Не чакайте да ѝ мигне окото: Антоанета Костадинова се прицелва в третите си олимпийски игри


Не чакайте да ѝ мигне окото: Антоанета Костадинова се прицелва в третите си олимпийски игри
Снимка: Getty images

1719 0

Олимпийските игри в Токио 2020 чукат на вратата, макар и с едногодишно закъснение. Пандемията от COVID-19 обърка плановете на всички, включително и на организаторите на най-голямото спортно събитие. XXXII летни олимпийски игри все пак ще се състоят - от 23 юли до 8 август. България ще бъде представлявана от 42 състезатели в 14 спорта. SportLive Ви представя "Българите в Токио": 

АНТОАНЕТА КОСТАДИНОВА - СПОРТНА СТРЕЛБА

В нейните ръце всеки пистолет кротува, а всеки патрон полита там, където му е наредено - без право на своеволия. Родена в Търговище, Антоанета Бонева израства с пистолет в ръка. Спортната ѝ кариера стартира през 2004 година, за да може 10 години по-късно да събере плодовете на своя труд - с постижения, които прославят България в цял свят.

Днес фамилията на Антоанета вече е Костадинова: тя е семейна и с деца. Зад гърба ѝ остават две олимпиади - в Лондон и Рио, а пред нея - трети подред олимпийски игри. На 35 години Антоанета Костадинова ще има възможността да подобри осмото си място на Игрите в Рио от 2016-а и деветото от Игрите в Лондон през 2012 г.

Антоанета има куп медали от големи форуми. Най-силният ѝ период е 2014-2016 година, когато печели няколко медала от европейски първенства и световни купи. В края на юни Костадинова спечели злато на 10 м въздушен пистолет на Световната купа по спортна стрелба в Осиек, с което даде и сериозна заявка за Игрите в Токио.

Още през май 2019 година Антоанета завоюва квота за Олимпийските игри. На Световната купа в Мюнхен състезателката спечели бронзов медал и си осигури билет за Токио на 25 м спортен пистолет. Преди няколко седмици стана ясно, че Костадинова ще участва и в дисциплината 10 м въздушен пистолет, тъй като всяка страна има право на до двама състезатели в една и съща дисциплина. Другият ни представител е Мария Гроздева.

Състезанията в спортната стрелба стартират на 25 юли. Костадинова вече отпътува за Токио, като преди това коментира, че Игрите ще са "затвор и мъчение, а не празник". За нея обаче най-важното е да изпълни целите си и да се представи на висота. Антоанета разполага с голям потенциал, който, ако успее да разгърне на Игрите, може да донесе и медал за България.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички