Ясно е кога ВАР ще функционира в България


Ясно е кога ВАР ще функционира в България
Снимка: община Бургас

2163 0

Бившият председател на Съдийската комисия Петър Петров обяви кога ВАР ще може да функционира и по българските терени. Според настоящия мениджър по проекта в нашата страна, това може да се случи през пролетта на 2021 година и да бъдат изиграни 15-20 мача от плейофите с услугите на видео асистент рефера.

Днес именно Петров проведе презентиране на системата пред водещите рефери на страната ни в Сливен. Там той е разяснил подробности за нея, но преди тя да навлезе, всички съдии трябва да минат през обучителен курс, БФС трябва да закупи системата, а клубовете да се подготвят.

"Компромиси при обучението няма да се правят. В момента имаме един съдия, който е на високо ниво в Европа - Георги Кабаков. Но когато ръководи там, ВАР са например италианци. Защото все още нямаме подготвени българи. Най-напред ще се започне с обучението на международните ни съдии, за да влязат максимално бързо в европейските изисквания, когато излязат зад граница. След това ще бъдат обучени и реферите, които са в ранглистата на нашата Първа лига. Накрая може би ще бъдат обучени и някои от младите и перспективни съдии от Втора лига като евентуален резерв" - заяви Петров.

Пред БФС ще има избор с три варианта относно фирмата, която да въведе ВАР у нас. Едната фирма е "Hawk-Eye", а другите две са съответно германска и американска, като и двете предлагат и участие в обучителния курс. На 18-и февруари Изпълкома ще се запознае с офертите и ще прецени коя е най-изгодна за страната ни.

Относно финансирането, за да си позволим системата, Петър Петров заяви:"Ще търсим различни източници. На първо място ми идва като идея програмата "FIFA Forward Development", по която са кандидатствали и одобрени хърватите. Миналата седмица се проведе и първата среща с ВАР в хърватското първенство. Ние също ще кандидатстваме по нея. Разчитаме на помощта и на Министерството на спорта, защото за обучението на съдиите ще имаме нужда от още средства".

Той завърши, като призна, че на Балканите по-назад от нас с развитието си са Северна Македония, Косово, Албания и Черна гора и че се надява да не стигнем тяхното ниво. ВАР вече има и в Сърбия, Хърватия, Турция, Гърция.

Националният стадион "Васил Левски", както и този на Лудогорец в Разград са лицензирани за използването на системите. Баражът с Унгария в март ще се изиграе именно на националния стадион и тогава ще бъде използвана системата.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички