След куп грешки: Черна гора би България в Разград в квалификациите за Евро 2024 (ВИДЕО)


След куп грешки: Черна гора би България в Разград в квалификациите за Евро 2024 (ВИДЕО)
Снимка: Ivan Ivanoff / LAP.bg

10421 0

Националният отбор по футбол на България потегли със загуба в квалификациите за Евро 2024. "Лъвовете" допуснаха поражение с 0:1 в Разград от Черна гора. Така ентусиазмът поспадна, след като именно срещата с този опонент, и то у дома, бе сред най-ключовите мачове. така бе прекратена и серията от шест поредни мача без загуба.

Как България загуби срещу Черна гора?

Родните представители имаха своите добри шансове, въпреки че срещата не изобилстваше от чисти положения. Имахме по една 100%-ова голова възможност в двете полувремена. В самия край на срещата Десподов проби добре отдясно и намери Георги Русев, но ударът му към полуопразнената врата бе изчистен от голлинията от Савич.

През първата част пък Десподов получи подарък след грешка в противниковата половина. Той напредна и националите ни бяха с числено предимство 2-ма срещу 1. Десподов напредна и подаде вляво към Илия Груев. Той бе сам, като опита да вкара в близкия ъгъл, но там Миятович спаси.

Веднага след удара Груев бе грубо подсечен с шпагат и именно това бе най-спорното положение в мача. Съдията не отсъди дузпа, а преглед с ВАР не откри очевидна негова грешка.

Единственият гол пък падна в 70-ата минута. Тогава Йовович и Йоветич комбинираха, след което първият намери Крстаич в наказателното поле. Нападателят стреля и въпреик че пласира топката там, където имаше бранител в бяло на голлинията, топката влезе в мрежата.

В другата среща от групата големият фаворит Сърбия излиза за поне на хартия най-лесния си двубой - домакинство срещу големия аутсайдер Литва. Мачът е от 21:45 часа българско време. Съседката ни ще опита да свали Черна гора от върха.

Какво предстои за България?

За България предстои трудно гостуване на Унгария след три дни - в понеделник (27.03). В същия ден пък Черна гора ще посрещне у дома фаворита в групата Сърбия. И двете срещи са от 21:45 часа българско време.

Video edited on Kapwing

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Още в 1-вата минута се стигна до напрежение пред вратата на Наумов. Грешно подаване на Йорданов и открадната топка в центъра на терена и бърза атака към нашата врата. Стигна се и до опасно центриране отдясно, но бранителите ни се справиха и изчистиха.

Следващите минути също бяха колебливи за националите ни, които допуснаха няколко грешки при подаванията. В 6-ата минута Антов изведе чудесно Десподов, но той бе затворен в наказателното поле и изтласкан извън него, след което атаката не продължи.

Пет минути след това Петко Христов направи много груба грешка - без да бъде притесняван подари топката на опонент и гостите веднага се понесоха в атака. Тя обаче не бе развита.

Секунди след това пък България организира добра атака и Илиев изведе отлично Кирил Десподов. Той напредна с топка в крака и опита изстрел от малък ъгъл, но нямаше нито сила, нито добра точност, а Миятович улови без проблеми. Гостите отговориха с опасна атака и изстрел от средна дистанция на Хакшабанович, който попадна право в Наумов.

В 23-тата минута Десподов се справи добре с индивидуална техника и влезе в наказателното поле, но там бе затворен и потърси дузпа със симулация. Главният съдия го пощади и не му показа картон.

В 26-ата минута се стигна до най-чистата ситуация за гол в мача. Този път черногорците сбъркаха при разиграването в собствената половина. Десподов отне и "лъвовете" имаха числено предимство 2-ма на 1 около наказателното поле. Футболистът на Лудогорец комбинира отляво от себе си с Груев, а той от отлична позиция сам срещу Миятович стреля в близкия ъгъл, но бившият вратар на Левски спаси с крак.

След удара на Груев бе подсечен с шпагат от бранител на гостите точно след изстрела му. Съдията обаче прецени, че няма дузпа. Преглед на ситуацията с ВАР не видя категорична грешка на рефера.

В 31-вата минута България изпълни пряк свободен удар. Спас Делев се откъсна на далечната греда сам и бе на отлична позиция за удар, но опитът му с глава мина с малко над напречната греда.

В 42-рата минута и гостите бяха близо до попадението. Хакшабанович си освободи отлична позиция за изстрел и шутира, а Антов скочи и изби с глава. След намесата му обаче топката мина болезнено близо до страничния стълб.

След последвалия корнер Даниел Наумов показа класа и спаси по впечатляващ начин изстрел на Савич с глава.

Във втората минута от добавеното време (4') Марушич бе изведен сам срещу Наумов след пас с глава. Топката му дойде малко по-дълга, а и Наумов скъси ъгъла, което се оказа ключово.

В 3-тата минута отново Наумов показа повече от отлична намеса след изстрел от далечна дистанция. След центрирането от последвалия ъглов удар пък стражът изби.

Оборотите бяха вдигнати от старта на полувремето, а след смените подемът бе за нашия състав въпреки някои неточности. В 64-тата минута Никола Илиев комбинира добре и бе изведен в наказателното поле, но там го затвориха и не му дадоха шанс.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Гостите започнаха по-активно второто полувреме, но първият наистина добър шанс през частта бе за България. Десподов получи отлично извеждащо подаване. Той се забави и бе настигнат от няколко бранители, но въпреки това задържа, освободи си място за удар и технично с фалц потърси далечния ъгъл. Одарът му мина над напречната греда.

Четвърт час игра след старта на второто полувреме и Кръстаич направи две смени - Никола Илиев и Янис Карабельов се появиха на терена и замениха Илиан Илиев и Християн Петров.

70' - 0:1! Груба грешка в центъра при изнасянето на топката и гостите отнеха топката. След технична размяна на подавания отблизо между Йоветич и Йовович се стигна до опасна позиция отдясно за Йовович. Той не се засуети и подаде към Крстович, който на опразнената врата вкара, въпреки че стреля в опасна близост до български бранител на голлинията.

След попадението родните национали опитаха да натиснат опонента, но не създадоха нищо по-опасно около десетина минути преди края на редовното време. Гостите пък във всеки удобен случай демонстрираха, че могат да контраатакуват много опасно.

В 90-ата минута Десподов подаде отлично от аутлинията и намери Георги Русев. Играчът на ЦСКА 1948 стреля към полуопразнената врата, но там бе застанал Стефан Савич, който изчисти от голлинията.

В края на мача отново Русев имаше добър шанс след разбъркване след ъглов удар, но изстрелът му бе блокиран от непосредствена дистанция.

Черногорците можеха да направят успеха си и по-изразителен на контраатака, но изпуснаха сами срещу Наумов.

ПРЕДИ СРЕЩАТА

Ръководството на БФС вече на няколко пъти заяви, че именно в тези квалификации България трябва да атакува класиране за Европейското първенство в Германия с оглед на съперниците в групата ни. Освен с Черна гора, "лъвовете" ще трябва да премерят сили и със Сърбия, Унгария и Литва, като първите два тима в крайното класиране ще участват във финалите на Евро 2024.

България записа положителни резултати в последните си четири мача под ръководството на новия селекционер Младен Кръстаич. Сръбският специалист дебютира с победа над Гибралтар с 5:1 в Лигата на нациите, след което дойде и успехът над Северна Македония в Скопие с 1:0 в същия турнир. През ноември в две приятелски срещи "лъвовете" победиха Кипър с 2:0 и направиха равенство с Люксембург 0:0.

От своя страна, Черна гора не е играла след края на Лигата на нациите, където записа две победи над Румъния, две загуби от Финландия и равенство и поражение срещу Босна и Херцеговина.

"Очаквам тежък мач, имат по-опитни от нас футболисти, мачът вероятно ще бъде равностоен, но разполагаме с необходимите качества да спечелим. В живота на човек сигурно и само, че ще умре. Нищо друго не е ясно предварително. Трябва да се даде максимума. Нямам против да играем лошо и да печелим, ако зависи от мен. Има мачове, в които съперникът не ти позволява да играеш на ниво, но не знаеш какво да очакваш и това прави футболът интересен", коментира Кръстаич на пресконференция преди двубоя.

*Бригада от Азербайджан ще ръководи мача в Разград. Алияр Агайев ще бъде главен съдия, а негови помощници ще бъдат Зейнал Зейналов и Акиф Амирали. За четвърти съдия е назначен сънародникът им Камал Умудлу!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички