Стига възхвалявахме Франция!


Стига възхвалявахме Франция!
Снимка: Guliver/GettyImages

4859 1

Журналисти, анализатори, специалисти и фенове възхваляват днес френския национален отбор по футбол. "Петлите" записаха 18-и пореден двубой без загуба на домакински турнир и с отлична тактика и убийствена успеваемост от Антоан Гризман Франция удари с 2:0 Германия, класирайки се за финал на Евро 2016. Въпизтаниците на Дидие Дешам изиграха най-силния си двубой на първенството и заслужено се класира за финалната среща. НО... нима никой не гледа 90-те минути на "Стад Велдром"?

Изключвайки първите 6 минути на първото полувреме, нека погледнем какво се случваше на терена. Германия генерира над 5 добри положения за гол, а Уго Лорис направи 3 ключови спасявания. За около 40 минути Франция мина центъра 5 пъти и имаше два изстрелa, пратени от Погба и Пайе от преки свободни удари.

Една грешка на Бастиан Швайнщайгер наклони сериозни везните, защото голът на Франция падна в последните секунди на полувремето - удар, от който немците така и не се окoпитиха.

Вторият гол на Франция също падна след грешка на защитата. Младият Кимих, кой знае защо, реши да сменя посоката, в която се движи, и то в наказателното поле. Движение, което Погба лесно разгада, а останалото е история.

Дори тези две грешки можеха да бъдат пренебрегнати, ако Германия си беше реализирала положенията. Още през първото полувреме Мюлер, Йозил и Дракслер се отчетоха с невероятни изпълнения в предни позиции, а Лорис доказа защо е с капитанската лента на Франция.

СНИМКА ЗА МИЛИОНИ: СЪЛЗИТЕ НА ГРИЗМАН ЗАРАДИ ГЕРМАНИЯ

Дори при 2:0 за Франция Германия генерира достатъчно положения, не само да отбележи гол, но дори да изравни. Мустафи пропусна от 4 метра, Гьотце пропусна от 2 метра, Лорис се отчете с две невероятни спасявания. Топката просто не искаше да влезе във вратата, а точно този полуфинал доказа, че Бундестимът няма нападател, на който да може да разчита.

Марио Гьотце винаги ще е добър футболист, но като атакуващ халф зад централния нападател или дори по крилото. Томас Мюлер е идеалният втори нападател, заради което и Марио Гомес блесна в мачовете, в които игра за световния шампион. Сане, Дракслер, няма значение кой ще се пробва като №9 - Германия няма централен нападател, който да реализира купищата положения, които генерират играчи като Йозил и Кроос, както и да разпределя играта в пеналтерията. 

Кое прави Роналдо толкова силен игра?

Да, Германия спечели световната титла, отново без типичен централен нападател. Но във всеки друг турнир, в който Бундестимът загуби на полуфинал (5 в последните 6 големи турнира), си пролича липсата на класен таран. А дори няма нужда да е толкова класен. Но Германия няма дори играч като Оливие Жиру, който просто да задържа топката, да обира високите топки и да увлича защитници, за да открива пространства за бързите крила и халфове.

Марио Гомес беше временно решение за Евро 2016, но Германия има нужда да намери своя нов №9, за да изгради династия във футбола, подобна на тази на Испания в периода 2008 - 2014.

Франция заслужи класирането си на финал на Евро 2016, но основният виновник за това е Германия, защото просто нямаше кой да вкара отличните положения, които Бундестимът успя да създаде. Това ще бъде забравено само след няколко дни, но едно трябва да е ясно на всички - Германия е на един централен нападател от това да започне династия, невиждана на футболния терен на ниво "национални отбори".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички