Националният селекционер до 19 години Ангел Стойков: Голямата цел пред нас е класиране на ЕВРО 2023


Националният селекционер до 19 години Ангел Стойков: Голямата цел пред нас е класиране на ЕВРО 2023
Снимка: Lap.bg

2130 0

Националният селекционер до 19 години - Ангел Стойков, сподели очакванията си за предстоящите квалификации за Европейското първенство в Малта през 2023 г. Пред "Gong.bg" наставникът разкри за кадрови проблеми, но и за амбициозните цели пред тима, включващи класиране на втория по големина форум на национално ниво.

Г-н Стойков, предстоят важни квалификации за Европейско първенство на водения от вас отбор на България до 19 години. Кажете ни малко повече за самата група, съперниците и мачовете, които ще играете.

"Предстои ни първа квалификация. В група сме с Азербайджан, Люксембург и Турция. Мачовете са в точно тази последователност, в която ги споменах. На всяко едно ниво в международните срещи вече няма лесни мачове. Всички мачове са доста оспорвани, поради което се готвим за сериозна квалификация. Надявам се на успешен завършек", заяви Стойков.

Домакинският фактор от значение ли е при по-младите?

"Първите два мача са в Албена, а последният срещу Турция на стадиона на Спартак Варна. Надявам се домакинският фактор да е в наша полза, но от опита, който имаме досега, това не оказва особено влияние. Най-важно е как ще се представим ние като отбор на терена. Върху това акцентираме в момента".

Има ли футболисти, които са контузени и няма да може да използвате в този квалификационен кръг?

"Има състезатели със здравословни проблеми. Те не са от днес и вчера. Калоян Костов от Бенфика от доста време е извън терените. Не успя да се възстанови за квалификацията и миналата година, и тази година. Алекс Божев и Георги Чорбаджийски от ЦСКА също са извън състава заради контузии. Смея да твърдя обаче, че отборът разполага с добър потенциал. Няма да ни се отрази тяхното отсъствие, както и повиканият в „А” отбора Никола Илиев, на когото пожелаваме успех. С наличните футболисти трябва да постигнем максимума в тази квалификация".

Срещнахте ли разбиране от селекционерите на „А” отбора и младежкия национален отбор за някои футболисти, които те са искали да повикат, но поради важността на мачовете остават при вас?

"Да, срещнахме разбиране. Благодаря на колегите от 21-годишните, както и на ръководството. Нашият отбор, на който му предстои квалификация, ще бъде с приоритет в този международен прозорец".

Ясно е, че във футбола вече доста се изравниха силите. Като че ли обаче Турция се откроява от трите съперника, които предстои да срещнем?

"Така звучи на думи. Всички отбори са доста сериозни. Азербайджан има около шест контроли в Европа – с Босна и Херцеговина, Черна гора, Сърбия. И треньорът им е сърбин. Готвят се доста сериозно за тази квалификация и разполагат с добър състав. Люксембург е съставен от смесица от футболисти. Част от тях бяха в отбора, който победи Англия при 17-годишните преди няколко месеца. Също са сериозен състав. Турция е най-сериозен – и като състав, и като начин на игра. Потвърждава се още един път, че ни очаква сериозна квалификация. Във всеки мач трябва да сме на максимум и да спечелим възможно най-много точки".

Целта предполагам е едно от първите две места в групата и продължаване в Елитния кръг?

"Разбира се. Ние винаги започваме с тази нагласа. Дали са контролни срещи, или квалификации, ние търсим максимума от всяка една среща. Мисля, че само това е начинът да успееш и да преминаваш в следващия кръг. И сега ще бъде така".

Доста от футболистите във вашия състав бяха на Европейско първенство до 17 години. Със сигурност опитът и самочувствието, което добиха там, ще бъде от полза сега, когато им предстои нов цикъл в борба за класиране на нов голям форум…

"Това, което играчите придобиват със спечелването на квалификация, на елитен кръг и след това участие на Европейско е безценен опит. Тези състезатели са си заслужили мястото в отбора. Те са повикани, защото са показали качества не само в националния отбор, а и в клубовете си. При всички положения това ще бъде от полза за всички – участието им, успехите им. Надявам се тази сплав, която се получава между родените през 2004 и 2005 година, да бъде още по-силна.

Вече заведохте един юношески отбор на България на Европейско първенство. Имате опита на подобен форум. Какви са сега реалните шансове за класиране в Малта през 2023 година?

"Ние трябва да си поставяме високи цели. Нашите цели трябва да бъдат високи. Трябва да търсим място на Европейско първенство, за да имаме успех. Ако отидем само за добро участие, няма да се случат нещата. Поставяме си максимално високи цели. Надявам се да покажем максимума от възможностите си и да постигнем успешни резултати", допълни още той.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички