Швейцария разпиля България за едно полувреме и се класира за Мондиал 2022!


Швейцария разпиля България за едно полувреме и се класира за Мондиал 2022!
Снимка: Vladimir Stoyanov / LAP.bg

10344 0

Българският национален отбор по футбол претърпя тежко поражениес 4:0 като гост на Швейцария в последен мач от квалификациите за Мондиал 2022. "Кръстоносците" отбелязаха четири гола за едно полувреме в Люцерн и се класираха директно за Световното първенство догодина, измествайки Италия от първото място.

През първата част тимът на Швейцария не бе достатъчно агресивен в офанзивен план и не застраши особено вратата на Иван Караджов, който се отчете с няколко рутинни намеси. През второто полувреме обаче домакините тотално преобразиха играта си и закономерно стигнаха до четири гола.

Ноа Окафор откри резултата в 48-ата минута, а десетина минути по-късно Рубен Варгас удвои. В следващите минути Швейцария вкара два гола, които бяха отменени поради засади. По-рано през мача "кръстоносците" уцелиха и две греди. 

В 72' влезлият като резерва Итен покачи на 3:0, а в продължението на мача Фройлер оформи крайното 4:0. Швейцария завърши на първо място в групата с 18 точки, докато Италия остава на второ място, след като завърши наравно със Северна Ирландия. България пък завършва на предпоследното четвърто място в групата с 8 пункта.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Още в четвъртата минута Рубен Варгас опита опасен удар от дистанция, който обаче прелетя над вратата на Иван Караджов. В 17-ата минута отново Варгас нанесе удар към вратата на "лъвовете", като този път намери целта, но Караджов внимаваше и улови. В 24' Марио Гавранович овладя сам в наказателното поле и стреля към вратата, но право в тялото на Караджов.

В 26-ата минута дойде поредният удар на Рубен Варгас към вратата на България, но отново Иван Караджов беше на мястото си, за да улови топката. В края на първата част дойде и най-доброто положение за гол за Швейцария. 21-годишният Ноа Окафор опита техничен вътрешен удар към далечния ъгъл, който срещна страничния стълб. Топката се разходи покрай голлинията, а след това бе изчистена в корнер от бранител на България.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

На почивката Ясен Петров извърши две промени - Георги Минчев замени Атанас Илиев, а Димитър Велковски влезе на мястото на Иван Турицов. Само три минути след подновяването на играта Швейцария откри резултата. Джердан Шакири показа отлична техника в наказателното поле, за да си осигури пространство за центриране. Топката отиде на главата на Окафор, който засече във вратата - 1:0!

В 55-ата минута Швейцария изпусна великолепен шанс да удвои преднината си. След атака по левия фланг последва остро центриране по земя в наказателното поле, което стигна до Джердан Шакири. Бившият нападател на Ливърпул овладя на метри от вратата с пространство да нанесе удар, но изстрелът му някак се озова в гредата, а не в мрежата на България.

Две минути по-късно Швейцария все пак стигна до втори гол. Дълго подаване в предни позиции бе свалено от Варгас към Гавранович, който пък веднага му пусна извеждащ пас в коридор в наказателното поле на България. Последва мощен удар от Варгас, който не остави шансове на Иван Караджов - 2:0!

В 64-ата минута Швейцария стигна до трето попадение, което обаче бе отменено. Джердан Шакири направи хитър извеждащ пас зад отбраната на "лъвовете", който стигна до Марио Гавранович, а той прати топката в мрежата. Попадението първоначално бе признато, но след намесата на VAR голът бе отменен. В 70' още един гол на Швейцария бе отменен. Шакири отново направи чудесен извеждащ пас, а Седрик Итен вкара, но бе в засада.

В 72-ата минута Швейцария все пак стигна до редовно трето попадение. След хубава атака отдясно последва центриране за влезлия като резерва Итен, който засече с глава и прати топката в мрежата на Караджов - 3:0! 

В 91-вата минута Швейцария отбеляза и четвърто попадение, реализирано от халфа на Аталанта Ремо Фройлер - 4:0!

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Швейцария: Зомер, Мбабу, Шер, Фрай, Видмер, Закария, Фройлер, Варгас, Окафор, Шакири, Гавранович

България: Иван Караджов, Иван Турицов, Андреа Христов, Кристиан Димитров, Момчил Цветанов, Георги Костадинов, Ивайло Чочев, Тодор Неделев, Георги Йомов, Кирил Десподов, Атанас Илиев

ПРЕДИ СРЕЩАТА:

България отдавна загуби шансове за класиране на Световното първенство по футбол в Катар през идната година - девети пореден голям футболен форум, на който българският тим няма да участва. Последното участие на "лъвовете" на световен или европейски турнир бе на Евро 2004.

Оттогава насам националният отбор, а и българският футбол като цяло, капитулира. Тази вечер трикольорите ще излязат на стадиона в Люцерн, за да защитят честта си срещу отбор, който ще е мотивиран до краен предел не просто да спечели двубоя, но и да разгроми съперника си.

Тимът на Швейцария все още има шансове да оглави класирането в група С, където заедно с Италия имат по 15 точки, но "Скуадра адзура" е с 2 гола по-добра голова разлика. Европейските шампиони гостуват на Северна Ирландия и надали ще допуснат грешка. Това налага на швейцарците да търсят разгромен успех срещу България, за да измести Италия от първата позиция.

Първото място носи директно класиране към Мондиал 2022, докато вторият ще трябва да играе бараж. Тъкмо поради това мачът за Швейцария днес е от изключителна важност. Тимът няма да може да разчита на куп контузени играчи, но селекционерът Мурат Якин бе категоричен преди мача, че Швейцария ще упражни натиск от първата секунда.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички