Протестът, БФС, Европа и "кирливите ризи" у нас: Стилиян Петров назова кое е сбъркано във футбола в България


Протестът, БФС, Европа и "кирливите ризи" у нас: Стилиян Петров назова кое е сбъркано във футбола в България
Снимка: Emona Tsoncheva / LAP.bg

1494 0

Рекордьорът по мачове с националния отбор по футбол на България - Стилиян Петров, взе участие в предаването "Стълбището" по "Дарик радио". Там той говори на дълго и на широко за страстите около протеста срещу БФС и за ръководството в Бояна.

Стенли определи виновника

"Надявам се, че ефектът ще е положителен за българските фенове и българския футбол. Държавата играе голяма роля за това българският футбол да прогресира. През последните години не можем да използваме ресурсите на държавата за българския спорт и футбол. Надявам се след инцидентите около България да има позитивен ефект, за да започне да се развива българският футбол, защото изостава. Вината за всичко е на БФС, прехвърли се вината към СДВР, след това към УЕФА. Ще е интересно да се види комуникацията между БФС и УЕФА. Винаги всички други са виновни, но не и те. Трябва да си поемат отговорността. Хората, които управляват футбола, забравиха какво означава футболът, какви са техните задължения", заяви Петров.

Протестът срещу БФС

"На протеста видяхме много хора от всички възрасти – хора, които са видели много във футбола, изпитали са радостни моменти, видели са негативното, но в последните години виждаме само негативно от българския футбол. Хората в БФС трябваше да дадат културата, те трябваше да изградят тези момчета и момичета, които да прославят България. В момента нямаме футболист в топ 5 първенствата. Това, че БФС се опитва да бяга от един в друг град, за това, че феновете си изказват мнението, това е обективното мнение. Народът няма кой да го заплаши, подкупи, репресира. Родителите искат децата им да са като героите, които бяха те преди 30 години".

Разликата между Европа и България

"Единственото нещо, което излиза от българския футбол е корупцията, уреждането на мачовете, репресията към клубовете, недобре работещата система, с това се свързва българският футбол. Много голям проблем в България е уреждането на мачовете. Клубовете имат голяма зависимост. Който поеме кормилото, трябва да изкорени това. В Европа се работи силно в тази насока. Тези процеси трябва да работят за българския футбол и да правят така, че да има друго лице. Актуалното ниво на българските футболисти и треньори е много слабо, за съжаление. Трябва да сме откровени тук. Подготовката, процесът изостава от големите първенства. Българските футболисти са неподготвени".

Футболната култура извън България

"Аз имах шанса да изляза млад и разбрах, че изискванията са много по-големи и когато не се справяш, идва следващият. Нещата в България са сгрешени. Българските футболисти и българският футбол се котират много слабо по света, начина на мислене, култура, технически, физически. Няма да отнеме време, когато влязат хора и започнат да работят в правилната насока, тогава става много по-лесно. Един процес, който изостава, който е поробен от хора, които не искат да работят, нямат идея как да работят, изостават, тогава е много трудно. Емоционалното преживяване на фена е да отиде на съоръжение, на което може да се забавлява. В момента нашите стадиони не са подготвени за такова нещо. Нямаме подготвени модерни съоръжения, които да приемат мач, да заслужава да заведеш семейството си. Всеки се опитва да прехвърли вината на държавата, държавата има отговорност, БФС има още по-голяма. Ръководителите на БФС са загубили доверието на надеждни партньори и на държавата. Когато загубиш доверието, тогава става трудно. Имаме възможността да отделяме времето си да се борим с тази корумпирана система", добави още бившият футболист.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички