Талантливата Диана Петкова, за която Токио 2020 е трамплин към големите успехи в плуването


Талантливата Диана Петкова, за която Токио 2020 е трамплин към големите успехи в плуването
Снимка: Getty Images/Guliver

1912 0

Олимпийските игри в Токио 2020 чукат на вратата, макар и с едногодишно закъснение. Пандемията от COVID-19 обърка плановете на всички, включително и на организаторите на най-голямото спортно събитие. XXXII летни олимпийски игри все пак ще се състоят - от 23 юли до 8 август. България ще бъде представлявана от 42 състезатели в 14 спорта. SportLive Ви представя "Българите в Токио": 

ДИАНА ПЕТКОВА - ПЛУВАНЕ

21-годишната Диана Петкова е единствената плувкиня, която ще представя България на Олимпийските игри в Токио. Родената в Пловдив състезателка се готви под ръководството на Ботко Трендафилов. Тя е студент в Университета на Алабама, където има възможност и да тренира на най-високо равнище с далеч по-сериозна конкуренция от тази в България.

Петкова започва да се занимава с плуване през 2010 година и трудът в басейна дава резултати. През 2017-а тя става 14-а на Световното младежко първенство в Индианаполис на 50 метра свободен стил, а също та 6-та на Европейското в Израел, отново в същата дисциплина. Година по-късно завършва на 6-о място на Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес на 50м, както и 13-а на 100м.

През тази година завърши на девето място на Европейското първенство за жени в Будапеща, но на дисциплината 200 метра съчетано плуване. Диана Петкова се характеризира с това, че се справя добре в няколко различни дисциплини и постига високи резултати. Тя е успешна както в късите, така и в по-дългите дисциплини в басейна. Времето на Петкова в Будапеща беше национален рекорд и покри норматив "А" за Токио.

За Игрите в Токио Петкова влиза необременена и с мисълта за опит, който да ѝ послужи занапред в нейната кариера. В жестоката конкуренция в плуването за българката ще бъде огромен успех, ако успее да влезе в полуфиналите. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички