Гол и пас шедьовър на Хамшик извисиха Словакия над Русия (ВИДЕО)


Гол и пас шедьовър на Хамшик извисиха Словакия над Русия (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

5481 0

Вдъхновен от голямата си звезда Марек Хамшик, националният отбор на Словакия постигна бляскава победа с 2:1 над Русия във втория кръг на Евро 2016. Под затворения покрив на стадион "Пиер Мороа" в Лил словашките играчи надиграха съперника си и още до почивката бяха изковали комфортен аванс от два чисти гола.

С изключение на малък отрязък от 10-ина минути преди почивката, руснаците с нищо не показаха дори частица от играта си, с която стигнаха до хикс 1:1 с Англия в предишния кръг. Словаците обаче направиха елементарната грешка да тръгнат да пазят резултата 20-ина минути преди края, при което трябваше да треперят до последния съдийски сигнал.

В 31-ата минута след фамозен дълъг пас на Марек Хамшик Владимир Вайс залъга с един финт двама противникови бранители и прониза мрежата на Игор Акинфеев за първи път. Секунди преди почивката пък Хамшик получи пас от корнер, преодоля Олег Шатов и с фантастичен изстрел по диагонала прати кълбото в горния ъгъл за 2:0.

Любопитен факт: Хамшик и Вайс си асистираха за головете, което на еврофинали се случва за първи път от 2004, когато същото направиха Пол Скоулс и Уейн Рууни за Англия

След почивката Словакия не изпускаше контрола върху събитията до 70-ата минута, но след това се дръпна в защита и Денис Глушаков намали на 2:1, а до края бе доста напрегнато за феновете на Хамшик и компания.

Все пак, Словакия заслужено се поздрави с първа победа на Евро 2016, като вече има 3 точки и изпревари Русия, която остава с 1 от два мача. В четвъртък от 16:00 часа е другият мач от групата между Англия и Уелс.

Чувствайте се все едно сте на стадиона със специалната рубрика на Sportlive за Евро 2016 "Коментари на живо"

Мачът

В първия четвърт час играта очаквано бе равностойна, а в състава на 'сборная' не личеше да са си взели поуки от първия мач с Англия, когато прекалено много изолираха Артьом Дзюба. 

Словаците атакуваха по-организирано и разнообразно, но в защита отново руснаците изглеждаха стабилни, въпреки че често капитанът Березуцки трябваше да се кара на халфовете за лесното им отстъпление.

Словаците не се възползваха отрано от предимството си и около 20-ата минута Русия внесе напрежение в противниковото наказателно поле, макар да не се стига до опасни удари.

Тъкмо когато Русия откровено дори започна да доминира на терена и да притеснява съперника не само по фланговете, но и през центъра (Смолов с чудесен изстрел от 25 метра бе пратил кълбото на сантиметри от гредата), Словакия откри резултата.

Голямата звезда Марек Хамшик блесна с великолепен пас в стил "Бонучи" и от дълбочина изведе зад защитата Владимир Вайс. Той елегантно прибра топката и от чиста позиция в пеналтерията прониза Акинфеев - 0:1.

Много елементарна грешка направиха Березуцки и Смолников, които вкупом се вързаха на финта на Вайс и направиха много лошо впечатление, за разлика от мача с Англия.

Факт: Пети гол за Вайс и първи за него от 12 мача за Словакия

Това обаче не бе краят на мъките на "сборная" преди почивката, след като с ново феноменално отиграване в 45-ата минута Хамшик удвои аванса на тима си.

Асът на Наполи се доказа като лидер на отбора и по изключителен начин се разписа за 0:2. Той получи къс пас от корнер, направи за смях с едно движение Олег Шатов и с бомбен изстрел по диагонала прати кълбото неспасяемо в горния ъгъл на Акинфеев.

След почивката съотношението на силите не се промени и руснаците продължаваха да действат неорганизирано и предвидимо.

Словашките атаки бяха отново далеч по-опасни и те търсеха нов гол. И то при положение че за първи път от 35 официални мача Русия допуска повече от едно попадение.

С наближаването на последния съдийски сигнал руснаците малко по-усилено се опитаха да стигнат до чисто положение, докато съперникът им вече по-скоро мислеше за края на срещата.

В 80-ата минута чудесна акция по лявото крило с едно докосване завърши с идеално центриране от аутлинията на Олег Шатов (един от виновниците за втория гол), което бе засечено в мрежата с глава от резервата Денис Глушаков - 1:2.

Финалните минути бяха драматични, а словаците сами си бяха виновни за нервите в края, защото решиха от 70-ата минута да пазят резултата.

Все пак, въпреки финалния натиск, до равенство не се стигна.

Словакия от октомври 2013 година не бе губела два последователни мача и спази тази тенденция и днес срещу неубедителната "сборная".

Словакия от октомври 2013 година не бе губела два последователни мача и спази тази тенденция и днес срещу неубедителната "сборная".

 

Състав на Русия:

Акинфеев, Шенников, Игнашевич, Березуцки, Смолников, Головин, Нойщадер, Смолов, Шатов, Кокорин, Дзюба

Състав на Словакия:

Козачик, Пекарик, Шкъртел, Дурица, Хубочан, Мак, Куцка, Пецовски, Хамшик, Вайс, Дуда

Всичко най-интересно за Евро 2016 следете в Sportlive.bg

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички