Очакват 4 400 параолимпийци на Токио 2020


Очакват 4 400 параолимпийци на Токио 2020
Снимка: Pixabay

1490 0

4400 параолимпийци пристигат за Токио 2020, които ще се проведат от 25 август до 6 септември, веднага след приключването на Олимпийските игри. По програма ще има общо 16 летни параолимпийски игри, по време на които ще се състоят общо 540 събития от 22 спорта, като бадминтонът и таекуондото са новите неща в програмата, а велосъбитията ще бъдат разделени на шосейни и пистови.

Отборните надпревари като голболът, седящият волейбол и баскетбол за инвалидни колички продължават като състезания за мъже и жени, ръгбито за инвалидни колички продължава да бъде смесено мъжко-женско събитие, докато футболът ще бъде достъпен единствено за състезателите от мъжки пол. Параолимпийците ще се състезават още и в стрелба с лък, лека атлетика, конна езда, джудо, паратриатлон, гребане. Сред останалите дисциплини в програмата им са още и стрелба, плуване, тенис на маса, тенис в инвалидни колички.

Честта да представяш страната си на Параолимпийските игри е голяма. Знаем ли обаче кои са звездите в тази по-особена надпревара?

Наталия Партика

Наталия Партика е на върха в тениса на маса от 20 години. 31-годишната Партика е осемкратна медалистка от Параолимпийски игри, като дебютира в Сидни 2000 на 11 години, ставайки най-младата параолимпийка в историята. Световен номер 1 за жени, тя спечели рекорден четвърти пореден златен медал на сингъл на Рио 2016.

Чък Аоки, Ръгби

Той е най-добрият голмайстор на отбора на САЩ при ръгбито на инвалидни колички  и вече има бронзов и сребърен медал на свое име. В Токио 2020 той ще води отбора в борбата към първия им златен медал от 2008 година насам.

Райън Бойл, колоездене

Райън Бойл имаше доминиращо присъствие на световното първенство по шосейно колоездене за хора с увреждания през 2018 година, като взе световната титла. Параолимпикът има сребърен медал от Параолимпийски игри и сребърен медал от Световни първенства във визитката си.

Роб Дейвис

През 2005 година Дейвис си чупи врата, играейки полупрофесионално ръгби и се смятало, че ще остане парализиран от врата надолу. Постепенно се възстановява и отново усеща нуждата да спортува. Трудно се спира на спорт като тениса на маса. В крайна сметка обаче спечели златния медал за тенис на маса за тенис на маса за мъже на Рио 2016. 36-годишният параолимпик спечели и златото на Европейското първенство по тенис на маса през 2019 година.

Маккена Дал

Дал влезе в историята в Рио 2016, като стана първата жена от САЩ, която спечели параолимпийски медал в стрелбата. Тогава тя взе бронза на 20-годишна възраст. От 2014 година живее и тренира в Олимпийския тренировъчен център в Колорадо Спрингс.

Аманда Денис
 
Денис беше ключов играч в отбора по голбол на САЩ през 2016 година в Рио, който спечели сребро. От 2016 година Американската асоциация на слепите спортисти създава атлети като нея.

Робърт Грисуолд
 
Грисуолд претендира за четири медала на Световното първенство по плуване през 2017 година. На Рио 2016 плувецът грабна параолимпийския бронзов медал на 100 метра гръб, а на първенството по плуване Пан Пан през 2018 година постави три панамерикански рекорда и спечели четири златни медала.

Виктор Дидух

Украинският състезател започна кариерата си по тенис на маса, преди да загуби левия си крак от рак. Дори ракът обаче не можа да попречи на Виктор да се върне към спорта, който обича, и той намери пътя си обратно към върха по искрящ начин. Той си осигури златото още при първата си изява на Параолимпийските игри в Рио. Виктор има и златни медали от Европейски и Световни първенства в кариерата си.

Жан-Пол Исак
 
Жан-Пол прави дебют в Параолимпийските игри Токио 2020. През последните два сезона Исак счупи множество световни рекорди в скока на височина за мъже и спечели два медала от Световно първенство, включително злато. Той е и бронзов медалист от Световното първенство в скока на дължина.

Ибрахим Хамадтоу

Египтянинът Ибрахим Хамадтоу губи и двете си ръце при инцидент с влак, когато е на 10 години. Той играе тенис на маса, държейки ракетата в уста и мятайки топката във въздуха с крака, когато сервира. Тенисистът дебютира в Параолимпийските игри в Рио и ще бъде единственият представител на Африка в този спорт в Токио.

Повече по темата може да следите и на офоциалния сайт на 7Дни Спорт.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички