От червен картон за пет минути до 2 гола за 120 секунди - спомените на Петров с България (ВИДЕО)


От червен картон за пет минути до 2 гола за 120 секунди - спомените на Петров с България (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

7563 0

Оттеглилият се български национал и страхотен състезател на клубно европейско ниво - Мартин Петров, навърши 44 години на 15-и януари. Роденият през 1979 година направи солидна кариера в чужбина, но с междувременно твори и в България, както и за "лъвовете".

Лошото начало на Петров с националната фланелка

Офанзивният футболист натрупа цели 90 срещи за родния национален отбор, след като дебютира през 1999 г. под ръководството на Димитър Димитров - Херо в европейска квалификация срещу Англия, която завърши наравно - 1:1.

Петров обаче надали пази добри спомени от този двубой, след като успя в рамките на 5 минути да получи два жълти картона и да напусне терена в 58-мата минута, въпреки че бе включен едва на полувремето.
 

Последвалите моменти с "лъвовете"

Роденият във Враца звезден футболист обаче е дал много на националния тим, като статистиката сочи, че се е отчел с 19 гола и 7 асистенции за България между 1999-а и 2011-а година, когато за последно играе при загубената с 1:3 визита на Швейцария. 

Незабравими обаче остават два спомена от най-силните му години като играч, които му носят и наградата за "Футболист на годината" в България през 2006 г. Става въпрос за гостуването на Румъния в първа европейска квалификация от съответния цикъл и последвало домакинство на Нидерландия. 

Мълниеносните голове на Петров

Именно в северната ни съседка Петров прави немислимото и самостоятелно стопява пасив от две попадения срещу румънците. България тогава изостава с 0:2 след попадения в края на първата и началото на втората част, но Петров съумява да изравни с голове в 82-рата и 84-тата минута. Срещата в крайна сметка завършва при 2:2.

Ембематичното нападение срещу Нидерландия

Пет месеца по-късно в дъждовна юлска вечер Мартин Петров избухна и срещу Нидерландия, когато само вездесъщият Робин ван Перси спаси "лалетата" от поражение на "Васил Левски".

Българинът изведе "лъвовете" напред след чудесен рейд в 11-тата минута, като до 66-тата минута попадението правеше разликата в двубоя, но в крайна сметка Ван Перси оформи крайното 1:1, което бе второ равенства от три двубоя в тогавашния европейски цикъл за българите.

Междувременно те бяха победили Словения с 3:0, едно от попаденията - дело отново на Петров, който заформи голове в три поредни срещи. 

Вижте как ЦСКА честити 44-тия рожден ден на Мартин Петров!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички