Законопроект спасява домакинството на България срещу Унгария?


Законопроект спасява домакинството на България срещу Унгария?
Снимка: БГНЕС

4407 0

Депутати от ГЕРБ и Обединени патриоти са внесли в Народното събрание законопроект, чрез който ще се избегне евентуалният риск от правото ни на домакинство срещу Унгария в баражите за Евро 2020. Законопроектът ще помогне за издаването на сертификат за сигурност на стадионите по критериите на УЕФА и БФС, твърди "24 часа".

Още през миналия месец се появи информация, че българските стадиони са застрашени от загуба на своите лицензи, а причината е в изменението на нормативните документи. Става въпрос за отпадналата Наредба за сигурността на спортните обекти и мерките срещу насилието и лошото поведение на зрителите преди, по време и след провеждане на спортни прояви, организирани на стадиони и в спортни зали.

Според запознати Наредбата е вече морално остаряла и за създаването на нова се чака приемането на новия Закон за футболното хулиганство. Ако се наложи, Министерството на младежта и спорта като собственик на националния стадион би могло да даде документ, че съоръжението отговаря на критериите за сигурност на УЕФА и БФС. От друга страна двете централи новата си Наредба за национално клубно лицензиране изискват сертификат за сигурност на стадионите да се издава всяка година.

Чрез внесения законопроект се цели да се разреши проблема до приемането на ново законодателство в сферата. Според законопроекта проверката на стадионите ще се прави от комисия, назначена от областния управител на областта, на територията, на която се намира стадиона, а сертификатът ще се издава от самия областен управител, пишат още от изданието.

Комисията ще проверява няколко критерия, сред които индивидуални номерирани седалки; конструкцията на трибуните да показва ясно, че са предназначени за постоянна употреба; места за достъп на хора с увреждания; минимум 5% от общия капацитет на стадиона да бъде в сектор със заграждания за гостуващи фенове; общите площи да бъдат добре осветени; да има озвучителна уредба; изградено видеонаблюдение; да има изграден пропускателен режим; осигурена възможност за охраняване на всички входове и др. Това са критерии, залегнали в документите на УЕФА, с които се съобразява и БФС.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички