Полша изстрада след дузпи първия си 1/4-финал на Евро 2016 (ВИДЕО)


Полша изстрада след дузпи първия си 1/4-финал на Евро 2016 (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

3264 0

Първият осминафинал на Евро 2016 се оказа изумително вълнуващ и драматичен, предлагайки най-красивия гол на турнира и изпълнение на дузпи след 120 минути жестока битка.

За първи път в историята си Полша ще играе на четвъртфинал, след като надви Швейцария при първото си изживяване на рулетката на дузпите. В редовното време и продълженията резултатът бе 1:1, но "дружината" се оказа по-точна при 11-метровите удари.

Якуб Блашчиковски откри резултата в 32-ата минута с третия си гол на европейски първенства и се утвърди със специално място в историята на Полша, защото е единственият с попадения на две европейски първенства.

Джердан Шакири в 82-ата обаче реализира най-красивия гол на Евро 2016 - със задна ножица от границата на наказателното поле, с което заслужено Швейцария изравни, след като доминираше на терена в последния половин час.

Един от най-добрите за Швейцария до момента в турнира - Гранит Джака - опропасти своя изстрел от бялата точка при рулетката на дузпите и още след втория опит "часовникарите" се озоваха в позицията на изоставащи.

Звездата от Севиля Гжегож Криховяк с безпощадно изпълнение реализира победната дузпа и класира Полша на исторически четвъртфинал на европейски първенства, след като пропускът на Джака се оказа единствен.

"Дружина полска" ще се изправи срещу Хърватска или Португалия в следващата фаза.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА ТВ ПРОГРАМА НА ОСМИНАФИНАЛИТЕ

Мачът

Още в 36-ата секунда Аркадиуш Милик направи поредния си уникален пропуск, както се случи в дербито от груповата фаза срещу Германия. Йоан Джуру върна спорно топката към вратаря Ян Зомер и той почти я загуби срещу Роберт Левандовски. В крайна сметка кълбото отиде при Милик, който на празна врата от около 13 метра не можа да намери рамката.

Поляците бяха несравнимо по-агресивни в самото начало и в 5-ата минута Милик отново стреля, този път с глава, но Зомер бе на мястото си.

Швейцария създаде първата си ситуация в 10-ата минута, когато Емир Мехмеди изведе отлично Джеран Шакири по лявото крило, а центрането на крилото бе страхотно. На първа греда засече Блерим Джемайли, но прати кълбото от външната страна на мрежата.

Като цяло в първите 20-ина минути Полша отправи много повече удари, но с изключение на тези от самото начало, другите не бяха изобщо опасни.

Между 30-ата и 33-ата минута поляците изпуснаха три много добри положения, след като първо Гжегож Криховяк с глава не намери очертанията фронтално срещу вратата, а малко по-късно Мачински с хубав изстрел прати кълбото над горната греда.

Най-големият от трите пропуска пак бе дело на Милик, който отляво по диагонала пропусна със сантиметри целта.

Точно когато Швейцария сякаш започна да отговаря на предизвикателството и с два опасни удара застраши вратата на Полша, се стигна до първия гол.

Страхотна контраатака на "дружина полска" завърши с добро центриране отляво в наказателното поле на Мачински, който намери непокрития Блашчиковски. С премерен изстрел от чистата позиция Куба откри резултата за тима си - 0:1!

ЧОВЕКЪТ СЪС СЛОЖНОТО ИМЕ, А НЕ ЛЕВАНДОВСКИ, Е ЗВЕЗДАТА НА ПОЛША НА ЕВРОФИНАЛИ

След почивката моментално и двата тима си рамзениха по една ситуация, като първо швейцарците създадоха сериозно разбъркване в малкото наказателно поле след корнер, а малко по-късно Левандовски с първия си удар в турнира провокира намеса от стра на на Зомер.

Блашчиковски тества уменията на Зомер с дори още по-страховит изстрел, а швейцарците започнаха изцяло да доминират във владението на топката през второто полувреме. Въпреки това те нямаше с какво да се похвалят в предни позиции, като започна да става все по-ясно защо Полша не е допуснала гол до момента в турнира.

В 73-ата минута зрителите видяха едно от най-добрите (ако не и най-доброто) спасяване на Евро 2016 - Фабиански изби в корнер по феноменален начин топката след чудесен изстрел от фаул на Рикардо Родригес.

В 78-ата и гредата се притече на помощ на поляците, защото след подаване отдясно на Гранит Джака първо удар на Йоан Джуру бе блокиран, а след това Сеферович разтресе рамката на вратата от десетина метра.

В 82-ата минута натискът на швейцарците най-накрая даде резултат и Джердан Шакири с извънземен изстрел от задна ножица от границата на пеналтерията възстанови заслужено равенството - 1:1!

В крайна сметка и двата тима не рискуваха до края на редовното време и съвсем резонно се стигна до продължения. 

За съжаление, макар да бе напълно очаквано, в първите 15 минути не бяха създадени никакви положения и нямаше нищо футболно, което да заслужава коментар.

В 112-ата минута бе създадено първото чисто положение в актива на някой от двата отбора, след като Шакири с великолепно центриране сложи топката на главата на Дердийок. Той стреля необезпокояван от 7-8 метра, но Фабиански отново бе на висота.

Дердийок опропасти още едно положение в актива на Швейцария преди последния съдийски сигнал, след като не можа да засече на първа греда добро центриране на Сеферович отляво.

В крайна сметка, въпреки повечето положения за швейцарците, мачът трябваше да се реши след дузпи.

Кои изпълниха дузпите за Полша:

Кои изпълниха дузпите за Швейцария:

Състав на Швейцария:

Зомер, Лихтщайнер, Сеферович, Джака, Бехрами, Родригес, Джемайли, Мехмеди, Джуру, Шер, Шакири

Състав на Полша:

Фабиански, Паздан, Йеджейчик, Мачински, Милик, Левандовски, Криховяк, Гросицки, Глик, Блашчиковски, Пишчек

Всичко най-интересно за Евро 2016 четете в Sportlive.bg

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички