топ коефициент от 8.00 за триумф на "петлите" на Световното по футбол! 

Ще се превърне ли Бълхата в Бог?

Последният шанс на Меси да се превърне в божество у дома. Според мнозина това може да е и най-добрата му възможност за спечелването на Световното първенство. Аржентина има страхотен отбор, който перфектно съчетава младост и опит, и не е губил мач от Копа Америка през 2019 година насам.

„Гаучосите“ спечелиха изданието на Копа Америка през 2021-а, с което бе сложен край на чакането на Меси за голямо международно отличие и наистина изглежда имат отличен шанс да добавят световна слава към успеха на континента след непобедена квалификационна кампания за Мондиала.

Меси и неговите съотборници бяха толкова близо до успеха през 2014-а в Бразилия, но късен гол в продълженията на Марио Гьотце от Германия сложи край на мечтите на Аржентина за световно господство. Формата на „гаучосите“ наистина предполага, че можем да станем свидетели на нещо доста специално в Катар. Те победиха действащия Европейски шампион – Италия, с 3-0 във „Финалисима“ и спечелиха последните си четири мача с общ резултат 14:0, което е наистина впечатляващо. 

Групата на Аржентина в Катар изглежда сравнително добра. Мексико винаги завършва на второ място, преди традиционното отпадане на осминафинал, на Полша винаги не и достига нещо, а шансовете на Саудитска Арабия са минимални.

Англия и поредния опит да върне футбола у дома

Поредната златна генерация на „трите лъва“, която не успява да зарадва своите сънародници с водещ международен трофей. Селекцията на Гарет Саутгейт бе на косъм от спечелването на Евро 2020, но загуби след изпълнение на дузпи от Италия. През 2018 на Мондиала в Русия пък отпадна на полуфинал от Хърватия.

Примката около врата на Саутгейт се затяга все повече и повече, класата на неговите футболисти обаче може да го освободи от нея. Специалистът има на разположение едни от най-добрите играчи на планетата, които имат нужната мотивация и желание да постигнат нещо огромно и да сложат край на 56-годишното чакане за световна футболна титла.

Англия не изпита никакви проблеми в квалификационния етап, помитайки всичко и всеки на пътя си. „Трите лъва“ обаче ще влязат в Катар със серия от 6 поредни мача без победа. Момчетата на Саутгейт ще искат и да забравят бързо последното издание на турнира Лига на нациите, защото записаха много незадоволителни резултати, след които дори отпаднаха в лига 2 на надпреварата.

Прагматикът Саутгейт ще трябва да излезе от зоната си на комфорт и да започне да играе по-открит футбол, на който действително английските състезатели са способни. Мнозина вярват, че опитите на „трите лъва“ за сигурност и постоянно пазене на резултата играят лоша шега на тима, която води само до разочарования.

10-годишният спомен

Преди точно 10 години Испания изуми целия футболен свят, спечелвайки Европейското първенство в Полша и Украйна. „Ла Фурия“ не изуми със самия успех, а с доминацията, която наложи в международната игра като преди това се бе поздравила с триумф на Мондиал 2010 в РЮА, както и на Евро 2008 в Германия.

Сега обаче всичко това е един приятен спомен. Можем да кажем, че представянията на Испания след това в международни турнири са разочароващи – отпадане в груповата фаза на Мондиал 2014, аут на осминафиналите на Евро 2016, Мондиал 2018 и четвъртфинал на Евро 2020.

Луис Енрике и неговите футболисти силно искат да върнат славните дни на Испания и безспорно ще се постарaят да го направят в Катар. „Ла Фурия“ е считана за един от фаворитите от редица букмейкъри и специалисти заради стила на игра, който проповядва вече дълги години – безкрайни подавания, които изцеждат до последно противниковите отбори.

Класата в испанския състав я има. Единственият въпрос е дали Луис Енрике ще направи това, в което Висенте Дел Боске успя преди 10 години - да мотивира този микс от млади и опитни състезатели, които задължително ще трябва да се сработят, по един или друг начин, ако искат да стигнат далеч на Световното първенство в Катар.

Германия излиза за своето в Катар

Може да се каже, че революцията на Ханзи Флик с Маншафта е в застой. Въпреки че Германия несъмнено е в по-добро състояние сега от това, в което беше по време на последните години начело на Йоаким Льов, германците може би не са в позицията, в която искаха да бъдат, за да се насочат към Световното първенство.

В крайна сметка, Германия бързо забрави разочарованието от Мондиал 2018, когато защитаваше титлата, но отпадна още в груповата фаза. Ханзи Флик успя да сглоби състав, който се представи прилично на Европейското първенство преди година, но от Маншафта се очакваше много повече.

Германският специалист не изневерява на тактиката си с игра по фланговете, а защита неговите футболисти се опитват да принудят противника да разиграва само и единствено на фланга, насищайки средата на терена. Точно тези негови игрови схеми го превърнаха в топ мениджър, който спечели Бундеслигата два пъти и веднъж Шампионска лига начело на на Байерн Мюнхен.

Германия влиза в графата „фаворити“ заради футболното наследство и историята. Историята, която показва, че Маншафта е способен във всеки един момент да обърне нещата в своя полза и да накаже противника и за най-малката грешка, която той допусне. Предстои да разберем дали германците ще покорят Катар и ще се поздравят с петия си успех на световната футболна сцена.

"Лалетата" цъфват отново след повече от десетилетие

Победените финалисти от 2010-а и полуфиналистите от 2014-а не успяха да се класират за Мондиала в Русия преди четири години, но поправиха това, класирайки се за Световното първенство в Катар. „Лалетата“ доминираха своята квалификационна група, в която също бяха амбициозните Норвегия и Турция.

Нидерландия не е губила мач от поражението си с 2:0 от Чехия на осминафиналите на Евро 2020 миналото лято, а съвсем наскоро разби на пух и прах групата от най-високо ниво на Лигата на нациите, включваща други класирали се за Световното първенство като Белгия, Полша и Уелс. Отборът на Луис ван Гаал спечели пет и завърши наравно в един от шестте си мача, за да стигне до финалите като най-впечатляваща бе победата над Белгия с 4:1 в Брюксел.

От момчетата на Луис ван Гаал наистина се очакваше повече на Евро 2020. Сега обаче те влизат в Катар като фаворит благодарение на присъствието на играчи като Върджил ван Дайк в защита, Френки де Йонг в средата на терена и Мемфис Депай в предни позиции.

„Лалетата“ определено искат да „отмият срама“ с едно добро представяне на Мондиал 22‘. Вече десетилетие те не са правили нищо запомнящо се на световната футболна сцена и според мнозина е време тези „лалета“ да цъфнат отново и да покажат на какво са способни.

"Зависимостта" на един народ

Този народ е португалският, а „зависимостта“ – Кристиано Роналдо. Португалия успя да направи немислимото на Евро 2016, побеждавайки на финала основния фаворит и домакина на първенството – Франция. След това те триумфираха и в първото издание на Лигата на нациите, а мнозина вярват, че тези успехи биха били невъзможни без Кристиано.

Съотборниците на Роналдо ще дадат всичко от себе си в опитите да спечелят последния Мондиал на петкратния носител на „Златната топка“. Именно КР7 е причината поради която тази нация се счита за фаворит в Катар.

Самият Кристиано не се намира в най-добрата си форма. Неговите безбройни свади с Ерик тен Хаг в Манчестър Юнайтед му спечелиха само и единствено място на пейката. Португалският народ обаче вярва силно, че когато техният лидер трябва да защитава честта на държавата на световни финали той се превръща в чудовище, което може да накаже всеки.

Португалия ще споделя група с Гана, Уругвай и Южна Корея. Три отбора, които въобще не трябва да бъдат подценявани и към които трябва да се подхожда с особено внимание. Именно Уругвай отстрани Роналдо и компания на Мондиала в Русия през 2018 година в осминафиналната фаза. Това определено е група, която ще е страшно завързана до самия край.

Последният шанс на Белгия

Редица футболни експерти са на мнението, че Мондиал 2022 е последният шанс за златното белгийско поколение да зарадва своите сънародници със спечелен международен футболен турнир.

Белгия бе много близо до успеха преди 4 години в Русия, но на полуфинала те срещнаха бъдещия световен шампион – Франция, който попари „дяволите“ с гол на Самюел Умтити. В крайна сметка нацията се задоволи с третото място, побеждавайки Англия в малкия финал.

Преди година пък белгийските мечти за триумф на Евро 2020 бяха разбити от евентуалния шампион Италия в четвъртфиналната фаза. Късметът доста често оставя „дяволите“, но този път те стъпват в Катар със състав по-опитен от всякога и воден от може би най-добрия плеймейкър в света – Кевин Де Бройне – играч, който прави разликата и решава мачове.

В квалификациите за Мондиала Белгия не изпита особени проблеми. Отборът завърши първи пред Уелс и Чехия с актив от 20 точки, 6 победи, 2 равенства и нито една загуба.

Групата на Белгия също е доста интересна. „Дяволите“ я споделят заедно с Хърватия, Канада и Мароко. Вероятността белгийците да завършат първи или втори е голяма, а на осминафинал почти сигурно ще ги чака Испания или Германия – предизвикателства, през които селекцията на Роберто Мартинес определено е способна да премине.

В ТОЗИ МАТЕРИАЛ пък можете да се информирате за пълната ТВ програма на Световното първенство.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички