20 години стигат! България поглежда с нова и голяма надежда към Евро 2024 - започва с Черна гора


20 години стигат! България поглежда с нова и голяма надежда към Евро 2024 - започва с Черна гора
Снимка: Facebook: Team Bulgaria

2781 0

Националният отбор по футбол на България започва пътя си към Евро 2024! "Лъвовете" не успяха да се класират на голям форум в девет поредни квалификации и така точно на Европейското първенство догодина ще се навършат 20 години без нашия национален тим да бъде сред най-добрите в Европа или света.

България - Черна гора по ТВ: Къде да гледаме първия мач на "лъвовете" от квалификациите за ЕВРО 2024?

Сега всички поглеждаме с голяма надежда към предстоящите европейски квалификации. Причините родните привърженици да бъдат по-обнадеждени в сравнение с последните случаи са основно две.

Защо този път има големи надежди към България за голям форум?

Родните национали извадиха късмет при жребия за групите. Колкото и силен състав да има Сърбия, то определено е един от желаните фаворити в група. Какво да кажем за група В, където са Франция и Нидерландия? Или за група С, където ще спорят Италия и Англия?

Освен сърбите големият фаворит в нашата група G е Унгария, която също е достатъчно сериозна страна, за да имаме голямо уважение, особено с представянето ѝ срещу колоси в световния футбол през последните няколко години. Но сякаш дори и тя може да бъде надхитрена от Младен Кръстаич. В групата компания още ни правят Черна гора и Литва.

Именно сръбският специалист е другият повод за оптимизъм. България стабилизира представянето си и попрекрати кошмарните серии без поражение. Към момента "лъвовете" са в серия от шест поредни мача без загуба. Освен това виждаме все повече различни и по-млади лица сред избраниците. Може би, те ще се окажат новите герои?

Началото: Задължителна победа над разклатена Черна гора

За да защитим въпросната оптимистична нагласа обаче ще ни бъде необходимо не просто достойно представяне в първия мач, а чисто и просто - 3 точки. Изправяме се срещу един от отборите, срещу които задължително трябва да спечелим, ако искаме да имаме шансове. Още повече, че срещата е в България.

На всичкото отгоре и съперникът е в много слаба форма. Черна гора има 3 загуби и 1 равенство в последните си 4 двубоя, без да се е изправял срещу някой твърде силен отбор (Босна и Херцеговина, Финландия, Словакия, Словения).

Мачовете между България и Черна гора

Двата отбора са играли 6 пъти в историята - всички те през този век. В тях са си разменили по една победа, а всички останали срещи са завършили наравно. Неприятното е, че "лъвовете" са в серия от четири поредни двубоя, в които не съумяват да победят този съперник (1 загуба и 3 равенства).

Във въпросните най-скорошни четири срещи са паднали общо едва пет попадения, което прави средно по малко повече от едно на двубой. Всеки от последните три мача пък не излъчва победител.

Любопитни факти около България - Черна гора

Факти около двата отбора:

- Във всеки от последните осем мача на Черна гора като гост само отборът, който побеждава, се разписва;

- Спас Делев е с най-много мачове за България от повиканите от Кръстаич - той влиза в сблъсъка след 2 гола в последния мач на Лудогорец;

- Стефан Мугоша е единственият футболист на Черна гора, който вкарва в два от последните им осем мача (в това число и хеттик срещу Румъния);

- двете страни попадат в една и съща квалификационна група за европейско за втори пореден път. Преди четири години Черна гора завърши последна, а България - предпоследна;

- Черна гора е с две места пред България в ранглистата на ФИФА. Преди 4 години отново бе така, но впоследствие се сринаха с 23 места надолу и въпреки това пак се изкачиха пред "лъвовете";

- Миодраг Радулович остава треньор, въпреки че отборът има само една победа в последните седем двубоя - това се случва за втори път по време на престоя му.

Срещата между двете страни започва в 19:00 часа българско време днес (24.03). Ще можете да следите евроквалификацията България - Черна гора НА ЖИВО в SportLive.bg.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички