Солиден отбор на България не допусна загуба от Словакия


Солиден отбор на България не допусна загуба от Словакия
Снимка: Vladimir Stoyanov / LAP.bg

9702 0

Националната селекция на България започна с равенство серията си от контролни мачове срещу отбори, които са участници на Европейското първенство по футбол през 2020-а. В австрийското градче Рийд България завърши 1:1 срещу Словакия в здрав мач на „Йоско Арена”. След само девет минути игра Атанас Илиев завърши атака с подаване от Кирил Десподов и вкара първия си гол с фланелката на „трикольорите”, но Ласло Бенеш в 29-ата изравни резултата в Австрия и на практика оформи крайния резултат.

Първата част бе далеч по-солидната за родните „лъвове”, които стартираха много агресивно срещу словаците и логично стигнаха до гол преднина. Все пак съперникът се активизира и след малко по-малко от половин час игра стигна до изравняването. През втората част Ясен Петров и словашкия му колега направиха редица смени, за да проверят качеството на голяма част от своите футболисти, но те не успяха да реализират още попадения за своите отбори.

Предстоят контролни срещи с Русия и световният шампион Франция.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Срещата стартира нервно от страна на нашия отбор, но в шестата минута именно "лъвовете" бяха много близо до това да открият резултата. Кирил Десподов бе намерен в наказателното поле на словаците след центриране на Васил Божиков и отправи удар с глава, ала топката се отби в напречната греда на вратата, пазена от Кучак.

След девет минути игра нашите поведоха в резултата. Божидар Краев даде много неточен пас вдясно, а Денис Вавро овладя. Крайният бранител на Словакия бе надигран в единоборство с Кирил Десподов, който навлезе в наказателното поле на съперника ни. Той видя с пас назад Атанас Илиев, който отправи изстрел с десния крак и реализира първия си гол с екипа на "трикольорите" - 1:0 за България.

Четвърт час след старта на мача Боиждар Краев изведе Десподов в наказателното поле на съперника. Той елиминира Вавро и шутира диагонално, а топката премина на сантиметри край левия страничен стълб на Кучак - аут.

В 27-ата минута пък Словакия изравни резултата. Иван Турицов пропусна зад себе си центрирана топка, която отиде вляво за Вайс. Той върна топката обратно в наказателното поле за Ласло Бенеш. №6 при домакините шутира мощно с левия крак край Чочев, а ударът се яви неспасяем за Даниел Наумов - 1:1.

До края на полувремето родните футболисти разчитаха на контраатака, докато словаците контролираха повече топката, но до опасности пред двете врати не се стигна и отборите се прибраха при равен резултат на почивка.

В 88-ата минута вратарят Михайлов направи солидно спасяване, след като Йъка изпревари Вальо Антов и шутира по диагонала, но с лявата си ръка Михайлов парира топката и я прати в ъглов удар, от който за Словакия не произлезе нищо интересно.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

И двамата треньори извършиха редица смени в хода на втората част, като се стараеха да видят състоянието на всички свой футболисти. В 63-ата минута Стрелец от Словакия шутира, но опитът му бе прекалено слаб, за да затрудни влезлия като резерва - Николай Михайлов.

Двайсетина минути преди края Кристиян Малинов тича през средата на терена и сви вляво в наказателнотополе за Доминик Янков. Футболистът на Лудогорец отправи добър диагонален удар, ала Родак внимаваше и прати в корнер. След ъгловия удар кълбото отново отиде в Янков в сходна ситуация, но този път Родак улови спокойно.

Пет преди края на редовното време Бирсент Карагарен бе изведен зад отбраната на словаците и отправи удар от въздуха, ала топката почти не прехвърли трибуните на "Йоско Арена".

Това бе и последният по-интересен щрих от срещата, като двата тима завършиха при равен резултат - 1:1.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ:

БЪЛГАРИЯ: Даниел Наумов, Иван Турицов, Петко Христов, Валентин Антов, Васил Божиков, Петър Витанов, Ивайло Чочев, Кирил Десподов, Момчил Цветанов, Божидар Краев, Атанас Илиев

СЛОВАКИЯ: 12. Кучак, 2. Пекарик, 5. Шатка, 3. Варво, 4. Холубек, 22. Лоботка, 11. Беро, 18. Хараслин, 6. Бенеш, 7. Вайс, 9. Боженик

КЪДЕ ДА ГЛЕДАМЕ МАЧА СЛОВАКИЯ - БЪЛГАРИЯ

ПРЕДИ СРЕЩАТА:

"Лъвовете" имат само две победи от общо 7 мача срещу този съперник, като са записани и 4 поражения. Абсолютно всички срещи между тези отбори обаче са били приятелски мачове - точно какъвто ще бъде и този. Последният ни успех датира отпреди над 20 години.

Словакия се приготвя за второ поредно участие на европейско първенство, но от началото на 2020 година не се представя на особено добро ниво, като има само две победи в рамките на пълни 90 минути от цели 11 срещи. Тимът се класира за големия форум през баражите на УЕФА покрай Лигата на нациите, но след равенство в редовното време.

В срещата може да се очакват попадения, като в цели 4 от последните им 7 мача и двата отбора вкарват гол, включително поне един изравнителен такъв във всеки от случаите.

За първи път от 2006 година България ще се изправи срещу Словакия, като "лъвовете" имат само една победи от 12 мача от началото на 2012 година (8 загуби и 3 равенства), дошла в приятелския двубой срещу Гибралтар. В 7 от тези 12 срещи не сме успявали да вкараме и гол.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички